Gazeteci, ABD sözcüsünü sıkıştırdı: Amerikan liderliği bu mudur?

Gazeteci, ABD sözcüsünü sıkıştırdı: Amerikan liderliği bu mudur?

Associated Press diplomasi yazarı Matt Lee, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller’ı sıkıştırdı, “Ne kadar izole olduğunuzun farkında mısınız?” diye sordu. Miller, “Anlaşmazlıklarımız olsa da, nihayetinde Amerikan liderliği hem bu çatışmada hem de bölgedeki daha geniş meselelerde kritik önem taşıyor” diye yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 11 Aralık’taki basın brifinginde ilk soruyu soran Matt Lee, ABD’nin Cuma günü ateşkes çağrısında bulunan bir BM Güvenlik Konseyi kararını veto ettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Cumartesi günü Kongre’yi baypas ederek İsrail’e yaklaşık 14.000 tank mühimmatının 106 milyon dolardan fazla bir bedelle acil satışını duyurdu.

“Ne kadar izole olduğunuzun farkında mısınız?”

Associated Press diplomasi yazarı Matt Lee, Miller’a Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze’de ateşkes talep eden karar tasarısını ABD’nin veto ettiği ve Washington yönetiminin İsrail’e ağır silahlar göndermekte kararlı olduğu açıklamalarını anımsatarak, “Siz, ne kadar yalnız kaldığınızın farkında mısınız?” diye sordu.

Bakanlık sözcüsü Matthew Miller, “Bölgedeki ortaklarımızdan biriyle ve dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızla her temas kurduğumuzda, sekreterin duyduğu şey, hem bu çatışmanın çözümüne yardımcı olmak ve Hamas’ın yok edilmesini garanti altına alacak bir son getirmek hem de gelecek günler, haftalar, aylar ve yıllar için planlama yapmak için Amerikan liderliğinin vazgeçilmezliğidir.” dedi.

“Bu Washington ve diğerlerinin her zaman aynı fikirde olduğu anlamına gelmiyor.”  diyen Miller, “Açıkçası katılmıyoruz. Ateşkes çağrısında bulunan çok sayıda ülke var. İnsani yardım amaçlı duraklamaları desteklemekle birlikte, 7 Ekim’i planlayan Hamas liderliğinin Gazze’de devam etmesine ve gelecekteki saldırıları planlamasına izin verecek bir ateşkesin kabul edilemez olduğunu düşündüğümüzü açıkça belirttik.” ifadesini kullandı.

Miller, “Anlaşmazlıklarımız olsa da nihayetinde Amerikan liderliği hem bu çatışmada hem de bölgedeki daha geniş meselelerde kritik önem taşıyor.” diye ekledi.

Matt Lee bastırdı, “Şu anda hiçbir ülkeyle aynı fikirde değilsiniz, belki de İsrail dışında. Şu anda, İsrail dışında dünyanın geri kalanının size kızgın olmasından, Biden yönetiminin duruşundan mutsuz olmasından endişe duymuyor gibi duruyorsunuz. Amerikan liderliği bu mudur?” sorusunu yöneltti.

Ona cevap vermeye çalışan Miller, “Kesinlikle” dedi ve şöyle devam etti:

“Tek bir veriyi alıp BM Güvenlik Konseyi oylaması ya da başka bir şey demek ve bu bizim diplomasimizin toplamını temsil ediyor demek yerine Foggy Bottom’ın diplomatik çalışmalarının bütünü göz önünde bulundurulmalı.”

Miller, “ABD olarak, bu konuya müdahil olmaya çalışmayı ve böyle kalmayı sürdüreceğiz. Çünkü bu, İsrail’in, Filistin halkının, daha geniş bölge güvenliğinin ve ABD’nin güvenliğinin çıkarınadır.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *