Netanyahu Batıya ateş püskürdü: Vicdanınızı mı kaybettiniz!

Netanyahu Batıya ateş püskürdü: Vicdanınızı mı kaybettiniz!

Gazze’de ateşkese yanaşmayarak uluslararası baskılara rağmen Refah’a kara saldırısı düzenleyeceklerini duyuran İsrail Başbakanı Netanyahu, başta ABD olmak üzere kendisine gelen tepkiler üzerine Batılı müttefiklerine ateş püskürdü, “Ahlak ve vicdanınızı bu kadar çabuk mu kaybettiniz?” dedi. Netanyahu, İsrail’i eleştiren ABD’li yahudi senatörü hedef aldı. Yahudi senatör, “İsrail bir firavuna dönüşürse hayatta kalamaz” demişti.

Batıdaki desteğini kaybediyor

Financial Times gazetesinde yer alan haberde, İsrail Başbakanı’nın pazar günü yaptığı konuşmaya dikkat çekilirken, Batı’daki desteğini giderek kaybetmeye başlayan Netanyahu’nun özellikle İsrail’de seçim isteyen ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’in sözlerine büyük tepki verdiği, başbakanın Batı ülkelerini ‘Hamas’a karşı mücadelede ülkeyi yenilgiye götürecek seçimler düzenlemekle suçladığı kaydedildi.

Sputnik’in aktardığına göre, Netanyahu konuşmasında, “Holokost’tan bu yana Yahudilere yönelik en büyük katliam olan 7 Ekim’i unutmakta bu kadar acele mi ediyorsunuz? İsrail’in Hamas canavarlarına karşı kendini savunma hakkını inkar etmekte bu kadar acele mi ediyorsunuz? Ahlak ve vicdanınızı bu kadar çabuk mu kaybettiniz?” ifadelerini kullanırken, ayrıca uluslararası toplumda bazılarının ‘İsrail Savunma Kuvvetlerine, İsrail hükümetine ve başbakanına karşı yanlış suçlamalarda bulunduğunu vurguladı.

Refah’a saldırı için tarih verdi!

Hükümet toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Netanyahu, 7 Ekim’den bu yana askeri ve diplomatik olmak üzere iki cephede savaştıklarını ifade ederken, “Ancak uluslararası baskının arttığı da sır değil” dedi. Uluslararası toplumda, orduya, hükümete ve kendisine ‘asılsız suçlamalar’ yöneltilerek, savaşı hedeflerine ulaşmadan durdurmaya çalışanların olduğuna işaret eden Netanyahu, “Bunu şimdi, savaşın zirvesinde seçimlere gidilmesi çabasıyla yapıyorlar. Bunu yapıyorlar çünkü yapılacak seçimlerin savaşı durduracağını ve ülkeyi en az altı ay felç edeceğini biliyorlar” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, uluslararası baskının İsrail’i savaşın tüm hedeflerini gerçekleştirmekten alıkoyamayacağını savunarak, bu hedeflerin “Hamas’ı ortadan kaldırmak, tüm rehinelerimizi serbest bırakmak ve Gazze’nin bir daha asla İsrail’e tehdit oluşturmamasını sağlamak” olduğunu söyledi. “Uluslararası toplumdaki dostlarımıza şunu söylüyorum, Holokost’tan bu yana en korkunç Yahudi katliamı 7 Ekim’i bu kadar çabuk mu unuttunuz?” diyen Netanyahu, uluslararası topluma hitaben “İsrail’e baskı yapmak yerine, Hamas ve patronu İran’a baskı yapın” şeklinde konuştu.

Refah’a operasyon düzenleyeceklerini tekrarlayan Netanyahu, “Bu amaçla, sivil halkın savaş alanlarından tahliyesine dair adımların atılması da dahil olmak üzere, Refah’a yönelik operasyonel eylem planlarını onayladık. Bu, askeri harekât öncesindeki önemli bir aşamadır” dedi.

Netanyahu ABD’li senatörü hedef aldı

İsrail basınında Netanyahu’nun uluslararası topluma hitaben söylediği sözlerin ABD Başkanı Joe Biden’a mesaj olduğu değerlendiriliyor. Biden, Netanyahu’nun Gazze’deki krizi kötü yönettiğini ve ülkede seçimlere gidilmesi gerektiğini ifade eden Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer’in “iyi bir konuşma yaptığını” ve düşüncelerinin “pek çok Amerikalı tarafından paylaşıldığını” belirtmişti. Netanyahu’nun Refah’a saldırı onayı, ABD ve Mısır dahil uluslararası toplumun, yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Refah’a girilmemesi yönündeki uyarılarına rağmen gelmişti.

Schumer: İsrail bir firavuna dönüşürse hayatta kalamaz

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat yahudi Chuck Schumer, Senato’da 15 Mart’ta yaptığı konuşmada, Netanyahu’nun 7 Ekim’den sonraki süreci kötü yönettiğini vurgulayarak, “Bu kritik dönemeçte yeni seçimlerin, İsrail’in geleceğiyle ilgili sağlıklı ve açık bir karar verme süreci için tek yol olduğuna inanıyorum.” demişti.

ABD’de en yüksek resmi makama seçilmiş yahudi olarak nitelendirilen Chuck Schumer, konuşmasında kendisinin her zaman İsrail dostu olduğunu ve İsrail lehine olan şeyleri gündeme getirdiğini belirtmişti.

Chuck Schumer, Netanyahu yönetiminin 7 Ekim’den sonra birçok yanlış yaptığını ve Savaş Kabinesinin durumu iyi yönetemediğini vurgulamıştı.

Chuck Schumer, “Başbakan Netanyahu, kendi siyasi kurtuluşunu İsrail’in çıkarlarının önüne koyarak yolunu kaybetti. Kendisini, Ben-Gvir ve Smotrich gibi aşırı sağcılarla birlikte bir koalisyona soktu ve bunun sonucu olarak Gazze’deki sivil kaybını tolere etmeye fazla meyilli oldu. Bu durum dünya genelinde İsrail’e desteği tarihin en düşük seviyesine itiyor.” şeklinde konuşmuştu.

Chuck Schumer, Netanyahu’nun yargı reformu konusunda da başarısız olduğunu kaydederek, “İsrail bir firavuna dönüşürse hayatta kalamaz. Hayatı boyunca İsrail’e destek veren biri olarak söylüyorum ki Netanyahu koalisyonu 7 Ekim’den sonra İsrail’in ihtiyaçlarını artık karşılamıyor.” demişti.

Gazze’deki saldırılarla birlikte dünyanın konuya bakışının ciddi şekilde değiştiğini belirten Schumer, İsrail halkının da “geçmişte sıkışıp kalan” Netanyahu hükümetinin eylemleri sebebiyle “boğulduğunu” ifade etmişti.

Netanyahu hükümetinin iki devletli çözümü reddetmesinin büyük bir hata olduğunun altını çizen Schumer, Gazze’de bir ateşkes sağlanması için müzakerecilere çağrıda bulunarak bir an önce rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılmasını talep etti. Schumer, Gazze’de geçici ateşkesi desteklediğini, iki devletli çözümün önünde 4 engelin olduğunu ve bu engellerin Netanyahu, Mahmud Abbas, Hamas ile ona destek veren Filistinliler ve aşırı sağcı İsrailliler olduğunu savundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *