ABD medyası: İsrail, hedeflerinden çok uzakta

ABD medyası: İsrail, hedeflerinden çok uzakta

ABD medyasında yer alan habere göre İsrail savaşta yeni bir aşamaya geçti ve saldırılar sırasında açıkladığı “Hamas’ı yok etme” planından çok uzakta görünüyor.

Ancak ABD medyasında göre, siyonist Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze’de Hamas’a karşı savaşında yeni bir aşamaya geçiyor ve hedeflerinin değiştiğine dair işaretler var.

Siyonist rejim aralarında bazı üst düzey üyelerin de bulunduğu binlerce Hamas üyesini öldürdüğünü ve grubun bölge altındaki geniş tünel ağının bazı kısımlarını parçaladığını iddia ediyor. Ancak ABD medyasına göre zorluklar devam ediyor ve savaşın sonunu görmek çok uzak.

Habertürk’ün aktardığına göre, siyonist yetkililer, 2024’ün tamamına ve sonrasına yayılabilecek uzun bir savaş konusunda uyarıda bulundu. Fakat uluslararası baskı arttıkça, somut zaferlere işaret etmeye istekli bir başbakan olan Netanyahu’ya yönelik iç huzursuzluğun artabileceği uyarısında bulunuluyor.

Chatham House’da Orta Doğu ve Kuzey Afrika uzmanı olarak görev yapan Bilal Y. Saab CNN’e verdiği demeçte, “Kayıtlar, kökleri derinlerde olan siyasi askeri hareketleri ortadan kaldırmayı amaçlayan askeri kampanyalara pek uygun değil” diyor.

İşgal rejiminin karşı karşıya olduğu temel soruları özetleyen Saab “Zamana karşı bir yarış var. Bu taktiksel başarının bedeli ne olacak ve İsraillilerin daha fazla uluslararası öfkeye maruz kalmadan bu taktiksel başarıyı elde etmek için ne kadar zamana ihtiyacı var? Asıl soru bu” açıklamasında bulundu.

CNN’e göre ise, Hamas’ın etkisi Gazze’nin çok ötesine uzanıyor, bu da grubun tamamen yenilgiye uğratılmasının, eğer başarılabilirse, İsrail için en azından oldukça iddialı olduğu anlamına geliyor.

Siyonist Ordu Radyosu’nun haberine göre, Tel Aviv’de gazetecilere konuşan Netanyahu geçen hafta işgal ordusunun “yerin altında ve üstünde güç ve yeni sistemlerle savaştığını” söyledi ve Gazze’de 8,000 Hamas savaşçısını öldürdüğünü iddia etti. CNN ise bu rakamı doğrulayamadığını kaydetti.

Siyonist Savunma Kuvvetleri’nin Aralık ayında CNN’e verdiği bilgiye göre İsrail, 7 Ekim’de savaş başlamadan önce Hamas’ın Gazze’de yaklaşık 30.000 savaşçısı olduğuna inanıyordu. IDF’nin CNN’e verdiği bilgiye göre savaşçılar beş tugay, 24 tabur ve yaklaşık 140 bölüğe ayrılmıştı ve her biri tanksavar füzeleri, keskin nişancılar ve mühendisler ile roket ve havan topu düzenekleri gibi yeteneklere sahipti.

Netanyahu’nun ofisi Cuma günü CNN’e verdiği demeçte, Gazze’de 25 rehinenin öldüğüne ve hâlâ tutulduğuna inandığını söyledi. Geçen yıl Hamas saldırısında kalan 107 rehinenin hâlâ hayatta olduğu sanılıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı ise savaşın başlamasından bu yana bölgede yaklaşık 23 bin kişinin şehid olduğunu açıkladı. Bakanlık şehid veya yaralananların yaklaşık %70’inin kadın ve çocuk olduğunu belirtti.

İsrail Demokrasi Enstitüsü Başkanı Yohannan Plesner CNN’e “İlk günden itibaren açık bir eşitsizlik vardı. Savaş hedeflerine ve IDF’e destek vardı ancak İsrail hükümetine olan güven tüm zamanların en düşük seviyesinde. Çok büyük bir uçurum var” diyerek İsrail hedeflerinden uzakta olmakla beraber hükümete desteğin artık çok daha düşük olduğunu ve Netanyahu için zor günlerin kapıda olduğunu ifade etti.

Hamas liderlerini yakalamakta başarısız

Siyonist Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer yetkililer Hamas’ın üst düzey komutanlarını ortadan kaldırma çabalarının önemini defalarca vurgulamış, geçen yıl Aralık ayı sonunda Yahya Sinvar için “yakında silahlarımızın namlularıyla tanışacağı” sözünü vermişti. Filistinli İslamcı grubun uzun süredir önde gelen isimlerinden biri olan Sinvar, Hamas’ın sivil ve siyasi lideri olarak bölgesel Arap güçleriyle önemli yeni bağlar kurmadan önce Hamas’ın askeri kanadının inşasından sorumluydu.

“Bu gibi örgütlerde komutanlar kolaylıkla değiştirilebilir. Hamas’ta kimsenin yerinin doldurulamaz olduğunu sanmıyorum,” diyor Saab. “Ancak örgütün sembolik liderlerini ortadan kaldırırsanız, bunun özellikle askeri sorumlulukları olan kişiler üzerinde bir etkisi olup olmayacağını kim bilebilir?”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *