Finlandiya: Putin yalnızca güçten anlıyor

Finlandiya: Putin yalnızca güçten anlıyor

Finlandiya’da cumhurbaşkanı seçimini kazanan ve martta göreve başlaması beklenen Alexander Stubb, batının hoşuna gidecek değerlendirmelerde bulundu. Finlandiya’nın NATO’ya katılım belgeleri geçen yıl Nisan ayı başında atılan imzalarla tamamlanarak ABD’ye teslim edilmiş ve ülke NATO’nun 31. üyesi olmuştu.

Almanya’da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı’na (MSC 2024) katılan Finlandiya Cumhurbaşkanı burada bir konuşma yaptı.

YLE haber ajansına göre, Avrupa ülkelerinin, Ukrayna’yı ekonomik ve askeri olarak desteklemeye devam etmesi gerektiğini belirten Alexander Stubb, aksi halde Ukrayna’nın varlığının tehdit altına gireceğini iddia etti, “Batı destekleyemeseydi Ukrayna artık var olmazdı.” dedi.

Alexander Stubb, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i eleştirerek, “Putin, yalnızca güçten anlıyor. En ufak bir zayıflık emaresi gösterildiğinde saldıracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Alexander Stubb, Putin’in Ukrayna’daki savaştan ve Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın cezaevindeki ölümünden sorumlu tutulması gerektiğini savundu.

Finlandiya’da 11 Şubat’ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminin 2. turunu önde tamamlayan Stubb’ın 1 Mart’ta göreve başlaması bekleniyor.

Finlandiya’nın NATO’ya katılımı

Türkiye’nin onay vermeyi geciktirmesi nedeniyle kısa süren bir krizin ardından Finlandiya’nın NATO’ya katılma süreci 2023 yılı başında atılan imzalarla tamamlandı.

İttifakın 31. üyesi olan Finlandiya’nın katılımı, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun katılım belgelerini imzalayarak ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’a vermesi ile resmiyet kazanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *