Avrupa Birliği, ‘refah muhafızı’ ABD’ye destek verecek

Avrupa Birliği, ‘refah muhafızı’ ABD’ye destek verecek

Kızıldeniz’de işgalci İsrail gemilerine saldırılar üzerine ABD tarafından ‘Refah muhafızı’ adı altında kurulan koalisyona girmeyen Avrupa Birliği, koalisyona dışarıdan katkı vereceğini duyurdu. Almanya ve İspanya da koalisyona girmeyeceğini bildirmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, olağanüstü toplanan AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi (PSC) üye devletlerin, ABD’nin Kızıldeniz’deki misyonuna katkıda bulunmayı kabul ettiğini belirtti.

Paylaşımında, Husilerin Kızıldeniz’deki eylemlerinin “seyrüsefer özgürlüğü için tehdit olduğunu” savunan Josep Borrell, “Bugün çağrıda bulunduğum olağanüstü PSC toplantısında, üye devletler, ABD’nin Refah Muhafızı Operasyonu’na, Atalanta Korsanlıkla Mücadele Misyonu kapsamında katkıda bulunmayı kabul ettiler.” ifadesini kullandı.

Josep Borrell, bölgede konuşlandırılacak ek donanmayla bilgi paylaşımlarının yoğunlaştırılacağını kaydederek “Bu, AB’nin bir deniz güvenliği sağlayıcısı olarak rolünü göstermektedir. Sözlerimizi eylemlerle destekleyeceğiz.” paylaşımında bulundu.

Misyonda ABD’nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç ve Seyşeller gibi devletlerin yer alacağı duyurulmuştu.

İspanya, misyonda yer almayacağını açıklarken, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de basına yaptığı açıklamada, ordunun, herhangi bir askeri misyonda yer alması için parlamentonun onayına ihtiyaç duyduğunu hatırlatmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *