İrlanda Başbakanı neden istifa etti?

İrlanda Başbakanı neden istifa etti?

19 Mart’ta ABD’de Beyaz Saray’da katıldığı etkinlikte ABD’yi Filistin tutumu nedeniyle eleştiren İrlanda Başbakanı, 20 Mart’ta yaptığı açıklamada istifa kararı aldığını, üstelik hem başbakanlıktan hem parti başkanlığından ayrılacağını duyurdu.

Varadkar’ın ABD gezisi

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar’ın, İrlanda asıllı olan ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da Aziz Patrick Günü için 19 Mart’ta verdiği davette, Gazze’de yaşananları İrlanda’nın geçmişine benzettiği konuşması gündeme oturdu.

Varadkar, konuşmasında, Biden’a, İrlandalıların Filistin halkıyla empati kurmasının nedeninin, Gazze halkının kendi yaşadıklarına benzer acılar çekmesi olduğunu hatırlattı. Gazze’deki insanlık dramını, ülkesinin sömürgeleştirildiği dönemde yaşananlara benzeten Varadkar, “Kendi tarihimizi onların gözlerinde görebiliyoruz.” ifadesiyle ABD Başkanı’na sitemde bulundu.

Varadkar, “Dünyayı dolaştığımda liderler bana sık sık ‘İrlandalıların, Filistin halkına karşı neden bu kadar empati duyduğunu’ soruyor. Cevabı basit, onların gözlerinde kendi tarihimizi görüyoruz. Yerlerinden edilmesi, mülklerinin ellerinden alınması, ulusal kimlikliklerinin kabul edilmemesi, zorunlu göç, ayrımcılık ve açlığın hikayesi…” ifadelerini kullandı.

İrlanda’nın, siyonistlerin Gazze’ye yönelik saldırılarına Avrupa’da en çok karşı çıkan ülkelerden biri olduğunun altını çizen Varadkar, İrlandalıların, Gazze’de yaşanan felaketten derin endişe duyduğunu belirtti.

Biden’a, bir İrlandalı olarak demokrasinin gerekliliklerini yerine getirmesi ve Gazze’deki dramın son bulmasına öncülük etmesi çağrısında bulunan Varadkar, “Gazze halkı, acil gıdaya, ilaca, barınağa ve özellikle de bombardımanın durmasına ihtiyaç duyuyor.” diye konuştu.

Leo Varadkar, konuşmasında kalıcı ateşkes, insani yardım ve iki devletli çözüm çağrılarını yineledi.

Biden’a, Irak’ta savaşan oğlunu ve ABD’nin demokrasi için Ukrayna’ya verdiği desteği hatırlatan Varadkar, ABD’nin Orta Doğu’ya barış getirebilecek güce sahip olduğunu öne sürdü. ABD’nin Kuzey İrlanda barış sürecindeki rolüne atıfta bulunan Varadkar, Biden’a hitaben “Hem İsrail’in hem de Filistin’in yanında olmanın mümkün olduğuna inanıyorum.” dedi.

İrlanda bugüne kadar Filistin’e destek konusunda dünyada öne çıkan devletler arasında yer aldı.

Siyonist Biden’ın kökenleri İrlanda’ya dayanıyor

Kökenleri anne tarafından İrlanda’ya dayanan Biden, siyasi kariyeri boyunca da köklerine bağlılığını sıkça dile getirdi. Biden’ın ailesi, 1800’lerde yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne neden olan ve 1845-1852 döneminde yaşanan “Büyük Kıtlık” sırasında ABD’ye yerleşmişti. ABD Başkanı, Nisan 2023’te anne tarafından dedesi Owen Finnegan’ın 1849’a kadar yaşadığı Carlingford kentini gezmişti.

Ayrıca, kendisinin siyonist olduğunu belirten Biden, bunun için yahudi olmaya gerek olmadığını söylemişti.

Varadkar’ın istifa kararı

İrlanda’nın ‘eşcinsel olduğu’ bilinen Başbakanı Leo Varadkar, ABD gezisi dönüşü, beklenmedik şekilde istifasını açıkladı.

Varadkar, “kişisel ve siyasi nedenlerle” İrlanda başbakanlığından ve iktidardaki koalisyonda yer alan Fine Gael partisinin liderliğinden istifa ettiğini duyurdu. Başkent Dublin’de gazetecilere duygusal bir açıklama yapan Varadkar, “Fine Gael başkanlığından ve liderliğinden istifa ediyorum ve halefim göreve başlar başlamaz Taoiseach görevimden de istifa edeceğim” dedi.

Yüksek makamlardan istifa etmek için hiç bir zamanın doğru vakit olmadığını belirten Varadkar “Liderlik, bayrağı bir başkasına devretme zamanının geldiğini bilmek ve bunu yapacak cesarete sahip olmaktır. O zaman şimdi.” dedi.

Reuters’ın aktardığına göre, kişisel ya da siyasi bir planı olmadığını söyleyen Varadkar, yeni başbakanın ve parti liderinin yeniden seçime gitmesinin daha iyi olacağına inandığını belirtti ve “Umarım bu hükümet yeniden seçilir” dedi.

Varadkar, “Başbakan olmak hayatımın en tatmin edici dönemi oldu” diye konuştu.

İstifanın nedeni iki referandumdaki başarısızlık mı?

Euronews’un aktardığına göre ise, Varadkar’ın istifası, ailenin tanımı ve kadının toplumdaki rolüne ilişkin modası geçmiş anayasal hükümleri kaldırması beklenen iki referandumdan “hayır”sonucunun çıktığı referandumun üzerinden iki haftadan kısa bir süre geçtikten sonra geldi.

Önerilen değişikliklere karşı çıkan sürpriz sonuçtan, hükümetin ilgisizlik ve düşük katılımla sonuçlanan sönük kampanyası sorumlu tutuldu. “Ülkeyi daha eşit ve modern bir yer haline getirdiğimiz için gurur duyuyorum.” diyen Varadkar İrlanda’nın uluslararası toplumdaki nüfuzunu arttırırken hayat pahalılığı kriziyle mücadele etmek için alınan önlemleri de kutladı.

Varadkar, Dublin West seçim bölgesinin milletvekili olarak görevini sürdürmeye devam edecek.

Ancak Varadkar’ın partisi Fine Gael’i zor günler bekliyor. Kamuoyu yoklamaları Fine Gael’in içinde bulunduğu koalisyon hükümetinin bir sonraki seçimde milliyetçi parti Sinn Fein karşısında ağır bir yenilgi alacağına işaret ediyor.

Mayıs ayında Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak seçimlerin ardından, 7 Haziran’da da İrlanda’da genel seçimlerin yapılması bekleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *