“İsrail üzerinde somut baskı olmazsa, hiçbir şey değişmez”

“İsrail üzerinde somut baskı olmazsa, hiçbir şey değişmez”

Avrupa Parlamentosu Sol grup milletvekili Marc Botenga, “Bir an önce ateşkese ihtiyacımız var. Bunun için hükümetlerimize baskı yapmamız lazım çünkü İsrail durmayacak. Avrupa’da seferber olarak hükümetlerin duruşunun değiştirilebildiğini gördük.” ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sol Grup milletvekili Belçikalı Marc Botenga, parlamentoda AA muhabirinin siyonist rejimin Filistinlilere yönelik uygulamaları ve Avrupa ülkelerinin duruşuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Gazze’de yaşananlarla ilgili Marc Botenga, “Çok uzun zamandır görmediğimiz türden kanlı saldırılar, etnik temizlik, on yıllardır görmediğimiz kadar sivil katliamı. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk. Tüm bunlar açıkça bunun halkın tümüne karşı savaş olduğunu söylüyor.” dedi.

Avrupa’dan bakıldığında yaşananların hayal edilmesinin dahi zor olduğuna işaret eden Marc Botenga, İsrail saldırısında yakınlarının öldürüldüğü, kendisini kurtarmaya giden ambulansın da hedef alındığı, 6 yaşındaki Hind Receb’in hikayesini anımsattı.

Siyonist rejimin soykırımla yargılanması “mantıklı ve normal”

Marc Botenga, öldürülenlerden sayı olarak bahsetmektense hikayelerinin, yüzlerinin bilinmesi gerektiğini çünkü insan olduklarını ifade ederek, “Kitlesel olarak öldürülüyorlar. Duygusal olarak da aşırı derecede şok edici.” diye konuştu.

Siyonist rejimin soykırımla yargılanmasının “mantıklı ve normal” olduğunu dile getiren Marc Botenga, “(Gazze’de) Olup bitene ve soykırım tanımının farklı boyutlarına bakarsanız, bunların soykırım politikaları olduğunu söylemekten başka bir şey yapamazsınız.” ifadesini kullandı. Botenga, şöyle devam etti:

“Gazze’de çocukların, ailelerin hedef alınması ve diğer şeyler. Elbette bunlar soykırım uygulamalarıdır. Etnik temizlikten söz ettiğimizde bu, sadece Gazze’de değil. Aynı zamanda Batı Şeria’da, Kudüs’te de İsrailli yerleşimciler tarafından tamamen ele geçirilen mahalleler var.”

‘Hükümetlerin duruşunun değiştirilebildiğini gördük’

Uluslararası Adalet Divanındaki süreçle ilgili umutlu olduğunu belirten Marc Botenga, “Esas farkı yaratan şey, seferberlik. Bir an önce ateşkese ihtiyacımız var. Bunun için hükümetlerimize baskı yapmamız lazım çünkü İsrail durmayacak. Avrupa’da seferber olarak hükümetlerin duruşunun değiştirilebildiğini gördük.” değerlendirmesini yaptı.

Marc Botenga, Belçika’nın siyonist rejime askeri teçhizat ihraç eden fabrikanın lisanslarını iptal ettiğini anımsatarak, “İrlanda, İspanya’nın da bu tür önlemlerden söz ettiğini gördük. İsrail üzerinde somut baskı olmazsa, hiçbir şey değişmez.” dedi. Belçikalı solcu milletvekili Botenga şöyle devam etti:

“Bugün hala AB üzerinden, Avrupa ülkelerinin topraklarından İsrail’e giden silahlar var. İsrail’e silah göndermek soykırıma doğrudan suç ortaklığıdır. AB ve İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması’na bakalım. Bu bir ticaret ve ekonomi anlaşması. İsrail’e Avrupa pazarına ulaşım imkanı veriyor. Anlaşmanın bugün meşru olduğunu söylemek imkansız çünkü anlaşmanın kendisi insan haklarından söz ediyor. Madde 2, bu anlaşmanın insan haklarına saygı üzerine kurulduğunu söylüyor. Bugün İsrail’in insan haklarına saygı duyduğunu söyleyemeyiz. O halde anlaşma iptal edilmeli.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *