Pakistan’ın ‘eski muhafızları’ yeni koalisyon hükümetini kurmaya hazırlanıyor

Pakistan’ın ‘eski muhafızları’ yeni koalisyon hükümetini kurmaya hazırlanıyor

Seçimlerden galip çıkmasına karşın İmran Han’ın dışarıda kaldığı yeni koalisyon kuruluyor. Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz, Nisan 2022’den Ağustos 2023’e kadar 16 ay boyunca hükümette yer alan koalisyon ortaklarından ve bazı bağımsız milletvekillerinden yeni hükümeti kurmak için destek topladı.

Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PML-N) liderliğindeki koalisyon, parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te salt çoğunluk için gerekli olan yeni seçilen milletvekillerinin desteğini toplayarak beş yıllık bir dönem için yeni hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

Kritik 8 Şubat seçimleri, hiçbir partinin salt çoğunlukla hükümeti kuracak üçte iki sandalyeyi elde edememesi nedeniyle parlamentonun kilitlenmesiyle sonuçlandı ve koalisyon kurmak için yoğun bir yarış başladı.

Koalisyon 150’den fazla sandalye ile kurulacak

Pakistan Seçim Komisyonu tarafından açıklanan son sayıma göre, merkez sol Pakistan Halk Partisi (PPP), Muttahida Qaumi Movement (MQM) ve birkaç küçük partiyi de içeren PML-N liderliğindeki koalisyon, Ulusal Meclis’teki 266 doğrudan sandalyenin 150’sinden fazlasına sahip.

PML-N parti liderlerinden Ahsan Iqbal de koalisyonun parlamentoda çoğunluk için gerekli sayıyı aştığını iddia etti.

Anadolu Ajansı’na konuşan İkbal, koalisyon ortaklarının kazandığı toplam sandalye sayısının “üçte iki çoğunluğa yakın” olduğunu ileri sürdü.

Uzlaşma ve İmran Han’a çağrı

Ulusal basındaki haberlere göre, Pakistan Halk Partisi (PPP) Eş Başkanı eski Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan Müslüman Ligi-Navazdan (PML-N) eski Başbakan Şahbaz Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Kaidi Azam Grubu (PML-Q) lideri Çaudri Şucaat, Birleşik Halk Hareketi Partisi (MQM-P) lideri Halid Makbul Sıddıki, İstihkam-ı Pakistan Partisi (IPP) Genel Başkanı Alim Han, başkent İslamabad’da ortak basın toplantısı düzenledi.

PPP Eş Başkanı Zerdari, burada yaptığı açıklamada, ülkeyi içerisinde bulunduğu krizlerden kurtarmak için koalisyon hükümeti kurmaya karar verdiklerini söyledi. Zerdari, tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketine de (PTI) çağrıda bulunarak, PTI’den uzlaşı sürecinin bir parçası olmasını istedi.

PML-N’den eski Başbakan Şahbaz Şerif ise seçimler sırasındaki eleştiri aşamasının sona erdiğini ve yeni bir parlamento oluşturulacağını belirtti. Şerif, Pakistan’ı ileriye taşımak ve ekonomiyi yeniden ayağa kaldırmak için farklılıklara son verilmesi gerektiğini kaydederek, basın toplantısına katılan partilere atıfla Ulusal Mecliste üçte iki çoğunluğu yakaladıklarına işaret etti.

Başbakan, eski başbakan Şahbaz Şerif olacak

Koalisyon eski Başbakan ve PML-N Başkanı Şahbaz Şerif’i ikinci dönem için aday olarak gösterdi.

PML-N Sözcüsü Meryem Aurangzeb, X’ten (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, eski Başbakan Navaz Şerif’in, kardeşi eski Başbakan Şahbaz Şerif’i kurulacak yeni hükümette başbakanlık için aday göstermeye karar verdiğini belirtti. Aurangzeb, ayrıca, Navaz Şerif’in kızı ve PML-N Genel Başkan Yardımcısı Meryem Navaz’ın Pencap eyaleti başbakanlığına aday gösterileceğini kaydetti.

Şerif, İmran Han’ın güvensizlik oylamasıyla devrilmesinin ardından Nisan 2022’den Ağustos 2023’e kadar 16 ay boyunca neredeyse aynı partilerle koalisyon hükümetinin başbakanı olarak kaldı.

Bir partinin salt çoğunlukla hükümet kurabilmesi için 134 doğrudan sandalyeye sahip olması gerekiyor ki bu da Ulusal Meclis’te kadınlar ve dini azınlıklar için ayrılmış sandalyelere üye ayrıldıktan sonra 169 milletvekili anlamına geliyor.

PML-N, PPP ve MQM geçen haftaki seçimlerde sırasıyla 75, 54 ve 17 sandalye elde etti. Altı bağımsız milletvekilinin de PML-N’ye katılmasıyla PML-N’nin gücü 81’e yükseldi.

İmran Han ilk sırada çıksa da salt çoğunluğa ulaşamıyor

İmran Han’ın Pakistan Tehreek-e-Insaf’ı (PTI) tarafından desteklenen bağımsız adaylar 93 sandalye kazanarak en yüksek milletvekili sayısına ulaşsa da, parti salt çoğunluğa ulaşmak için diğer partilerle koalisyon kuramadı.

Ulusal Meclis’te 60’ı kadınlara ve 10’u dini azınlıklara ayrılmış 336 sandalye bulunuyor.

Bunlar partiler arasında seçim performanslarına göre orantılı olarak dağıtılmaktadır. Liderinin başbakan olmasını isteyen herhangi bir partinin Meclis’te 169 oya ihtiyacı olacaktır.

İmran Han’ın partisinin birleşme planları da aksadı

Salı günü erken saatlerde PTI, kendisine bağlı bağımsız adayların iki dini-politik parti olan Majlis Wahdat-e-Muslimeen (MWM) ile merkez ve doğu Pencap eyaletinde ve Jamaat-e-Islami (JI) ile kuzeybatı Khyber Pakhtunkhwa eyaletinde “koalisyon” hükümetleri kuracağını duyurdu.

Ancak Çarşamba günü JI’ın PTI’yı “duruşunu değiştirmekle” suçlayarak el ele vermeyi reddetmesi üzerine planları sekteye uğradı.

JI’nın başkan yardımcısı Liaquat Baloch kuzeydoğudaki Lahor kentinde düzenlediği basın toplantısında iki partinin “ulusal çıkarlar” için federal düzeyde işbirliği yapma konusunda anlaştığını söyledi ancak daha sonra partisiyle sadece Hayber Pakhtunkhwa’da koalisyon kuracağını açıkladı.

“Hayber Pakhtunkhwa’daki işlerini istedikleri kişiyle halledebilirler… JI bundan memnuniyet duyacaktır” dedi.

PTI’nın ildeki sözcüsü Muhammed Ali Saif gazetecilere yaptığı açıklamada partisinin JI ile bir anlaşmaya varamadığını çünkü JI’nın il meclisinde temsil edilmediğini söyledi.

PTI destekli adaylar, JI’nın birkaç gün içinde “yeniden sayım” sonrasında üç sandalyesini de kaybettiği eyalette hükümeti kurmak için rahat bir konumda.

Saif, partisinin il hükümetini kurmak için “diğer seçenekleri” değerlendirdiğini söyledi.

PTI adayları, parti içi seçimin zamanında yapılmaması nedeniyle parti sembolünü oy pusulasından çıkaran ülkenin en üst mahkemesinin kararının ardından 8 Şubat seçimlerinde bağımsız aday olarak yarıştı.

Bu durum PTI’nın kadınlar ve azınlıklar için ayrılan 70 sandalyeden yararlanmasını da engelledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *