Kırgızistan, ABD’den iç işlerine karışmamasını istedi

Kırgızistan, ABD’den iç işlerine karışmamasını istedi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ABD Dışişleri Bakanına mektup yazarak, Kırgızistan’ın iç işlerine karışmamasını istedi. Ülkede hazırlanan yeni bir yasa tasarısıyla yabancı kaynaklı STK’lar üzerinde denetimlerin artırılması planlanıyor. Caparov geçtiğimiz Eylül ayında ABD’de Biden’la Orta Asya liderler zirvesine katılmıştı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Askat Alagozov, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Caparov’un ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a gönderdiği yanıt mektubunu paylaştı.

​​​​​​​Caparov, Blinken’a gönderdiği mektupta “Mektubunuzun içeriğinin devletimizin iç işlerine müdahale işaretleri taşıdığını üzülerek belirtmek isterim. Sizden tek isteğim ülkemizin iç işlerine karışmamanızdır.” ifadesini kullandı.

Blinken’ın “Sivil toplumunuz uzun zamandır bölgenin en güçlüsü ve Kırgızistan’da demokrasinin önemli bir parçasıdır” görüşünü hatırlatan Caparov, halkının adalet ve özgürlük arzusuna sahip olduğunun altını çizdi.

Mektupta Caparov ayrıca parlamentoda görüşülen Sivil Toplum Örgütleri (STK) Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı ve yabancı kaynaklı STK’ler hakkındaki görüşünü de paylaştı.

Yabancı kaynaklı STK’lar üzerinde denetim çabası

Caparov, söz konusu yasa tasarısı ile devletin kendi statüsüne yakışır şekilde yabancı kaynaklı kar amacı gütmeyen STK’lere paranın nereden geldiği, kim tarafından, nasıl ve hangi amaçla harcandığını denetlemeyi amaçladığını aktardı.

Ülkedeki yabancı kaynaklı STK’lerin ve taleplerinin anayasaya aykırı olmadığını, uluslararası yükümlülüklere uyumlu olduğunu belirten Caparov, bu doğrultuda uzun yıllardır yabancı ortaklarla çalışan ve fonlanan kuruluşların çalışmalarından memnun olduklarını ve desteklediklerini vurguladı.

Caparov, Kırgızistan’da devlet organlarının inisiyatifiyle hazırlanan “yabancı ajanlara”, “medyaya” ve “sivil toplum kuruluşlarına” yönelik yasa tasarılarının sözde özgür medya ve bazı STK temsilcileri tarafından “düşmanlıkla” karşılandığını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD’deki vergi mükellefleri tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşları ve STK’lerin bu tasarı sayesinde gerçek vergi kontrolüne tabi tutulacaklarını hatırlatan Caparov, UNDP, AGİT, USAID gibi uluslararası kuruluşların AB üye ülke ile ABD büyükelçilikleri ve Kırgız STK’lerine bağış yapan diğer kuruluşlar ile bazı yabancı ülkelerin medyası, milletvekilleri ve politikacılarının da söz konusu tasarıya yönelik eleştirilere dahil olduğunu aktardı.

Blinken’ın mektubunda “ABD hükümetinin ve uluslararası ortakların desteğiyle sivil toplum kuruluşları tarafından uygulanan programlar aracılığıyla vatandaşlarınızın sağlık ve eğitim gibi hayati hizmetlere erişimini tehlikeye atıyorsunuz.” dediğini anımsatan Caparov, tasarının yasallaşmasıyla ABD ve AB sermayeli STK’lerin programlarının finanse edilmesine yönelik bir engel görmediğini kaydetti.

Caparov, Blinken’ın ülkedeki bazı STK’lerin ilettiği doğru olmayan bilgilere dayanarak mektup yazdığını düşündüğünü belirtti.

Ülkesinin ABD dahil tüm ülkeler ve uluslararası ortaklarla çalışmaya hazır olduğunu vurgulayan Caparov, “Kırgızistan’da insan hakları ve özgürlüklerinin Kırgız Cumhuriyeti Anayasası ve yasaları tarafından güvenilir bir şekilde korunduğunu görmeye sizi davet etmekten onur duyuyorum.” dedi.

Blinken, 7 Şubat’ta, Caparov’a gönderdiği mektupta, devletin STK’ler üzerindeki denetim mekanizmalarını kuvvetlendirdiği değerlendirilen yeni kanun tasarısı hakkında endişelerini dile getirmişti.

Caparov Eylül ayında ABD’de Biden’la zirveye katılmıştı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 19 Eylül’de New York’ta (ABD) düzenlenen “Orta Asya ve ABD” Devlet Başkanları Birinci Zirvesine katılmıştı.

İlk kez düzenlenen zirvede, C5+1 diyaloğu kapsamında ekonomi, enerji ve güvenlik alanlarında Orta Asya’nın egemenliği, sürdürülebilirliği ve refahını daha da güçlendirmeye yönelik ortak çalışma konuları masaya yatırılmıştı.

Zirvede, stratejik ortaklık, siyasi diyalog, ticaret, ekonomi, yatırım ve insani işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik perspektifler ile Avrasya’da barış ve istikrarın korunması konuları ayrıntılı ele alınmıştı.

8 yıl önce dışişleri bakanları düzeyinde Semerkant’ta oluşturulan C5+1 formatının, devlet başkanları düzeyine çıkarıldığı ve Orta Asya ülkeleri ile ABD arasında her alanda açık ve yapıcı diyalog ve etkin işbirliğinin geliştirilmesi için önemli bir platform haline geldiği kaydedilmişti.

Liderler, Orta Asya ülkeleri ile ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin yanı sıra siber güvenlik, terörizm, şiddet içeren aşırıcılık, yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere güvenlik sorunlarının çözümünde işbirliğinin güçlendirilmesiyle ilgili meseleleri görüşmüştü.

Caparov da yaptığı konuşmada, zirvenin, karşılıklı anlayış ve güveni güçlendirmek, güvenlik ve istikrarı sağlamak, ticari ve ekonomik işbirliğini genişletmek için uygun koşullar yaratmayı hedeflemesi gerektiğini kaydederek, “C5+1 formatı da dahil ABD ile işbirliği Kırgızistan dış politikasının önemli alanlarından biridir.” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *