ABD ve Guterres Rusya’yı suçladı: Uluslararası hukuk ihlal edildi!

ABD ve Guterres Rusya’yı suçladı: Uluslararası hukuk ihlal edildi!

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, “Ukrayna’daki gereksiz savaş tüm dünyanın jeopolitiği ve ekonomisini yeniden şekillendirme konusunda önemli bir tetikleyici faktör olmuştur.” değerlendirmesinde bulunurken, İsrail destekçisi ABD temsilcisi ise, Rusya’ya karşı “uluslararası düzeni savunmaya devam etmeliyiz” çağrısı yaptı.

BM 78. Genel Kurul Başkanı Trinidad-Tobagolu Dennis Francis, BM Genel Kurulu’nda Ukrayna’daki işgal altındaki topraklarla ilgili düzenlenen üst düzey katılımlı toplantıda konuştu.

24 Şubat’ın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ikinci yıl dönümü olduğunu anımsatan Dennis Francis, söz konusu saldırının Ukrayna’nın egemenliğini ihlal ettiğini, sivil masumları korkunç bir acıya maruz bıraktığını ve BM Şartı ile uluslararası hukuku açık şekilde ihlal ettiğini ifade etti.

Dennis Francis, BM üyesi ülkelerin Ukrayna halkının kaderini ve yaşadıkları yıkımı göz ardı etmemesi gerektiğinin altını çizerek, bu yıl aynı zamanda Rusya’nın Kırım’ı yasadışı ilhakının 10. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Ukrayna’daki BM insan hakları denetim misyonunun ocak ayında muharebe dışındaki ölü ve yaralı sayısının artmaya başladığını tespit ettiğini aktaran Dennis Francis, 2023 Kasım ayına göre 2024 ocak ayında söz konusu ölü ve yaralıların oranının yüzde 37 arttığını bildirdi.

“Ukrayna’daki savaşın etkisi kendi sınırlarını çoktan aştı”

Dennis Francis, “Aynı zamanda Ukrayna’daki savaşın etkisi kendi sınırlarını çoktan aştı.” uyarısında bulundu. Nükleer tesislerin askerileştirilmesinin çok büyük tehdit teşkil ettiğine işaret eden Dennis Francis, “Bu odada savaştan etkilenmeyen tek bir ülke yok. Ya artan gıda fiyatları ya da enerji güvensizliği tüm ülkeleri etkiledi.” dedi.

Dennis Francis, “Ukrayna’daki gereksiz savaş tüm dünyanın jeopolitiği ve ekonomisini yeniden şekillendirme konusunda önemli bir tetikleyici faktör olmuştur.” diyerek, savaşın sadece dahil olan ülkeleri doğrudan etkilemediğini aynı zamanda başka ülkelerin kalkınmasına zarar verdiğini ifade etti.

Savaşın “hassas uluslararası ilişkiler” dengesini de bozduğunu kaydeden Dennis Francis, bunun özellikle dayanışma, birlik ve iş birliğine en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin bölünmüşlüğüne karşı BM Genel Kurulu’nun bu konuda güçlü bir şekilde şiddeti kınadığını ve Rusya’nın koşulsuz olarak Ukrayna topraklarından çekilme çağrısında bulunduğunun altını çizen Francis, “Savaşların sonlanması için çabalarımızı artıralım. Ukrayna ve Rusya halkına ümit dolu bir gelecek için ve her yerde istisnasız bir şekilde savaşların sonlanması için çabalarımızı artıralım.” dedi.

ABD: Uluslararası düzeni Rusya’ya karşı savunmaya devam etmeliyiz

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ikinci yılında, “Ukrayna’nın yanında durmaya devam” mesajı verdi. Linda Thomas-Greenfield, BM Genel Kurulu’nda Ukrayna’daki işgal altındaki topraklarla ilgili düzenlenen üst düzey katılımlı toplantıda bir konuşma yaptı.

“Ukrayna’nın yanında durmaya ve uluslararası düzeni savunmaya devam etmeliyiz” diyen Linda Thomas-Greenfield, bunun, “Rusya’ya, güçlerini Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınmış sınırlarından çekmesi, egemenlik ve toprak bütünlüğünü kabul etmesi çağrısında bulunmak” anlamına geldiğini savundu.

Linda Thomas-Greenfield, “Orta Doğu’da en iyi eylem planını bulmak için gece gündüz çalışmaya devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’daki vahşetini de gözden kaçıramayız. Ve hala özgürlükleri için savaşan ve ölen Ukraynalıların içinde bulunduğu kötü durumu unutamayız.” ifadelerine yer verdi.

Rusya’nın Ukrayna kimliğini inkar etmeye, “mantıksız olanı rasyonelleştirmek için” muhalifleri bastırmaya çalıştığını savunan Linda Thomas-Greenfield, “Ama biz gerçeği biliyoruz. Bu bir kurtuluş savaşı, bir Rus öz savunma savaşı değil. Bu son çare savaşı değil. Hiçbir zaman olmadı.” dedi.

Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “yasa dışı, acımasız ve tam kapsamlı işgalinin” iki yıldır sürdüğünü vurgulayarak, “Bu işgal, Ukrayna topraklarını işgal etme ve halkına boyun eğdirme yönündeki 10 yıllık çabanın sonucu bir işgaldir.” diye konuştu.

Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın bu savaş nedeniyle, Ukrayna’nın tarım altyapısına saldırısının dünya çapında gıda güvensizliğini artırdığına vurgu yaptı.

Linda Thomas-Greenfield ayrıca, Rusya’nın Kuzey Kore’den balistik füzeler ve fırlatıcılar da dahil olmak üzere mühimmat satın almasının, küresel nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarını da “baltaladığını” kaydetti.

ABD, Ukrayna’da Rusya’ya karşı Ukrayna yönetimini desteklerken, Gazze’de barbarlığını sürdüren siyonist işgal rejimine de destek olmaya devam ediyor. Ukrayna’nın Rusya’nın mağduru olduğunu savunan ABD yönetimi ikiyüzlü davranışla, Gazze’de yaşanan İsrail barbarlığını desteklerken, İslami direniş hareketi Hamas’ı İsrail’e karşı gelmekle suçluyor.

Guterres’ten Rusya’ya, uluslararası hukuku ihlal etti suçlaması!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Ukrayna oturumunda konuştu. BM Şartı ve uluslararası hukukun dünyayı savaştan korumak için yol haritası sunduğunu ileri süren Guterres, “Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı topyekün işgali ikisini de ihlal etti.” diye konuştu. Guterres, adil bir barışın artık sağlanması gerektiğini savundu.

Mevcut dünya düzenini “kaotik” olarak tanımlayan Guterres, güç ilişkilerinin net olmadığını ve bu nedenle istikrarsızlık ve “dokunulmazlık” hislerinin yaygınlaştığını öne sürdü.

Antonio Guterres, savaşlarda herkesin acı çektiğine dikkati çekerek, Ukrayna halkının savaş nedeniyle çok büyük acılara maruz kaldığının altını çizdi. 10 binden fazla sivilin öldürüldüğünü, hastaneler, okullar, sağlık tesisleri ve sivil altyapıların yok edildiğini dile getiren Guterres, BM’nin yaygınlaşan şiddeti kayıt altına aldığını ifade etti. Guterres, Rus ordusunun siviller ve esirlere işkence ile cinsel şiddet uyguladığının belgelendiğini belirterek, “Tüm sorumlular hesap vermelidir.” şeklinde konuştu.

Ukraynalı ailelerin çocuklarını kaybetme korkusu yaşadığını kaydeden Antonio Guterres, Ukrayna dışına çıkarılan tüm çocukların aileleriyle tekrar bir araya getirilmesi gerektiğini vurguladı. Guterres, yaklaşık 4 milyon Ukraynalının yerinden edildiğini, bunlardan 1 milyonunun çocuklardan oluştuğunu söyleyerek, ülkede 14 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakının da üzerinden 10 yıl geçtiğini anımsatan Antonio Guterres, “Ukrayna’daki savaş Avrupa’nın kalbinde kanayan yara olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Guterres, savaşın Rus halkına da zarar verdiğini, binlerce genç Rus’un cephede öldüğünü, çatışmanın yayılma riskinin de yüksek olduğunu belirtti. Savaşın dünya genelinde ise jeopolitik bölünmüşlükleri derinleştirdiğini aktaran Guterres, diğer acil küresel sorunlara da odaklanılmasını engellediğini kaydetti.

Antonio Guterres, savaşın yarattığı acı ve küresel gerginliğin üzerinden iki yıl geçtiğini anımsatarak, “Artık yeter. BM Şartı’nı küçümsemek büyük sorun, ona saygı duymak ise çözüm yaratır.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *