Kocasının misyonunu üstlenmesi beklenen Navalnaya, Biden’ın yanında

Kocasının misyonunu üstlenmesi beklenen Navalnaya, Biden’ın yanında

Kocasının öldüğü gün Münih Güvenlik Konferansına katılan Navalnıy’in eşi Yulia Navalnaya ile kızı Dasha, seçim gezisi için California’da bulunan ABD Başkanı Biden’ın yanına götürüldü. Biden, görüşme sonrası sosyal medya mesajında, taziyelerini ilettiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, seçim çalışmalarını sürdürdüğü California eyaletinde, Navalni’nin eşi ve kızıyla bir araya geldi. Görüşmeyle ilgili sosyal medya platformu X hesabından paylaşımda bulunan Joe Biden, “Bugün, Aleksey Navalni’nin ailesi Yulia ve Dasha Navalnaya ile görüştüm, bu yıkıcı kayıpları için kendilerine taziyelerimi ilettim. Aleksey’in cesur mirası, Yulia ve Dasha’da ve Rusya’nın her yerinde demokrasi ve insan hakları için mücadele eden sayısız insanla devam edecektir.” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada da Biden’ın, Aleksey Navalni’nin Rusya’daki eylemlerini büyük takdirle karşıladığı ve ölümünün büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu söylediği kaydedildi.

Biden Putin’i suçlamıştı

Biden, daha önceki açıklamasında, Navalni’nin ölümünden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sorumlu olduğunu savunmuş ve cuma günü Moskova’ya yönelik yeni yaptırımlar açıklayacaklarını duyurmuştu.

Ölüm haberi Münih Güvenlik Konferansı başlamadan hemen önce gelmişti

Rusya’da cezaevinde hayatını kaybeden Aleksey Navalnıy’ın eşi Yulia Navalnıy, 60. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Haber gerçekten doğruysa o zaman bu noktada şunu söylemek isterim: (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin ve onun için çalışan herkes, etrafındaki herkes, dostları, bilmelerini isterim ki cezasız kalmayacaklar. Ülkemize yaptıkları için, aileme yaptıkları için, eşime yaptıkları için cezalandırılacaklar. Hesap verecekler ve o gün yakında gelecek.” dedi.

Yulia ayrıca, “Putin Alexei’yi öldürerek benim yarımı, kalbimin yarısını ve ruhumun yarısını öldürdü. Ama diğer yarısına hala sahibim ve bu bana vazgeçmeye hakkım olmadığını söylüyor. Alexei Navalny’nin davasını sürdüreceğim.” ifadelerini kullandı.

Yulia Navalnıy’in siyasi gücü

Politico Dergisinde yer alan bir analizde, Yulia Navalnıy’in siyasetle ilişkisine dair şu ifadeler yer aldı:

“Ekonomist olan Navalnaya, Aleksey ile 1998 yılında Türkiye’de bir tatilde tanıştı. Çiftin birkaç yıl sonra ilk çocukları olan kızları Dasha dünyaya geldi ve ardından Navalnaya evde oturan bir anne oldu. Nadiren verdiği röportajlarda, kocasının yıldızı yükseldikçe ve Kremlin’in ona yönelik baskıları arttıkça, her şeyden önce normallik için çabalıyor gibi görünüyordu. Harper’s Bazaar’a ‘Benim asıl görevim her şeye rağmen ailemizin aynı kalması’ dedi. Ancak perde arkasında çifti yakından tanıyanlar, Navalnaya’nın sadece kocasının görüşlerini paylaşmakla kalmayıp aynı zamanda bunların şekillenmesine de yardımcı olduğunu söylüyor.”

“Navalny’nin hapishanede giderek daha ağır koşullara maruz kalmasıyla birlikte, Navalnaya geçtiğimiz yıl uluslararası sahnede giderek daha görünür hale geldi. Geçen yıl Mart ayında Oscar ödül töreninde ve son olarak da kocasının ölüm haberini aldıktan birkaç saat sonra Münih’te bir konuşma yaptı. Muhtemelen Navalnaya’nın potansiyelini sezen Rus devletine bağlı medya ve sosyal medya uzun süredir onu zayıflatmaya çalışıyor. Navalnaya hakkında dolaşıma sokulan hikayeler arasında romantik ilişkileri, babasının KGB ajanı olduğu ve Alman vatandaşı olduğu iddiaları (bunların hepsi çürütüldü) yer alıyor.”

“Aleksey’in 2020 yazında Noviçok sinir gazı ile zehirlenmesinin ardından Navalnaya’nın kamuoyunun gözünden uzak kalma şansı ortadan kalktı.”

“Navalnaya, Rus gazeteci Yury Dud’a Almanya’dan bir YouTube röportajında ‘Sahip olduğum ana duygu, gevşememem, zayıflık göstermemem gerektiğiydi. Eğer ben dağılırsam, herkes dağılır.’ dedi.”

“Ancak kocasının aksine Navalnaya şu anda Rusya dışında ve bu da onu Kremlin’in ulaşamayacağı bir yerde tutuyor.”

Biden’dan Putin’e küfür

The Hill’in haberine göre, Joe Biden California eyaletinin San Francisco kentinde katıldığı bağış etkinliğinde, seçim kampanyası konuşması yaptı. Putin ve diğer bazı liderler nedeniyle sürekli nükleer çatışma endişesi yaşandığına işaret eden Biden, aslında en temel varoluşsal tehdidin iklim olduğunu öne sürdü. Biden, konuşmasında Rusya lideri Putin’e yönelik küfür içerikli ifadeler kullandı.

Biden ayrıca, seçimde Cumhuriyetçilerin aday adayı eski ABD Başkanı Donald Trump’ı da Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın cezaevindeki ölümü konusunda Putin hakkında konuşmadığı gerekçesiyle eleştirdi.

Biden, Navalnıy’ın ölümünden Putin’i sorumlu tutmuş, “Aleksey Navalnıy’ın ölümüyle ilgili haberlere hem şaşırmadım hem de öfkelendim. Putin, onu zehirledi, tutuklattı ve yargılattı. Onu hapishaneye gönderdi ve izole etti.” ifadesini kullanmıştı.

Küfür eden ABD Başkanı Joe Biden ile, geçtiğimiz günlerde emlak dolandırıcılığından mahkum olan ve 354,9 milyon dolar ceza kesilen eski başkan Donald Trump, ABD’de sonbaharda yapılacak seçimlerin en güçlü iki adayı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *