McDonald’s: Boykot, satışlarımızı ciddi ölçüde etkiledi

McDonald’s: Boykot, satışlarımızı ciddi ölçüde etkiledi

McDonald’s CEO’su Chris Kempczinski, Ortadoğu’daki İsrail karşıtı boykotun satışlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtti, markayla ilgili iddiaları ise “dezenformasyon” olarak niteledi. Yüzden fazla ülkede 40 bin 275 restoranı bulunan şirketin geçen yıl geliri 23,1 milyar dolar olmuştu.

Perşembe günü LinkedIn hesabından bir paylaşım yapan Chris Kempczinski, ABD’li restoran zincirine yönelik boykot kampanyasının “dezenformasyon kaynaklı” olduğunu öne sürdü.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, McDonald’s hakkındaki iddiaları “üzücü ve asılsız” olarak tanımlayan Chris Kempczinski, “Müslüman ülkeler dahil, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede McDonald’s yerel işletmeciler tarafından temsil ediliyor. Bu kişiler toplumlarına hizmet etmek için yorulmaksızın çalışırken, binlerce kişiye de istihdam sağlıyor” diye konuştu.

Gazze savaşının başlamasının ardından, aralarında McDonald’s ve Starbucks’ın da bulunduğu bir dizi marka İsrail bağlantılı oldukları iddiasıyla boykot kampanyalarının hedefi haline gelmişti.

Ekimde, McDonald’s İsrail sosyal medya hesaplarından işgal ordusuna ücretsiz yemek sağladığını duyuran fotoğraflar paylaşmıştı. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki McDonald’s şubeleri ise bu paylaşımı kınamıştı.

Reuters’ta yer alan haberde, boykot kampanyalarının hedefi olan bazı Batılı markaların özellikle Mısır, Ürdün ve Malezya’da boykotun etkisini hissettikleri bildirildi.

Yüzden fazla ülkede 40 bin 275 restoranı bulunan McDonald’s 2022 mali yılında 23,1 milyar dolar gelir elde etti.

McDonald’s Ceo’su Chris Kempczinski’nin satışlarda düşüş açıklaması sonrasında McDonald’s hisselerinde de keskin bir düşüş yaşandı.

McDonald’s Türkiye geçen yıl satılmıştı

1940 yılında ABD’de ilk restoranını açın McDonalds’ın Türkiye’deki ilk şubesi ise 1986 yılında İstanbul’da açılmıştı. Tuncay Özilhan’ın sahibi olduğu Anadolu Grubu’na bağlı faaliyet gösteren McDonald’s Türkiye, 2022 yılında ise Katarlı bir şirkete satılmıştı. Merkezi Viyana’da bulunan Boheme Investment isimli şirketin sahibinin ismi ise Kamal Saleh El Mana.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *