Fransız gazeteci Etiyopya’da ‘kaos yaratmak’ suçlaması

Fransız gazeteci Etiyopya’da ‘kaos yaratmak’ suçlaması

Afrika’daki siyasi ve ekonomik gelişmeler konusunda uzmanlaşmış önde gelen profesyonel bir web sitesi olan Africa Intelligence’ın Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Fransız gazeteci Antoine Galindo, Etiyopyalı yetkililer tarafından ülkede “kaos yaratmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Afrika Birliği zirvesini takip etmek ve ülkedeki diğer gelişmeleri yazmak üzere 13 Şubat’ta Etiyopya’ya gelen Fransız vatandaşı Galindo, Perşembe günü görev başındayken başkent Addis Ababa’da sivil güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alındı.

Galindo’nun yerel saatle 15:55 civarında tutuklandığı ve o zamandan beri Bole bölgesindeki Addis Ababa Polis Komisyonu’nda tutulduğu bildirildi.

Cumartesi günü hakim karşısına çıkarılan gazetecinin tutukluluğu, bir sonraki duruşma tarihi olan 1 Mart’a kadar uzatıldı.

Africa Intelligence’ın yayıncısı olan Indigo Publications (çoğunluğu özel iş sektörlerine adanmış dört haber sitesi yayınlayan bir Fransız şirketi) tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre Galindo, “Etiyopya’da kaos yaratmak için komplo kurmak” gibi asılsız bir suçlamayla tutuklu bulunuyor.

Açıklamada Galindo’ya yönelik suçlamalar şiddetle reddedilerek “sahte” ve delilden yoksun olarak nitelendirildi.

Etiyopya Medya Otoritesinin tanınan isimlerinden biri olan Galindo’nun gerekli vizeyi aldığı ve ülkedeki görevi hakkında yetkilileri bilgilendirdiği kaydedildi.

Uluslararası medya kuruluşları için Afrika’da haber yapan 600’den fazla gazeteciyi temsil eden bir meslek örgütü olan Afrika Yabancı Basın Birliği (FPAA) üyeleri, Galindo’nun gözaltına alınmasını protesto etmek için sosyal medya platformu X’e başvurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *