Gazze’deki vahşet nedeniyle gözlerin üzerinde olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği, ikinci kez ABD’yi ziyaret ediyor. İlk ziyarette anca Çinli bakanla görüşen grup, bu kez Antony Blinken’la görüşecek. Heyet, ABD’den Kanada’ya geçecek.
İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği tarafından 11 Kasım’da Cidde’de düzenlenen Olağanüstü Ortak Zirve’de alınan kararların takibi amacıyla bir Temas Grubu oluşturuldu.
Temas grubunda Türkiye, Filistin, Mısır, Endonezya, Katar, Nijerya, Suudi Arabistan ve Ürdün’den temsilciler bulunuyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da grupla birlikte ziyaretlere katılıyor.
Gazze’de bir an önce tam ateşkes ilan edilmesi; kalıcı ve adil barışın sağlanabilmesi için en kısa sürede çözüm süreci başlatılması; bu amaçlarla uluslararası toplumun harekete geçirilmesi amacıyla hareket eden grup, son üç haftadır sırasıyla Pekin (Çin), Moskova (Rusya), Londra (İngiltere), Paris (Fransa), Barselona (İspanya) ve New York’ta (ABD) görüşmeler yaptı.
Grup, bugün ABD’de Blinken’le görüşecek
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşerek işgalcinin Gazze’ye saldırılarının son bulması için ABD’den tam koşulsuz ateşkes ilanı konusunda devreye girmesini isteyecek.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, heyet ABD’nin başkenti Washington’a giderek burada bir dizi temaslarda bulunacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dışında, düşünce kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarıyla da toplantılar yapılacak.
Heyet, yarın başkent Ottava’da Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile görüşecek.
Heyetin mesajları
Heyet, bugüne kadarki temaslarında, Gazze’de ateşkesin sağlanmasının ardından kalıcı ve adil barış için çözüm süreci başlatılması mesajı vererek Birleşmiş Milletler (BM) parametreleri üzerinden yürütülecek bu sürecin sonucunda, 1967 öncesi sınırların temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti kurulması çağrısında bulunuyor.
İşgalci İsrail’in daha fazla kan dökerek vatandaşlarının güvenliğini sağlayamayacağı ve işgalcinin güvenliğinin ancak Filistin’le barış yaparak mümkün olduğunu vurgulayan heyet, bu konuda uluslararası toplumun işgalciye gerekli mesajları vermesi gerektiğini belirtiyor.
İşgalcinin uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini ve bu durum karşısında bazı ülkelerin sessiz kalmasının, uluslararası sisteme ve uluslararası hukuka olan güveni sarstığını kaydeden heyet, “Tüm ülkeler, İsrail’in hukuk tanımaz, insanlık değerlerini ayaklar altına alan tavrıyla aralarına mesafe koymalı. Aksi takdirde, işlenen suçun ortağı haline gelirler.” uyarısında bulunuyor.
Heyet, işgalcinin saldırganlığının bölgesel ve hatta küresel çatışma riskini artırdığını ve bu tehdit karşısında kayıtsız kalınamayacağını vurgulayarak İslam ve Yahudi karşıtı eylemlerde artış olduğuna işaret ediyor.
İşgalcinin üzerinde nüfuzu olan devletlerin, bu ülkenin saldırılarını durdurması ve Filistinlilerle barış yapması için tüm etkilerini kullanması ve savaşın sona ermesinin ardından, Filistin’de sürekli barışı sağlayacak garantörlük dahil mekanizmaların tartışılması gerektiğine işaret edecek heyet, şunları kaydetti:
“Bölgeye acil insani yardım akışının artırılması gerekiyor. Halihazırdaki geçişler yetersiz. Sağlık sistemi gibi temel altyapıların acilen kurulması şart. Zorla yerlerinden edilmeler durdurulmalı. Zorla göç ettirilen Filistinliler evlerine dönmeli.”
Temas Grubu’nun önemi
BM’nin toplam 193, İİT’in ise 57 üyesi var ve İİT ve Arap Birliği ortak bir irade sergilerken bu ülkelerin tek bir sesle konuşabilmesi, küresel düzeyde güçlü bir mesaj verdiği öne sürülüyor.
Tek bir toplantıyla yetinmeyerek Gazze konusunu sürekli gündemde tutan grup, işgalci İsrail’e tepki göstermenin ötesine geçilip uluslararası kamuoyunu etkilemeye ve işgalciye destek veren devletlerin politikalarını değiştirmeye yönelik çalışma yürütüyor.
“Çatışma değil barış, adalet ve kalıcı çözüm” vurgusu yapan bu ortak girişim, ortak sorunlar karşısında beraber çaba gösterme eğilimini savunuyor. Bundan sonraki krizlerde ve küresel sorunlarla mücadelede İslam İşbirliği Teşkilatı devletlerinin toplu hareket etmesi bakımından önemli bir emsal inşa edildiği iddia ediliyor.
Temas Grubu’nun ABD’ye ilk ziyareti
30 Kasım’da ABD’ye ilk ziyaretini yapan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği temsilcileri, New York’ta BMGK dönem başkanı Çinli bakanla görüşmüştü. Bu ziyaretten herhangi bir sonuç alınamamıştı.
Temas grubu
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde kurulan temas grubu, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Endonezya ve Filistin Dışişleri Bakanlarıyla İİT Genel Sekreteri’nden oluşuyor.
BMGK daimi üyesi 5 devlete ziyaretlerde bulunmayı hedefleyen temas grubu, 20-21 Kasım’da Çin’in başkenti Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, 21 Kasım’da ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Temas grubu her iki devletin de işgalci İsrail üzerindeki nüfuzlarını kullanarak Gazze’de tam ateşkes için harekete geçmelerini istedi.
Heyet, 22 Kasım’da İngiltere’nin başkenti Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’la yaptığı görüşmenin ardından Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi. Temas grubu, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile de görüşme yaptı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Paris ve Londra’daki temaslarda Gazze’de bir an önce tam ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmasının önemine dikkati çeken heyet, BMGK üyelerinin ve uluslararası toplumun bu yönde etkili ve acil önlemler almasının İİT ile Arap Birliği ülkeleri için bir öncelik olduğunu vurguladı.
Heyet, Gazze’ye insani yardım, gıda, su, yakıt ve elektrik ulaştırılması için güvenli geçişlerin ivedilikle sağlanmasının ve işgalci İsrail’in suçlarına göz yumulmamasının gerekliliğini vurgulayarak işgal rejimi üzerinde nüfuzu olan tüm devletleri, uluslararası hukuka uygun davranmaya, kapsamlı barış ve iki devletli çözüm için harekete geçmeye çağırdı, kalıcı ve kapsamlı bir barış için hep birlikte çalışmanın önemine dikkati çekti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da İİT ve Arap Birliği’ni temsil eden temas grubunun, Londra ve Paris’te yaptığı görüşmelerde, “Gazze’de hedef tam ateşkes olmalı. İsrail üzerinde nüfuz sahibi ülkeler kalıcı barış için baskı yapmalı.” demişti.
İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Hakan Fidan ABD’de
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *