İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Hakan Fidan ABD’de

İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Hakan Fidan ABD’de

ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler binasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği temas grubu, BMGK dönem başkanı Çinli bakanla görüştü ardından bir basın toplantısı düzenledi. Heyet Fransa, İngiltere’nin ardından ABD’ye gitti. Heyet daha önce Çin ve Rusya’ya da gitmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve New York’ta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Arap Birliği’nin oluşturduğu Temas Grubu üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Vang Yi ile görüştü.

Türk Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, İsrail barbarlığını durdurmaya ve kalıcı barışı sağlamaya yönelik temaslarda bulunmak üzere Dışişleri Bakanı New York’a gitti.

Hakan Fidan, Temas Grubu üyelerinin Dışişleri Bakanlarıyla, Çin Dışişleri Bakanı da olan BMGK Dönem Başkanı Dışişleri Bakanı Vang ile görüştü.

Temas grubu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde kurulan temas grubu, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Endonezya ve Filistin Dışişleri Bakanlarıyla İİT Genel Sekreteri’nden oluşuyor.

BMGK daimi üyesi 5 devlete ziyaretlerde bulunmayı hedefleyen temas grubu, 20-21 Kasım’da Çin’in başkenti Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, 21 Kasım’da ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Temas grubu her iki devletin de işgalci İsrail üzerindeki nüfuzlarını kullanarak Gazze’de tam ateşkes için harekete geçmelerini istedi.

Heyet, 22 Kasım’da İngiltere’nin başkenti Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’la yaptığı görüşmenin ardından Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi. Temas grubu, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile de görüşme yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Paris ve Londra’daki temaslarda Gazze’de bir an önce tam ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmasının önemine dikkati çeken heyet, BMGK üyelerinin ve uluslararası toplumun bu yönde etkili ve acil önlemler almasının İİT ile Arap Birliği ülkeleri için bir öncelik olduğunu vurguladı.

Heyet, Gazze’ye insani yardım, gıda, su, yakıt ve elektrik ulaştırılması için güvenli geçişlerin ivedilikle sağlanmasının ve işgalci İsrail’in suçlarına göz yumulmamasının gerekliliğini vurgulayarak işgal rejimi üzerinde nüfuzu olan tüm devletleri, uluslararası hukuka uygun davranmaya, kapsamlı barış ve iki devletli çözüm için harekete geçmeye çağırdı, kalıcı ve kapsamlı bir barış için hep birlikte çalışmanın önemine dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da İİT ve Arap Birliği’ni temsil eden temas grubunun, Londra ve Paris’te yaptığı görüşmelerde, “Gazze’de hedef tam ateşkes olmalı. İsrail üzerinde nüfuz sahibi ülkeler kalıcı barış için baskı yapmalı.” dedi.

Basın toplantısı

Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği temas grubuyla New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlediği basın toplantısına katıldı.

AA muhabirinin sorduğu, “BM’nin açıkladığı rakamlara da göre Gazze’nin kuzeyinde çok büyük bir yıkım ve korkunç can kaybı var. Diğer taraftan zorunlu göç nedeniyle de Gazze’nin güneyinde her gün nüfus artıyor. İnsani kriz ile İsrail’in saldırıları sürdürmesi çok daha fazla can kaybına yol açacak. Sizce uluslararası toplumun birlik halinde hareket etmesi ne kadar büyük aciliyet taşıyor? Bu çerçevede temas grubu ne yapabilir?” sorularını Hakan Fidan yanıtladı.

Uluslararası toplumun yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesi için temas grubunun çok yoğun çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Hakan Fidan, “Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü ahlaki pusulayı yitirirsek, insanlık olarak yönümüzü kaybederiz.” dedi.

Hakan Fidan, uluslararası toplumun siyasi ve insani olmak üzere tüm alanlarda gerekli çabayı sarf etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Acilen insani yardıma ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda İsrail sorununun hızlı bir şekilde temelindeki nedenlerine de inilmesi gerektiğine işaret eden Hakan Fidan, iki devletli çözümün önemine değindi.

Hakan Fidan, BMGK’da konuştu

Bakan Hakan Fidan, ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

“Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü”nde asil ve dirençli Filistin halkının karşı karşıya kaldığı bir yıkımı tekrar görüşmek için bir araya gelindiğine işaret eden Hakan Fidan, tüm konuşmacıların Gazze’deki insani durumun ciddiyetine dikkat çektiğine işaret etti. Hakan Fidan, “İsrail’in Gazze ve halkına yönelik hain saldırıları savaş suçu teşkil ediyor. Tüm medeni ülkelerin kendilerini bu suçlardan soyutlamaları yönünde çağrı yapıyoruz.” dedi.

Zor zamanlarda uluslararası hukuku uygulamak ve insanlığın ahlaki pusulasını korumak için güçlü küresel kurumlara ihtiyaç olduğunun altını çizen Hakan Fidan, “BM Şartı tarafından yetkilendirilen Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirmekte yine başarısız oldu.” diye konuştu. Hakan Fidan, BMGK’nin tek bir sesle ve etkili bir şekilde ateşkes çağrısında bulunamadığını anımsatarak, aynı zamanda Konseyin Filistin halkının tarih boyunca maruz kaldığı adaletsizliğe de çözüm sunamadığını kaydetti.

BMGK’nin bu konudaki etkisizliğinin diğer küresel krizlerle mücadelesini de etkileyeceğini ve Konseyin itibarına zarar vereceğini belirten Hakan Fidan, “(Bu durum) Aynı zamanda BM’nin üzerine inşa edildiği kurallara dayalı uluslararası sisteme de zarar verir.” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan, uluslararası hukuk, değerler ve ahlaki pusula olmadan “herkesin tehlikeli sularda yüzeceğine” işaret ederek, “Yakında (İsrail-Filistin) bu sorunları çözmezsek kimsenin ceza almadığı ve adaletsizlikten beslenen ağır bir radikalizm tekrar hepimize musallat olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın farklı yerlerinde milyonlarca insanın Filistin halkıyla dayanışma göstermek için bir araya geldiğini kaydeden Hakan Fidan, İsrail’in işlediği suçlar karşısında büyüyen öfke ve gerilimin birçok ülkede toplumsal çalkantı riskini beraberinde getirdiğini söyledi.

Hakan Fidan, BMGK’dan beklentinin çok net olduğunu belirterek, beklentileri şu şekilde sıraladı: “Ateşkesin garanti altına alınması ve Gazze’ye engelsiz insani yardımın mümkün kılınması.”

Gazze’deki çatışmada insani araların uzatılması ile esir ve rehine takasının bir umut ışığı teşkil ettiğini aktaran Hakan Fidan, “Gazze’de bir sonraki gün hakkında ortaya atılan senaryoları da ciddi endişeyle takip ediyoruz.” diyerek söz konusu senaryoların İsrail’e milyonlarca Gazzeliyi ana vatanlarından uzaklaştırması ve baskıcı bir rejim uygulaması için ilave gerekçe verdiğini dile getirdi.

Hakan Fidan, bu karanlık dönemi çatışmanın ana nedenlerine çözüm bulmak için bir fırsata dönüştürmek gerektiğini belirterek, “Aksi halde bugün gördüğümüz semptomlar yarın çok daha yıkıcı olacak.” uyarısında bulundu.

BM Genel Kurulu’nda 11 yıl önce bugün Filistin’e BM’de “üye olmayan gözlemci statüsü” verilmesi için oylama yapıldığını anımsatan Fidan, Filistin halkına işlevsel ve tüm haklarının tanındığı bir devlet verilmesi halinde bugün karşılanan sorunların çoğunun yok olacağını ifade etti.

Hakan Fidan, “iki devletli, Filistin ve İsrail’e güvenlik güvenceleri sağlayan barış süreci için artık kolları sıvamak” gerektiğinin altını çizerek, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti ve İsrail’in barış ve güven içinde, 1967 sınırları dahilinde yan yana var olması gerektiğini söyledi.

Geçmiş deneyimlerin aksine söz konusu anlaşmanın uygulanmasının sağlanması gerektiğine dikkati çeken Hakan Fidan, bu çerçevede Türkiye’nin bir garantörlük önerisi sunduğunu, bu çerçevede bir mekanizmanın barışı güvence altına alabileceğini ve tarafların anlaşmayı ihlal etmelerini engelleyebileceğini kaydetti.

Hakan Fidan, söz konusu mekanizmanın nihai anlaşmaya giden sürecin bir parçası olabileceğini belirterek, “Birçok ortağımızın (İsrail-Filistin konusunda) ifadelerine bakıldığında böyle bir mekanizmaya (Türkiye’nin garantörlük önerisi) ihtiyaç ve destek var.” dedi.

Hakan Fidan, tüm meslektaşlarına, gecikmeden süren vahşete ve Filistin halkına yönelik yıllardır süren adaletsizliğe birlikte hareket ederek son verme çağrısında bulundu.

Sosyal medya mesajında, uluslararası topluma seslendi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya hesabından 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ne ilişkin paylaşım yaptı.

29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’nde Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını belirten Hakan Fidan, “Türkiye olarak, Filistin halkına işgal ve zulme karşı haklı mücadelesinde desteğimizi sürdüreceğiz. Gazzeli sivilleri hedef alan savaşın durması için yoğun çaba harcıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği’ni temsil eden Temas Grubu’nun çalışmaları çerçevesinde, Fransa’nın başkenti Paris ve İngiltere’nin başkenti Londra’da yaptıkları görüşmelerin ardından 27 Kasım’da İspanya’nın Barselona kentinde Gazze konulu Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldıklarını anlattı.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda dün Gazze konusunu gündeme getirdiklerini anımsatan Hakan Fidan, bugün de New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi oturumuna ve Filistin Halkının Vazgeçilmez Hakları Komitesi’nin toplantısına katıldıklarını belirtti.

Hakan Fidan, “Bir an önce tam ateşkes ilan edilmesi, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması ve kalıcı barış için çözüm sürecinin hemen başlatılması gerektiğini vurguladık. Filistin halkını yalnız bırakamayız. Uluslararası toplum, hukuki ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmelidir.” ifadelerini kullandı.

Billström: Fidan, NATO’ya katılım onayının ‘birkaç haftada’ verileceğini söyledi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *