Araplardan Çin’e ziyaret: Gazze için yardım istediler!

Araplardan Çin’e ziyaret: Gazze için yardım istediler!

Bir grup Arap devleti dışişleri bakanları ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri’nden oluşan heyet, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi üyesi 5 ülkeye ziyaretlerinin ilk durağında Çin’de temaslarda bulundu. Çinli Bakan, heyetle görüşmesi sonrası, “Çin bu ihtilafta adalet ve hakkaniyetin yanında yer almaktadır.” ifadelerini kullanmakla yetindi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın yer aldığı heyet, bu sabah Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi.

Vang Yi, Pekin’deki Diaoyutay Devlet Konukevi’nde yapılan toplantıda, Gazze’de gerilimin düşürülmesi ve en kısa sürede barışın tesis edilmesine yönelik çabaları desteklediklerini belirterek, “Uluslararası toplum hemen ve şimdi harekete geçmeli, Gazze’deki insani felaketin sürmesini önlemek üzere etkili ve güvenilir tedbirleri almalı.” dedi. Çin Dışişleri Bakanı, Pekin’in “Arap ve Müslüman ülkelerin iyi bir dostu ve kardeşi” olduğunu öne sürdü.

Gazze’de bir aydan fazla süredir devam eden çatışmaların on binlerce insanın hayatına mal olduğu, konutların yüzde 60’ının yok edildiği, nüfusun yüzde 70’inin yerinden edildiği ve büyük bölümünün açıkla mücadele ettiğine dikkati çeken Çinli bakan, “Gazze’deki durum dünyanın her yerindeki insanların yüreğini yaralıyor, vicdanını rahatsız ediyor.” ifadesini kullandı.

Vang Yi, Çin’in Filistin sorununda “adaletin yanında” olduğunu, çatışmanın başından beri gerilimin düşürülmesi ve sivillerin korunması, insani yardımların artırılması için çaba gösterdiğini, ikili görüşmelerde ve çok taraflı platformlarda barış için uzlaşma oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

Çin’in kasım ayında BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Vang Yi, Konsey’in Çin’in dönem başkanlığında tüm tarafları uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka uymaya çağıran, çatışmalara insani ara verilmesi ve insani yardım koridorlarının oluşturmasını talep eden karara imza attığını kaydetti.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin ateşkes, sivillerin korunması ve iki devletli çözümün uygulanmasına dair açık ve güçlü bir mesaj verdiğini, Çin’in bunu tamamıyla desteklediğini ifade eden Vang Yi, “Arap ve İslam dünyasındaki kardeşlerimizle, çatışmanın durdurulması ve Filistin sorununa kapsamlı, adil, kalıcı çözüm bulunması için çalışmaya hazırız.” dedi.

Vang Yi, “Arap ve Müslüman ülkelerin meşru haklarını ve çıkarlarını her zaman kararlılıkla savunduk ve Filistin halkının meşru ulusal haklarını ve çıkarlarını geri kazanma çabalarını her zaman kararlılıkla destekledik. Çin bu ihtilafta adalet ve hakkaniyetin yanında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi olan Çin, bugüne kadar BMGK’da, işgalci İsrail aleyhine ya da Gazze’deki katliamı durdurmak için bir ateşkes tasarısı da sunmuş değil.

Geçtiğimiz günlerde, işgal rejiminin baş destekçisi ABD’ye ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD ile iyi ilişkiler içinde bulunmak istediklerini bildirmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *