ABD, İngilizlerle birlikte Yemen’in başkentini bombaladı

ABD, İngilizlerle birlikte Yemen’in başkentini bombaladı

Husiler, Amerika ve İngiltere’nin başkent Sana’ya saldırdığını belirtirken, Pentagon da son saldırılarına desteğin İngiltere ile birlikte Bahreyn, Avustralya, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda’dan geldiğini bildirdi.

Husilere bağlı El-Mesire televizyonunun haberine göre siyonist rejime tam destek veren ABD ile İngiltere, Sana’ya hava saldırıları gerçekleştirdi. Saldırılara ilişkin başka bir detaya ise yer verilmedi.

İngiliz gemisi ile ilgili kriz

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 18 Şubat’ta, Husilerin 41 bin ton gübre taşıyan Birleşik Krallığa ait Rubymar adlı gemiyi vurduğunu ve geminin su almaya başladığını duyurmuştu. SABA haber ajansı da vurulan geminin yüksek miktarda amonyak ve yağ taşıdığını belirterek büyük bir çevre felaketi uyarısında bulunmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri 19 Şubat’ta yaptığı açıklamada, hedef alınan İngiliz gemisinin ciddi isabet aldığını, batma riski taşıdığını ve mürettebatın güvenli bir şekilde tahliye edildiğini belirtmişti. Saldırının Filistin halkına destek amaçlı gerçekleştirildiğini ifade eden Seri, Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulup abluka kaldırılıncaya kadar siyonist gemilerine ve işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere yönelik saldırıların devam edeceğini kaydetmişti.

Batı destekli Yemen hükümeti yardım istedi

Yemen hükümeti, Husiler tarafından vurulan İngiliz gemisi Rubymar’ın neden olduğu çevre kriziyle mücadele için yardım talebinde bulundu. Vurulan geminin yüksek miktarda amonyak ve yağ taşıdığı belirtilmişti.

ABD ve İngiltere’den başkente saldırı

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Yemen’de Husiler tarafından kontrol edilen yer altı silah depoları, insansız hava aracı sistemleri, hava savunma sistemleri, radarlar ve bir helikopterin hedef alındığı iddia edilen açıklamada, saldırıların Husilerin Kızıldeniz’de küresel ticaret ve masum canlara yönelik tehdidini azaltmayı hedeflediği öne sürüldü.

Açıklamada, saldırıları ABD ve İngiltere’nin Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda’nın desteğiyle yaptığı aktarıldı.

Yemen’de 8 farklı yere düzenlenen saldırıların 18 Husi hedefini vurduğu iddia edilen açıklamada, bunun Husilerin Kızıldeniz’de süregelen saldırılarına cevaben yapıldığı ileri sürüldü.

İran destekli Husiler, Batı ve Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti ile 2015’ten bu yana savaş halinde bulunuyor. Başkent Sana ve önemli limanlar Husilerin kontrolünde bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *