IEA Başkanı Birol: Nükleer enerji güçlü şekilde geri dönüyor

IEA Başkanı Birol: Nükleer enerji güçlü şekilde geri dönüyor

Avrupa’nın siyasi başkenti sayılan Brüksel’de 1. Nükleer Enerji Zirvesi düzenlendi. Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Başkanı Fatih Birol burada yaptığı konuşmada, “Nükleer enerjinin ön plana çıkmasında enerji güvenliği itici güç oldu” ifadesini kullandı.

IEA Başkanı Fatih Birol, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Belçika hükümetinin ev sahipliğinde düzenlenen 1. Nükleer Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, nükleer enerjiye ilişkin üç önemli değişimin yaşandığını belirtti. Bu değişimlere bağlı olarak nükleer enerjinin güçlü bir şekilde geri döndüğünü dile getiren Fatih Birol, “Bu üç dinamikten ilkinin enerji güvenliği olduğunu düşünüyorum. Nükleer enerjinin ön plana çıkmasında enerji güvenliği itici güç oldu.” dedi.

Fatih Birol, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında nükleer enerjinin sürekli ve sıfır emisyon elektrik üretimi sağlayabilmesi ve fiyat dalgalanmalarının da nükleer enerjinin geri dönüşüne katkı sağladığını ancak nükleer enerji projelerinin kolay projeler olmadığını ve inşasının zaman aldığını, inşaat risklerine ve yüksek sermaye ihtiyacına dikkati çekti.

Bu kapsamda hükümetlerin rol alması gerektiğini söyleyen Fatih Birol, “Nükleer enerjide, bugün burada gösterdiğimiz gibi, uluslararası siyasi kararlılık gösterilmesini tavsiye ediyorum.” dedi.

Zirveye Türkiye adına Hakan Fidan katıldı

Birinci Nükleer Enerji Zirvesi’ne katılmak için Brüksel’e gelen Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan burada bir dizi temasta bulundu.

Zirve marjında ilk olarak Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşen Hakan Fidan, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Fatih Birol’u kabul etti. Ardından, Pakistanlı mevkidaşı Muhammed İshak Dar, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ve İtalyan mevkidaşı Antonio Tajani ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliği’nde Belçika’da yerleşik Türklerle buluşan Hakan Fidan, Brüksel’den ayrılmadan önce Belçika Dışişleri Bakanlığında, mevkidaşı Hadja Lahbib ile görüştü.

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *