İnsan Hakları Mahkemesi, İslami talebi neden reddetti?

İnsan Hakları Mahkemesi, İslami talebi neden reddetti?

Müslümanların “helal kesim” talebini görüşen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, talebi reddetti, helal kesim yasağının ‘din özgürlüğünü’ ihlal etmediğine karar verdi. Belçika’daki Müslümanlar ise kararı ötekileştirici ve ayrımcı buldu.

AİHM’in “helal kesim” olarak adlandırılan, hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin, inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına ve ayrımcılık içermediğine kararına Belçika’daki Müslümanlar tepkili. Verilen kararın ötekileştirici ve ayrımcı olduğunu belirtiyorlar.

Müslümanlar bu durumun düzelmesini ümit ediyor

Karar gazetesinin aktardığına göre, Belçika’daki Müslüman temsilcileri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) helal kesim yasağının din özgürlüğünü kısıtlamadığına dair kararına karşı çıkarak itirazda bulunacaklarını açıkladı. Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu, AİHM’nin İkinci Dairesi tarafından verilen karara itirazın, AİHM’nin Büyük Dairesi’ne yapılacağını belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada, AİHM’nin dini usullere göre kesim yasağının din özgürlüğüne yönelik ihlal teşkil ettiğini kabul etmesine rağmen, bu müdahalenin orantılı olduğuna karar vermesi, Belçika’daki Müslümanları hayal kırıklığına uğrattı. İslami Kuruluşlar, Büyük Daire’nin, kararın Belçika’daki Müslümanlar için yarattığı temel ve pratik hayattaki engelleri hatalı bir şekilde göz ardı ettiğini düşünüyor ve bu durumun düzeltilmesini ümit ediyor.

Batılı mahkemeler Müslümanların dini özgürlüklerini sürekli kısıtlıyor

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altına alınan dini özgürlüklerin, yeni yasalar ve mahkeme kararlarıyla özellikle Müslümanların dini özgürlükleri söz konusu olduğunda sürekli olarak kısıtlandığına dikkat çekildi. Belçika’daki Müslüman toplumu, bu karardan dolayı ötekileştirici ve ayrımcı muameleye maruz kaldıklarını hissediyor ve dini özgürlüklerine yönelik kısıtlamaların nereye kadar gideceğini merak ediyor.

AİHM, Valon ve Flaman bölgelerinde uygulanan ve hayvan refahı gerekçesiyle getirilen helal kesim yasağının, din özgürlüğüne meşru bir müdahale olduğuna karar vermişti. Bu karar, Belçika’da Flaman ve Valon bölgelerinde 2017 ve 2018 yıllarında çıkarılan kararnamelerle yürürlüğe giren ve İslam ile yahudilik inancına göre yapılan helal ve koşer kesim yöntemlerini yasaklayan düzenlemeleri destekler nitelikteydi. Müslüman ve yahudi kuruluşlar, bu konuyu Mart 2022’de AİHM’ye taşımıştı.

Belçika’da helal kesim şu an yalnızca Brüksel Başkent Bölgesi’nde uygulanabiliyor. Bu durum, ülkedeki Müslüman ve yahudi toplumları arasında büyük bir tepkiye yol açmış durumda.

Tepkilere karşın mahkemeden ya da hükümetten henüz bir geri adım söz konusu değil.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *