Hamas ile diğer devletler arasındaki müzakereler Doha’ya kaydı

Hamas ile diğer devletler arasındaki müzakereler Doha’ya kaydı

Önce Paris’te, ardından Kahire’de esir takası için sürdürülen müzakerelerin, Doha’da devam edeceği duyuruldu. Mısır basınında yer alan haberlere göre, bir tarafta Hamas diğer tarafta ABD, İsrail, Katar ve Mısır’ın yer aldığı görüşmeler uzmanlar seviyesinde devam edecek.

Mısır’daki yönetime yakın el-İhbariyye haber kanalı, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, Katar’ın başkenti Doha’da Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması amacıyla uzmanlar düzeyinde müzakerelere başlandığını duyurdu.

Müzakerelerin ne zaman başladığı ve gelişmelere dair ayrıntılı bilgi verilmezken, konuya ilişkin diğer ilgili taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Ayrıca haberde, Doha’daki görüşmelerin ardından toplantıların Kahire’de devam edeceğine işaret edildi.

İsrail Kanal 12 televizyonu da siyonist bir yetkiliden aktardığı bilgide, Gazze’de alıkonulan esirlerin serbest bırakılması için görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ayrıca, tüm ayrıntıları görüşmek üzere gelecek birkaç gün içinde Katar’a bir heyet gönderileceğini duyurdu.

İsrail resmi televizyonu ise, Kahire’de daha önce yapılan görüşmelerde, esir takası için Hamas’ın Gazze’de savaşın bitirilmesi şartında ısrar etmiş olduğunu hatırlattı.

Aşamalı ateşkes taslağı

Hamas ile siyonist rejim arasında arabulucuların müzakere ettiği Gazze Şeridi’nde ateşkes ve karşılıklı esir takası uzlaşısının aşamalı olacağı, ilk başta 6 haftalık bir ateşkes ve Gazze’deki 35 kadar siyonist esirin serbest bırakılmasının planlandığı belirtildi.

Arapça yayın yapan Londra merkezli Şark el-Avsat’ın Filistinli kaynaklara dayandırdığı habere göre, taraflar arasında Paris’te taslağı oluşturulan uzlaşıya göre ateşkes ilk aşamada 6 hafta süreyle devreye girecek.

Ateşkesin birinci aşamasında Gazze Şeridi’ndeki 35 kadar İsrailli serbest bırakılacak, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli esir de salıverilecek.

Taraflar arasında “karşılıklı serbest bırakılacak esir listeleri, işgal ordusunun Gazze’nin kuzeyinden çekilmesi, Filistinlilerin buraya yeniden dönmesi, savaşın kesin biçimde sonlanması” gibi konular, anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşaması için yeniden müzakere edilecek.

Siyonist devlet televizyonu KAN ise işgal ordusunun “çatışmalara ara vermeye hazır olduğunu”, bu süreyi “sahadaki güçlerin takviyesi, tedarik, Gazze’nin kuzeyi ve güneyine saldırıya hazırlık olarak” kullanacağını bildirdi.

Siyonist Kanal 12 televizyonu, ateşkes müzakerelerinin ilerleyen günlerde Kahire ya da Doha’da bir anlaşmayla sonuçlanabileceğini ve ramazan ayında uygulamaya girebileceğini aktardı.

Hamas’ın çekinceleri

Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamid, el-Gad televizyonuna yaptığı açıklamada, siyonist rejimin “ateşkes anlaşmasını bir esir takası anlaşmasına dönüştürmek” istediğini ve içeriğini boşaltmaya çalıştığını belirtti.

Siyonist basının aktardığının aksine, müzakerelerin “olumlu bir atmosferde geçmediğine” işaret eden Hamid, Hamas’ın “Gazze’ye saldırıların sonlandırılması, işgal ordusunun gerekirse aşamalı olarak Gazze’den çekilmesi talebine karşı Tel Aviv’in ret yanıtında inatçı davranmasının görüşmeleri zorlaştırdığını” kaydetti.

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin basın danışmanı Tahir en-Nunu, Mısır’ın el-Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Hamas’ın “taleplerinden taviz verdiğini açıklamasının” gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Siyonist rejimi anlaşmaya varılmasını engellemekle suçlayan en-Nunu, Hamas’ın “anlaşma için savaşın bitmesi, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi, ablukanın kaldırılması ve Gazze’nin yeniden inşası şartlarına bağlı olduğunu” vurguladı.

Netanyahu Refah’a saldırı planı için kabineyi toplayacağını açıkladı

Gazze’de bir ateşkes ve karşılıklı esir takasına ilişkin müzakereler, Hamas heyeti ile, Mossad Başkanı David Barnea başkanlığındaki İsrail heyeti, CIA Direktörü William (Bill) Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kemal’in katılımıyla Fransa’nın başkenti Paris’te cumartesi sonlanmıştı. Siyonist istihbarat heyeti, savaş kabinesine cumartesi gecesi bir sunum yapmıştı. Siyonist savaş kabinesi, müzakerelere devam edilmesi için Katar’ın başkenti Doha’ya “düşük seviyeli bir heyet gönderilmesini” kararlaştırmıştı.

‘Esir takası olursa saldırı sadece biraz gecikecek!’

Müzakereler sürerken, siyonist başbakan Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentine saldırı ve buradaki sivillerin tahliye planlarını onaylamak için hafta başı kabineyi toplayacağını belirtmişti.

ABD’li televizyon kanalı CBS News’e, Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına ilişkin açıklamada bulunan Netanyahu, “Hamas’ın 24 taburundan 18’ini yok ettiklerini” savundu, Refah kentine saldırı başladığında, saldırının “yoğun aşamasının aylar değil, haftalar içinde tamamlanacağını” iddia etti.

Netanyahu, Refah’a saldırı ve buradaki sivillerin tahliyesi için ordudan ikili bir plan sunmasını istediğini belirterek, “Eğer bir (esir takası mutabakatı) anlaşma yaparsak, (Refah’a saldırı) biraz gecikecek. Ama (saldırı) olacak. Anlaşma olmazsa yine yaparız. Yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu ayrıca, Genelkurmay Başkanı ile Refah’a saldırı planını görüşeceklerini kaydetti.

İşgal ordusu, “Refah planını” Savaş Kabinesine sundu

Netanyahu, 9 Şubat’ta işgal ordusundan, Refah’ın “tahliyesi” ve bu bölgeye saldırı için plan hazırlayarak Savaş Kabinesi’ne sunmasını istemişti.

Siyonist Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, işgal ordusunun dün akşam Savaş Kabinesi’ne plan sunduğu belirtildi. Açıklamada, “İsrail ordusu, Savaş Kabinesi’ne halkın Gazze Şeridi’ndeki çatışma bölgelerinden tahliye edilmesi ve yaklaşan operasyon planını sundu.” ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Savaş Kabinesi’nin “Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması planını” onayladığı kaydedildi.

Bölge ismi verilmese de siyonist basın, bunun Refah’a saldırı ve buraya sığınan Filistinlilerin “tahliyesini” amaçlayan plan olduğunu yazdı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *