Beyaz fosfor silahları kullanımı BM’yi “endişelendiriyor”

Beyaz fosfor silahları kullanımı BM’yi “endişelendiriyor”

Batılı demokratik devletlerin saldırıları gibi, İsrail vahşetine karşı da tamamen “etkisiz” olan BM, bu cepheden gelen kimyasal silah kullanımları konusunda da “endişelenmek”ten öteye geçemiyor. Üstelik bu silahların kullanımı ile ilgili yeterli veri de toplayamıyor!

AA muhabiri, BM Sözcüsü Stephane Dujarric’e, “İsrail’in 16 Ekim’de Lübnan’da kullandığı beyaz fosforun ABD tarafından sağlandığına ilişkin haberler var. Uluslararası Af Örgütü de Anadolu Ajansının İsrail’in Gazze’de beyaz fosfor kullanımını belgelediği görüntüleri kullanmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de söz konusu haberleri gördüklerini ve endişeli olduklarını dile getirdi. BM’nin bu konuda yorumu nedir?” sorusunu yöneltti.

Stephane Dujarric, BM’nin söz konusu durumu kanıtlayacak somut verisi olmadığını öne sürdü. Stephane, “Bunun gibi yangın çıkaran harp malzemelerinin, özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılmasından dolayı çok ciddi endişe duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Stephane Dujarric, diğer taraftan BM’nin tüm birimleriyle Gazze’ye yardımların artması için elinden gelen çabayı sarf etmeyi sürdürdüğünü iddia etti.

‘Barış ve güvenlik konusunda merkezde BMGK yer alıyor’ iddiası

BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) ABD tarafından veto edilen karar tasarısının hemen hemen aynısının tekrar BM Genel Kuruluna sunulması hakkında ise Stephane Dujarric, BM’nin yasal birimlerinin farklı sorumlulukları olduğunu dile getirdi.

Stephane, “BMGK’nin barış ve güvenlik konularında merkezde” olduğuna işaret ederek, BM Genel Kurulunun çok yüksek temsil gücü olduğunu, verdiği mesajların büyük önem taşıdığını ileri sürdü.

BMGK’da kararlar 5 devlet tarafından, çıkarları bağlamında veto edilebilirken, BM Genel Kurulunda alınan kararların da herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Keza, 27 Ekim’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze’de “acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasının” istendiği karar tasarısını kabul etmişti. Ancak bu kararın üzerinden bir buçuk ay geçmesine karşın, batılı demokratik devletler ya da İsrail tarafından kabul edilip uygulanmış değil.

BM’den ‘beyaz fosfor’ ile ilgili ek açıklama 

BM Sözcülüğünden yazılı olarak yapılan ek açıklamada ise “Silah olarak kullanılmadığında bile beyaz fosfor çok kötü yanıklara yol açabilir. Uluslararası hukuk uyarınca, taraflar askeri operasyonlarında sivilleri korumak için sürekli olarak özen göstermek zorundadır.” mesajı paylaşıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *