Yemen’de başkent Sana dahil ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Şii Husilerin Kızıldeniz açıklarında helikopterle indirme yaparak el koyduğu kargo gemisinin Hudeyde liman bölgesinde olduğu bildirildi.
“Galaxy Leader” isimli kargo gemisinin sahibi olduğu Galaxy Maritime şirketinden yapılan açıklamada, “19 Kasım’da askeri personel tarafından helikopterle yasa dışı bir şekilde indirme yapılan gemi şu anda Yemen’deki Hudeyde liman bölgesinde” denildi.
Euronews’un aktardığı haberde, “Gemiyle tüm iletişimimiz kesildi” denilen Galaxy Maritime’ın açıklamasının devamında “Bir denizcilik şirketi olarak siyasi veya jeopolitik durum hakkında yorum yapmayacağız. Gemi sahipleri ve yöneticileri, gemiye el konulmasının dünya filosunun geçiş özgürlüğünün ağır bir ihlali ve uluslararası ticarete yönelik ciddi bir tehdit olduğuna inanmaktadır. Şu anda asıl endişe kaynağı, halen bu suç eyleminin failleri tarafından alıkonulan 25 mürettebatın emniyeti ve güvenliğidir.” ifadelerine yer verildi.
Husilere göre ise pazar günü el konulan “Galaxy Leader” isimli yük gemisinin sahibi İsrailli bir şirket.
Man Adası’na kayıtlı Bahamalar bandıralı, İngiliz sermayeli “Galaxy Leader” bir Japon firması tarafından işletiliyor ancak siyonist iş adamı Abraham Rami Ungar ile bağlantılı.
Stratejik öneme sahip Kızıldeniz, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 10’unun, Avrupa’nın doğuyla ticaretinin ise yüzde 40’ının geçtiği bir nokta.
Husiler, gemiye işgalci İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşa misilleme için el konulduğunu bildirdi.
Husi Sözcü Muhammed Abdülselam, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, pazar günkü ele geçirme olayının “sadece bir başlangıç” olduğunu söyledi. Ayrıca sözcü, işgalci İsrail’in Gazze operasyonlarını durdurana kadar Kızıldeniz’deki saldırılarının devam edeceği tehdidinde bulundu.
Şii silahlı grup, Yemen açıklarında, Kızıldeniz’de dar bir geçit olan Babül Mendep Boğazı civarında seyrettiği sırada gemiye havadan helikopterle indirme yapılırken kaydedildiğini iddia ettiği bir video paylaştı.
Pazartesi günü paylaşılan görüntülerde maskeli ve asker kıyafetli silahlı kişilerin, hareket halindeyken bir helikopterden gemiye indirme yaptıkları ve mürettebatı silah zoruyla tuttukları görülüyor.
19 Kasım tarihinde yapılan baskın sonrası gemide Filistin ve Yemen bayrakları dalgalandığı anlaşılıyor.
İngiltere merkezli uluslararası deniz güvenlik şirketi Ambrey’e göre Türkiye’den hareketle Hindistan istikametine giden gemi Yemen’in Hudeyde eyaletindeki Salif Limanına yönlendirildi.
Ambrey, otomobil taşıyan Galaxy Leader’ın sahibinin, siyonist iş adamı Ungar’a ait İngiltere merkezli Ray Car Carriers olduğu bilgisini paylaştı.
İşgalci İsrail ordusu el koymanın “küresel sonuçları olan çok vahim bir olay” olduğu yorumunu yaparken ABD’li bir askeri yetkili eylemi, “uluslararası hukukun açık ihlali” diye nitelendirdi.
Güvenlik şirketi Ambrey, mürettebatın Husilerin “soruşturması altında” olduğunu bildirdi.
Siyonist ve Romen yetkililere göre mürettebatın arasında Ukraynalılar, Bulgarlar, Filipinliler, Meksikalılar ve bir Romanyalı bulunuyor.
Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, Tokyo’nun doğrudan Husilere ulaştığını ve aynı zamanda İsrail ile de iletişim halinde olduğunu aktardı.
Keza Bakan Kamikawa, “Suudi Arabistan, Umman, İran ve diğer ilgili ülkelere de geminin ve mürettebatın bir an önce serbest bırakılması için Husileri teşvik etmeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.
Netanyahu’dan İran’a suçlama
Siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisi, ele geçirme olayını “İran’ın uluslararası bir gemiye saldırısı” olarak nitelendirdi. İran ise suçlamayı reddetti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani “Defalarca bölgedeki direniş gruplarının kendi ülkelerini temsil ettiklerini ve ülkelerinin çıkarları doğrultusunda karar alıp hareket ettiklerini söyledik.” dedi.
İngiltere merkezli küresel riskler ve stratejik danışmanlık firması Verisk Maplecroft’tan Torbjorn Soltvedt yaptığı açıklamada, “Bölgede deniz taşımacılığında aksama tehdidi muhtemelen artacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Soltvedt, “Güvenlik kaygıları nakliye şirketlerini Mendep Boğazı’ndan kaçınmaya zorlarsa, alternatif rotaların olmaması maliyetlerin önemli ölçüde yükselmesiyle sonuçlanacaktır.” diye konuştu.
Küresel stabilizasyon konularına odaklanan ticari araştırma ve danışmanlık firması Navanti Group’tan kıdemli Orta Doğu analisti Muhammed El Başa da, Husilerin fırlattığı füzelerin ve İHA’ların İsrail içindeki hedefleri vuramamasının “Kızıldeniz’e odaklanma (gemiye el koyma) kararını etkilemiş olabileceği” yorumunda bulundu.
Yemen’in kıyı şeridi, dünyanın en işlek nakliye yollarından biri olan ve küresel petrol arzının yaklaşık beşte birinin taşınmasını sağlayan Babül Mendep Boğazı’na bakıyor.
“Mendep Geçidi” olarak da bilinen Babül Mendep Boğazı, Kızıldeniz eteklerinde Yemen ve Cibuti arasında dar bir geçit.
Türkiye’den Hindistan’a giden İsrail gemisini Husiler ele geçirdi
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *