Bangladeş’te 7 bin Arakanlı Müslüman evsiz kaldı: Planlı sabotaj iddiası

Bangladeş’te 7 bin Arakanlı Müslüman evsiz kaldı: Planlı sabotaj iddiası

Bir taraftan seçimlerin yapıldığı Bangladeş’te Arakanlıların yaşadığı bölgede çok büyük bir yangın çıktı. Öte yandan, katılımın yüzde 40’ta kaldığı seçimleri mevcut Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in partisi kazandı. Yüzde 90’ı Müslümanlardan oluşan Bangladeş, laik demokratik bir sisteme sahip.

Cox’s Bazar’da yangın

Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrinde Arakanlı Müslümanların kaldığı 5 numaralı kampta çıkan yangında yaklaşık 7 bin Arakanlı Müslüman evsiz kaldı.

Sputnik’in aktardığına göre, Bangladeş’te çoğu 2017’de Myanmar’da askeri operasyonlardan kaçan 1 milyondan fazla Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapan Cox’s Bazar şehrindeki 5 numaralı kampta dün gece saatlerinde yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangında yaklaşık 800 ev küle dönerken, yaklaşık 7 bin Arakanlı Müslüman evsiz kaldı. Yangın, 3 saat sonra yerel saatle 01.00 sıralarında kontrol altına alındı.

Cox’s Bazar Mültecilere Yardım ve Geri Dönüş Komiseri Muhammed Mizanur Rahman yaptığı açıklamada, yangında evlerin yanı sıra eğitim merkezleri gibi birçok tesisin de küle döndüğünü aktararak, yangında can kaybı yaşanmadığını aktardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) tarafından yapılan açıklamada ise, yangında aralarında cami ve sağlık merkezlerinin de bulunduğu yaklaşık 120 binanın zarar gördüğü ifade edilerek, “Yangının nedeni şu anda bilinmiyor ve hükümet yetkilileri tarafından yangının nedenine ilişkin bir soruşturma yürütüleceği konusunda güvence verildi” denildi.

Cox’s Bazar’da Mart 2021’de çıkan yangında en az 15 kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla ev yangından etkilenmişti. Geçen yıl çıkan yangında ise yaklaşık 2 bin 800 ev küle dönmüş, 12 bin kişi evsiz kalmıştı. Yangınla ilgili yürütülen soruşturmada, olayın ‘planlı bir sabotaj’ olduğu ortaya çıkmıştı.

Seçimler

Bangladeş’te hafta sonunda genel seçimler yapıldı.

Genel seçimlerin, mevcut hükümet denetiminde gerçekleşmesine karşı çıkan ana muhalefetteki BNP’nin öncülüğünde 28 Ekim 2023’te başlayan gösterilere Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi ve diğer muhalefet partilerinin de katılmasıyla ülke genelinde birçok protesto düzenlendi.

BNP, seçimlerden önce Başbakan Hasina’nın hükümeti yerine geçici ve “tarafsız” bir hükümetin kurulmasını talep etti.

Hükümetin bu talebi reddetmesiyle BNP, seçimleri boykot etmeye devam edeceğini duyurdu. Ülkede, seçimlerde “güvenliğin sağlanması ve huzurun korunması” için güvenlik güçlerini görevlendirildi.

BNP üyeleri, partiyi destekleyen 24 bin kişinin gözaltına alındığını, milyonlarca kişiye dava açıldığını öne sürdü. Ülkenin Adalet Bakanı Enesül Hak ise bu sayının doğru olmadığını savundu.

Ekim ayının sonunda başlayan gerginlik nedeniyle muhalefeti destekleyen 20’den fazla kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

Başbakan Hasina’nın seçim mesajı

Yaklaşık 170 milyon nüfusa sahip Bangladeş, Pakistan’dan ayrılması ve bağımsızlığını kazanmasından bu yana düzenlenen 12’nci genel seçimleri için yarın sandık başına gitmeye hazırlanırken​​​​​​​ Başbakan Hasina, seçim kampanyaları kapsamında konuşma yaptı.

Konuşmasında “Oyunuzu istediğiniz gibi kullanın lütfen. Ancak herhangi bir rahatsızlık olmasını istemiyorum. İstenmeyen olaylar olmamasını diliyorum, herkes üst düzeyde sabır göstermeli.” ifadelerini kullanan Hasina, seçimlerde “huzurun korunması” gerektiğini vurguladı.

Hasina ulusa seslendiği konuşmasında, “Demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan siyasi partiler ve kurumlar, anayasal süreci sekteye uğratacak hiçbir düşünceyi teşvik etmemelidir.” dedi.

Başbakan Hasina, seçimlerin “özgür, adil ve tarafsız” olmasını umduğunu ifade etti.

Halkı sandığa davet eden Hasina, “Bu süreçte bir hata yaptıysam affınızı diliyorum. Eğer tekrar hükümet kurabilirsem hatalarımızı düzeltme şansım olacak. 7 Ocak seçimlerinde oy vererek bana, size hizmet etme fırsatı verin.” ifadelerini kullandı.

BNP, 48 saatlik greve gidileceğini ilan etti

Ana muhalefetteki BNP, seçimin yapılacağı yarın da dahil, 48 saatlik greve gidileceğini ilan etti.

BNP Genel Sekreteri Ruhul Kabir Rizvi, çevrim içi düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin söz konusu seçimleri boykot ettiğini anımsatarak halka, genel greve katılma çağrısında bulundu.

Rizvi, “48 saatlik genel grev, cumartesi günü sabah 6’dan, pazartesi günü sabah 6’ya kadar sürecek.” dedi.

Öte yandan Rizvi liderliğindeki 100’den fazla muhalefet lideri ve aktivist, başkent Dakka’da yürüyüş düzenledi.

Rizvi, burada yaptığı konuşmada, “Halk, bu yasa dışı seçimi kabul etmeyecek. Halk, yağmacıların bu seçimini kabul etmeyecek.” diye konuştu.

Hükümet karşıtı protestolar

Bangladeş’te polisin 28 Ekim 2023’te yapılan seçimin boykot edildiği gösteriye müdahalesinde bir polis ölmüş, çok sayıda ana muhalefet destekçisi ve kolluk kuvveti yaralanmıştı.

Gösterilerden bir gün sonra ana muhalefetteki BNP Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alamgir, gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

BNP, Alamgir’in tutuklanmasının ardından ülke genelinde 3 günlük “genel grev” çağrısında bulunmuş, 31 Ekim’de de “hükümetin baskılarını protesto etmek” için büyük şehirlerde 3 günlük ulaşım ablukası başlatmıştı. Ablukaya Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi ve diğer muhalefet partileri de katılmıştı.

Eski Başbakan Halide Ziya’nın liderliğindeki BNP, Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasını ve genel seçim yapılana kadar geçici ve bağımsız bir hükümetin yönetimi devralmasını talep etmişti.

Hasina da tekrar başbakan olmayı umarak Anayasa’da belirtildiği üzere seçimin, hükümetin gözetiminde yapılması gerektiğini ifade etmişti.

BNP ve müttefikleri, Başbakan Hasina’yı 2018 seçimlerinde hile yapmakla suçluyor ve gelecek seçimleri kimin denetleyeceğine dair protestoları sürdürüyor.

ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de tarafları şiddetten kaçınılması ve güvenilir bir seçim yapılmasına yönelik çalışmaya teşvik ediyor.

Bangladeş’in “demir leydisi”

Bangladeş’in kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Bangabandhu Mujibur Rahman’ın kızı olan Başbakan Hasina, Bangladeş’in “demir leydisi” olarak nitelendiriliyor.

1971’de Bangladeş’e bağımsızlığını kazandıran “Büyük Kurtuluş Savaşı” dahil olmak üzere Bangladeş halkının önemli hareketlerini yönetmiş olan Rahman, ülkenin uluslararası arenada yer bulmasını sağlamıştı.

Rahman, 15 Ağustos 1975’teki bir askeri darbeyle devrilmiş ve iki kızı dışında tüm ailesiyle öldürülmüştü.

Rahman’ın kızlarından mevcut Başbakan Hasina ve kardeşi Şeyh Rehana, bu olaylar sırasında Almanya’da bulunuyordu.

Bangladeş’te 1996’da ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Hasina, 2009’da ikinci kez iktidara gelmesinin ardından 2014 ve 2018 seçimlerinde iktidarını korudu.

Hasina, ülkesinin içinde bulunduğu “siyasi kargaşa” ve “ekonomik zorluklara” karşın 5. kez başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefliyor.

Seçim sonuçları

Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in liderliğindeki Avami Birliği partisinin adaylarının katıldığı 12’nci genel seçimi, ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ile Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi boykot kararı aldı.

Seçim Komisyonu yetkilileri, seçim güvenliği için ülkede kurulan 42 bine yakın oy verme noktasında yaklaşık 800 bin emniyet gücü görevlendirildiğini açıkladı.

Polis yetkilileri, Munshiganj bölgesinde, Avami Birliği partisinden bir kişinin bağımsız adayı destekleyenlerin bıçaklı saldırısında hayatını kaybettiğini belirtti.

Seçim Komisyonu yetkilileri, 37 oy verme noktasında çıkan olaylarda 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Chittagong kentinde seçimi boykot eden ana muhalefetteki BNP üyeleri, 48 saatlik grev için toplandı. Polis ile parti üyeleri arasında arbede yaşandı.

Bangladeş’te düzenlenen seçime katılım oranının sadece yüzde 40 olduğu bildirildi.

Bangladeş Seçim Komisyonu Başkanı Kazi Habibul Awal, basın mensuplarına, seçime katılıma ilişkin açıklamalarda bulundu. Awal, katılım oranının yalnızca yüzde 40 olduğunu, bu durumun, seçimin muhalefet partileri tarafından boykot edilmesinden kaynaklandığını belirtti.

Bangladeş Seçim Komisyonunca açıklanan verilere göre, ülkede düzenlenen 12’nci genel seçimin resmi olmayan ön sonuçları doğrultusunda Avami Birliği partisi Mecliste 189 sandalye kazanırken, bağımsız adaylar 60 sandalyenin sahibi oldu.

Başbakan Şeyh Hasina Vecid, destekçilerinden kutlama yapmamalarını istedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *