Lukaşenko kendini ‘ömür boyu dokunulmaz’ ilan etti

Lukaşenko kendini ‘ömür boyu dokunulmaz’ ilan etti

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, kendisini ömür boyu cezai kovuşturmadan muafiyet tanıyan ve sürgünde yaşayan muhalefet liderlerinin gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmalarını engelleyen yeni bir yasaya imza attı.

Bu yasa, teorik olarak eski devlet başkanları ve onların aileleri için geçerli. Ancak kanun tamamen Belarus’u 30 yıldır demir yumrukla yöneten 69 yaşındaki Lukaşenko ile alakalı. Yasa, Lukaşenko’nun gücünü daha da pekiştirmeyi ve 2025’te yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde potansiyel rakiplerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Yasa, cumhurbaşkanlığı adayları için aranan şartları önemli ölçüde sıkılaştırıyor ve son yıllarda komşu ülkelere kaçan muhalefet liderlerinin seçilmesini imkânsız hale getiriyor. Seçimlerde sadece ülkede en az 20 yıldır daimi olarak ikamet eden ve başka bir ülkede oturma izni olmayan Belarus vatandaşları aday olabilecek.

Belarus, Lukaşenko’nun Ağustos 2020’de altıncı dönem için tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesinin ardından kitlesel protestolarla sarsılmış, muhalefet partileri ve Batı ülkeleri seçimleri kınamıştı. O dönemde Belarus’taki yetkililer neredeyse 35 bin kişiyi gözaltına almış, bunların çoğu gözaltında işkence görmüş ya da ülkeyi terk etmişti.

Lukaşenko ayrıca Ukrayna’da Rus işgali altındaki şehirlerden Belarus’a yasadışı çocuk transferine karışmakla da suçlanıyor. Yeni yasaya göre Lukaşenko, iktidardan ayrılması halinde “başkanlık yetkilerini kullanırken aldığı kararlardan ötürü sorumlu tutulamayacak”.

Yasa kapsamında cumhurbaşkanına ve aile üyelerine ömür boyu devlet koruması, tıbbi bakım, hayat ve sağlık sigortası sağlanacak. İstifa ettikten sonra cumhurbaşkanı aynı zamanda parlamentonun üst kanadının ömür boyu daimi üyesi olacak.

Kaynak: Medyascope (Guardian)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *