Filistin Başbakanı: Gazze olmadan devlet olmaz

Filistin Başbakanı: Gazze olmadan devlet olmaz

ABD’nin istediği şekilde Gazze ve Batı Şeria’nın aynı çatı olduğu silahsız bir Filistin devletinin kurulması için, Abbas tarafından başbakan olarak yeni atanan Muhammed Mustafa, “Gazze olmadan devlet olmaz, Gazze’de de Kudüs ve Batı Şeria’dan uzak bir devlet olmaz.” dedi. Filistinli direniş grupları ise, mutabakata varılmadan yeni başbakan atamasının, bölünmeyi derinleştirdiğini bildirdi.

Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, Mustafa, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a gönderdiği mektupta 19. hükümeti kurma görevini kabul ettiğini duyurdu. Mustafa, hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesinden onur duyduğunu ve kanunlarda belirtilen süre zarfında kapsamlı istişarelerin ardından 19. hükümeti Devlet Başkanı’na sunacağını belirtti.

Siyonist rejimin 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye sürdürdüğü saldırılara işaret eden Mustafa, “Milli davamızın içinden geçtiği bu aşamanın ciddiyetinin, kararlı halkımızın içinde bulunduğu zor şartların ve mevcut zorlukların büyüklüğünün farkındayım.” değerlendirmesinde bulundu.

Mektubunda Gazze vurgusu yapan Mustafa, “Gazze olmadan devlet olmaz, Gazze’de de Kudüs ve Batı Şeria’dan uzak bir devlet olmaz.” ifadesini kullandı.

Mustafa, “Başta Filistin’in ebedi başkenti Kudüs olmak üzere ülkenin çeşitli şehirlerinde devam eden cinayet, yıkım ve Yahudi yerleşimci terörü ile İsrail’in gözaltı baskınlarına” dikkati çekerek, işgal hükümetinin uyguladığı ekonomik abluka ile Filistin fonlarına el koyma uygulamalarını hatırlattı.

Filistin’in yeni Başbakanı Mustafa, “Filistin halkının maruz kaldığı saldırılar, daha fazla çaba gösterilmesini, safların birleştirilmesini, Arap ve uluslararası alanda çalışmaların sürdürülmesini gerektiriyor.” açıklamasında bulundu.

Mustafa, yeni hükümetin onaylanır onaylanmaz Gazze Şeridi’ndeki halkın acılarını dindirmek için çalışacağını belirtti.

Filistin’de 19. hükümeti kurma görevi verilen Mustafa, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“İsrail saldırıları, halkımızın direnişini güçlendirme ve özgürlüğe ulaşmanın inşa sürecini tamamlama çabalarını artırmaktan, bağımsızlıktan, 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasından, uluslararası meşruiyet kararları doğrultusunda mültecilerin geri dönüşünden başka hiçbir şeye sebep olmayacaktır.”

Filistin anayasasının 65. maddesine göre, hükümet kurma görevi verilen yeni Başbakan’ın atandığı tarihten itibaren 3 hafta içinde kabine üyelerini belirleyerek onaylanmak üzere Devlet Başkanı’na sunması gerekiyor. Yeni hükümetin kurulması için en fazla 2 hafta daha ek süre verilebiliyor.

Filistinli gruplar, ulusal mutabakat olmadan yeni Başbakan atanmasını eleştirmişti

Filistin Devlet Başkanı Abbas, 14 Mart’ta eski Başbakan Yardımcısı ve Filistin Yatırım Fonu Başkanı Mustafa’yı yeni Başbakan olarak atamıştı.

Filistinli direniş grupları ise Abbas’ın, ulusal mutabakata varılmadan Mustafa’yı Başbakan olarak atamasının, bölünmeyi derinleştirdiğini ifade etmişti.

Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Ulusal Girişimi’nden yapılan ortak açıklamada, “tek başına karar alma ve ulusal mutabakat olmadan yeni bir hükümet kurma gibi içi boş yüzeysel kararlar almakla meşgul olmanın, bölünmeyi derinleştirdiği” kaydedilmişti.

Abbas, 26 Şubat’ta Başbakan Muhammed Iştiyye hükümetinin istifasını kabul etmişti. Devlet Başkanı Abbas’a istifasını sunduğunu duyuran Iştiyye, “Karar, Filistin davası ve siyasi rejimimizin karşılaştığı benzeri görülmemiş şiddetli saldırıların yanı sıra Gazze’de halkımıza karşı uygulanan zorla aç bırakma, göçe zorlama gibi soykırım suçlarının gölgesinde alındı.” demişti.

ABD ‘ordusu olmayan Filistin devleti’ öneriyor

İsrail sorununun yaşandığı Filistin topraklarında, ‘iki devletli çözüm’ iddiasında bulunan ABD Başkanı Biden geçtiğimiz ocak ayında yaptığı açıklamada, “Bir şeyleri çözebileceğimizi düşünüyorum. İki devletli çözümlerin çeşitli türleri var. BM’ye üye olup hala kendi orduları olmayan birçok ülke var. Bazı eyaletlerde sınırlamalar var ve bence bunun işe yarayabileceği yollar var.” demişti.

Şubat ayında Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, ABD’nin Arap rejimlerle, Filistin devletinin kurulmasına ilişkin bir plan üzerinde çalıştığı belirtilmişti. ABD’li ve Arap yetkililer kaynak gösterilerek verilen haberde, söz konusu planın önümüzdeki birkaç hafta içinde duyurulmasının beklendiği ifade edilmişti.

Muhammed Mustafa kimdir?

Mustafa, 1976’da Bağdat Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1985’te ABD’nin George Washington Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisansını, 1988’de de işletme ve ekonomi alanında doktorasını tamamladı.

Eğitiminin ardından Kuveyt’e dönen Mustafa, bir süre burada çalıştıktan sonra ABD’ye taşındı ve yüksek eğitimine devam etti. 1991’de George Washington Üniversitesi misafir profesör olarak ders vermeye başladı.

Mustafa 1991-2005 yıllarında Dünya Bankası’nda Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğu bölgeleri üzerine çeşitli görevlerde bulundu.

Kuveyt ve Suudi Arabistan hükümetlerinde ekonomi danışmanı olarak çalışan Mustafa, Oslo Anlaşmalarının ardından 1995’te bir süreliğine Filistin’e dönerek ülkede iletişim sektörünün kurulmasına katkı sağladı ve ardından Dünya Bankası’ndaki görevine geri döndü.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın 2005’te Ekonomik İşlerden Sorumlu Danışman olarak atamasının ardından kalıcı olarak Filistin’e dönen Mustafa, 2006-2013 yıllarında Filistin Yatırım Fonu Başkanlığı görevine getirildi.

Mustafa, 2013-2014 yıllarında 15. ve 16. hükümetlerde Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı görevini yürüttü.

Filistin’deki 17. hükümette Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı görevlerini yürüten Mustafa, 31 Mart 2015’te istifa etti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 2014’te düzenlediği saldırıların ardından Ekim 2014’te Gazze’nin yeniden inşası için Kahire’de düzenlenen bağış konferansında Gazze Şeridi’nin Yeniden İnşa Komitesi’nin başkanlığını yaptı.

Filistin Merkez Konseyi üyeliğine seçilen Mustafa, Şubat 2022’de Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi ve Ekonomi Dairesi Başkanı oldu.

Mustafa, 2023’te Filistin Devlet Başkanı tarafından Kuveyt’teki Arap Ekonomik Sosyal Kalkınma Fonu nezdinde Filistin temsilcisi olarak atandı ve 2024’e kadar bu görevi sürdürdü.

Mustafa, bu yıl, Arap Para Fonu’nda Filistin temsilciliği görevine getirilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *