Diyanet’in eski başkanlarından Lütfi Doğan hayatını kaybetti

Diyanet’in eski başkanlarından Lütfi Doğan hayatını kaybetti

Eski Diyanet İşleri Başkanı ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi Doğan yaşamını yitirdi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, bir süredir Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Lütfi Doğan, sabah saatlerinde, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Gümüşhane’nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde 1930’da dünyaya gelen Doğan, babası Mehmet Fehmi Efendi’den Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendi ve 1942’de dayısı Kurra Hafız Fevzi Efendi’de hıfzını tamamladı. Tecvid, kıraat ve Arapça gibi dini ilimler tahsil edip icazet alan Lütfi Doğan, ilk, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi. Askerlik dönüşü Gümüşhane’nin merkez ilçesinin Özcan Mahallesi’nde imam hatip olarak göreve başlayan Doğan, 1954’te Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı müftülük imtihanını kazanarak muhtelif şehirlerde müftülük, müftü yardımcılığı ve vaizlik yaptı.

Ankara’daki görevi sırasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1965’te birincilikle mezun olan Lütfi Doğan, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesiyken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı vazifesine 15 Ocak 1968’de vekaleten atanan Lütfi Doğan, bu görevini 25 Ağustos 1972’ye kadar yürüttü.

MSP senatörü olarak mecliste

Daha sonra Milli Görüş kurucusu ve eski başbakan Necmettin Erbakan’ın daveti ile siyasete başlayan Lütfi Doğan, Milli Selamet Partisinden (MSP) 1973-1980 arasında, iki dönem Erzurum Senatörü olarak görev yaptı.

1980 askeri darbesi döneminde Kirazlıdere Tutukevi’nde 8 ay tutuklu kalan Lütfi Doğan, 1991’den itibaren 3 dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.

İSİLAY vakfı

Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Lütfi Doğan, bir kısım arkadaşıyla 1987’de İslami İlimleri Araştırma Ve Yayma Vakfı İSİLAY’ı kurdu. Lütfi Doğan, Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu vakfın Keçiören ve Balgat’taki müesseselerinde, ilerleyen yaşına rağmen eğitim faaliyetlerine devam ediyordu.

Vefatın ardından vakıftan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Eski DİB ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfımız (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanı LÜTFİ DOĞAN Hocamız Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Başımız sağolsun. Allah rahmet eylesin. Mekânı Cennet makamı àli olsun. Cenaze namazı ve taziye ile ilgili bilgiler bilahare duyurulacaktır.”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Lütfi Doğan için taziye mesajını, sosyal medya hesabından yayınladı:

“İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. İlmi, hilmi, ihlas ve samimiyetiyle milletimizin kalbinde taht kurmuş, Peygamber ahlakını hayatının her alanında tavizsiz yaşamaya çalışan, nesillerimize örnek göstereceğimiz güzel insan, önceki Diyanet İşleri Başkanlarımızdan muhterem Lütfi Doğan hocamızın mekanı cennet, makamı ali olsun. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı da sosyal medyadan taziye mesajını paylaştı:

“Vefat haberini derin teessürle öğrendiğim din âlimi, dava adamı, Diyanet İşleri Eski Başkanı Lütfi Doğan Hocamıza Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet, makamı âli olsun.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *