Londra belediye başkanı, “İslamcıların kontrolü altında” olmakla itham edildi

Londra belediye başkanı, “İslamcıların kontrolü altında” olmakla itham edildi

İngiltere’de İşçi Partili Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın, İslamcıların kontrolü altında olduğunu söyleyen iktidardaki Muhafazakar Partinin milletvekilli Lee Anderson’ın parti üyeliği, parti yönetimi tarafından askıya alındı.

Londra’nın ilk ‘müslüman’ belediye başkanı ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin üyesi olan Sadık Khan, Filistin yanlısı yürüyüşler de dahil olmak üzere İngiltere’nin başkentindeki güvenlik politikaları nedeniyle Muhafazakarların eleştirilerine sık sık hedef oluyor.

Çarşamba günü yüzlerce Filistin yanlısı protestocu, Gazze’de ateşkes çağrısı yapılıp yapılmayacağı ve hangi dilin kullanılacağına ilişkin bir oylama sırasında parlamentonun önünde toplanmıştı.

Parlamentonun alt kanadının başkanı Lindsay Hoyle, bazı milletvekillerinin çatışmaya ilişkin görüşleri nedeniyle daha önce aldıkları şiddet tehditleri nedeniyle olağan parlamento oylama prosedürünü bozduğunu söyledi.

Cuma günü GB News televizyon kanalına konuşan Lee Anderson da, “Aslında bu İslamcıların ülkemizi kontrol altına aldıklarına inanmıyorum. Ama inanıyorum ki onlar Khan’ın ve Londra’nın kontrolünü, Khan başkentimizi arkadaşlarına teslim etmiş durumda” ifadelerini kullanmıştı.

Antisemitizm, kadın düşmanlığı ve homofobiyle mücadelenin öneminden düzenli olarak bahseden Sadık Khan, gazetecilere verdiği demeçte, Lee Anderson’un yorumlarını ırkçı ve İslamofobik olarak gördüğünü ve bunların “Müslüman karşıtı nefret ateşini körükleyeceğini” söyledi.

Lee Anderson’ın sözlerine yönelik eleştiriler artarken Muhafazakar Parti, Anderson’un artık kendilerini parlamentoda temsil edemeyeceğine karar verdiğini açıkladı.

Parti Disiplininden Sorumlu Devlet Bakanı Simon Hart’ın sözcüsü, “Dün yapılan yorumlar nedeniyle özür dilemeyi reddetmesinin ardından Muhafazakar Parti milletvekili Lee Anderson’ın üyeliği askıya alındı” dedi.

Muhafazakar Parti’nin eski başkan yardımcısı Lee Anderson, uzaklaştırma kararını anladığını söyledi.

Facebook sayfasında “Hükümetin, ister antisemitizm ister İslamofobi olsun, aşırıcılığın her biçimini haykırma çabalarını desteklemeye devam edeceğim” diye yazdı.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *