Amerika’nın kana susamış gazeteciliği İsrail’in Gazze savaşını nasıl alkışlıyor?

Amerika’nın kana susamış gazeteciliği İsrail’in Gazze savaşını nasıl alkışlıyor?

Jake Tapper gibi Amerikalı gazeteciler, İsrail’in Filistin halkını yok etmesini haklı çıkarmak için hiçbir söz sarfetmiyor. Tapper, İsrail askeri sözcüsü rolünü seslendirmeye devam ederken, kana susamış gazeteciliğe karşı derhal ateşkes ilan edilmesi gerekiyor.

Belén Fernández / El Cezire

Hamas’ın, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşında “sivil kayıpları nasıl çerçevelediğine” ilişkin yakın tarihli bir bölümde, CNN’den Jake Tapper, “Gazze’deki masum sivillerin İsrail saldırıları tarafından öldürülmeye devam ettiğini bildiğimizi” kabul ederek başlıyor. Bölgedeki insani kriz “giderek vahim” bir hal alırken, “gördüğümüz bu korkunç görüntülerden etkilenmemek” mümkün değil diyor.

Peki çözüm nedir? Tapper’ın görüşüne göre masum sivilleri öldürmeye ve insani bir felakete devam etmek İsrail’in işi çünkü zaten bunların hepsi Hamas’ın hatası.

Bölümün başlangıcına doğru, Ürdün Kraliçesi Rania’nın ateşkesin Hamas’a yardım edeceğini iddia edenlere yanıt verdiği bir klip gösteriliyor; bu argümanın “binlerce sivilin ölümünü onaylamak ve haklı çıkarmak” anlamına geldiğini söylüyor.

Sonra sıra, Kraliçe Rania’nın sözlerini “ilginç bir ifade tarzı” olarak nitelendiren ve küçümseyerek, Hamas’ın 7 Ekim’de operasyona başladığında İsrail’in “bir misillemede bulunacağı” fikrinin aklına gelip gelmediğini merak eden Tapper’a geliyor. Bu, Gazze’deki masum Filistinlilerin ölmesine neden olacak bir yoldur”.

Başlangıç ​​olarak, “ilginç ifade tarzı”, gerçeğin doğrudan ifadesi kadar “ilginç” değildir. Eğer Gazze’de bir aydan fazla bir sürede 11.000’den fazla insanı öldüren İsrail saldırısında ateşkes olmaması konusunda ısrar ediyorsanız, evet, açıkça sivil ölümlerini “onaylıyor ve meşrulaştırıyorsunuz”.

Ve eğer İsrail’i Gazze’de erkekleri, kadınları ve çocukları katletmekle suçlamak yerine, Hamas’ı İsrail’in “misillemesinin” benzeri görülmemiş derecede psikotik doğasını öngörememekle suçluyorsanız, İsrail’i özellikle destekliyor ve haklı çıkarıyorsunuz. Amerikan medyası ve siyaset kurumu, bu savaşın ve genel olarak İsrail/Filistin’in tamamen bağlamdan arındırılmış bir versiyonunu aktarmaya bu kadar kararlı olmasaydı belki bir haber spikeri, 75 yıldır süren etnik temizlik, boğucu ablukalar ve katliamlar sonrası Filistinlilerin “misilleme” yapacağı İsrail’in aklına hiç gelip gelmediğini sorardı.

Tapper, resmi olmayan bir Siyonist propaganda kolu olan Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü’nün (MEMRI) sağladığı bir dizi video klip yardımıyla mantığa ve insanlığa yönelik saldırısını sürdürüyor; gerçi CNN ve diğer ABD medya kuruluşları bu açıdan da iyi bir iş çıkarıyor.

Tapper, diğerlerinin yanı sıra eski Hamas lideri Halid Meşal’in de yer aldığı bu kliplerden, Oryantalist kendini beğenmişlik ve küçümsemeyle aktardığı üç uygun sonuç çıkarıyor: Hamas, Filistinli sivillerin ölmesinden tamamen memnun; Hamas’ın sivilleri korumayı umursamadığını, yalnızca kendi askeri tünellerini önemsediğini ve Hamas’ın sonsuza kadar İsrail’e saldırmaya devam etmekte kararlı olduğu.

Kimsenin ikna olmaması ihtimaline karşı, elindeki kan miktarından açıkça memnun olmayan ve daha fazlasına ihtiyaç duyan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bir klibini de ekledi: “Şu anda ateşkes çağrısında bulunan insanlar Hamas’ı anlamıyor. Bu imkansız. Hamas’a büyük bir hediye olurdu bu.”

Bölümün sonuna doğru bize “İsrail’in bakış açısı” sunuluyor, sanki bunca zamandır alışık olduğumuz şey bu değilmiş gibi: “Onlar [İsrailliler] tüm ateşkes çağrılarını duyuyorlar. Duymadıkları ise, uluslararası toplumdan herhangi birinin Hamas’ın kaçırdığı 240 rehineyi geri almaları için önerdiği bir yol.”

Bu çok komik, çünkü NPR’nin (ABD’nin bağımsız haber radyosu) bu ay bildirdiği gibi, İsrail’de yakın zamanda yapılan bir kamuoyu yoklaması, ankete katılan İsraillilerin neredeyse üçte ikisinin, İsrail’in Filistinli tutukluları Hamas’ın elindeki rehinelerin karşılığında serbest bırakacağı bir mahkum takasının (Hamas’ın defalarca önerdiği bir şey) lehinde olduğunu ortaya çıkardı. Orada bir çözüm varken neden “uluslararası topluluğa” bakasınız ki?

Mahkum değişimlerinin yeni bir şey olmadığını vurgulamakta fayda var. Örneğin 2011’de İsrail, 2006’dan bu yana Hamas’ın elinde bulunan tek bir asker karşılığında en az 1.027 Filistinli mahkumu serbest bıraktı; bu oranı İsrail’in hayatlarına verilen üstün değere göre hesaplayalım.

Ve 2008’de İsrail, beş Lübnan vatandaşı ve 199 Lübnanlı ve Filistinli esirin kalıntıları karşılığında iki İsrail askerinin kalıntılarını geri aldı.

7 Ekim’deki Hamas operasyonu itibarıyla İsrail hapishanelerinde 5.000’den fazla Filistinli çürüyordu; iki hafta sonra İsrail manyakça insanları tutuklamaya başlayınca sayı iki katına çıktı.

Ama, hey, bizim sadece “İsrail’in bakış açısını” görmemiz gerekiyor.

Bu bakış açısını savunmaya devam eden Tapper, İsraillilerin “Hamas’ın Gazze liderliğinden alınması için herhangi bir yol önerdiğini duymadıkları”ndan yakınıyor. Tapper’ın kendi deyimiyle bu “ilginç bir üslup”. Hamas’ı liderlikten uzaklaştırmak aslında hiç kimsenin işi değil.

Hatırlayın ki, Hamas 2006’da demokratik seçimleri kazandıktan sonra ABD, bunun gerçekten kendilerinin işi olduğuna karar verdi ve Gazze’de ‘yararlı’ bir iç savaş başlattı, Hamas’ın nihai avantajına olacak şekilde. Eyvah.

Zaten Gazze’yi tamamen yok edebilecekken Filistin iç savaşına kimin ihtiyacı var ki?

Tapper’ın bölümü ABD medyasındaki çeşitli isimlerden övgüler alırken, Fox News’tan Brit Hume da onun “mükemmel analizini” övdü. Bu elbette Başkan Joe Biden tarafından ve ABD siyasi-medya yelpazesinde paylaşılan bir “analiz”: Ateşkesin masadan kalktığı ve Filistinlilerin ölmeye devam etmesi gerektiği.

Tapper, İsrail askeri sözcüsü rolünü seslendirmeye devam ederken, kana susamış gazeteciliğe karşı derhal ateşkes ilan edilmesi gerekiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *