Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı düzenlenecek

Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı düzenlenecek

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenecek konferansta “Demokratikleşme, insan hakları, katılım, modernite karşısında alınan tavırlar, sosyal grupların konumu ve işleyişi” ele alınacak.

İstanbul’da 18-19 Kasım’da düzenlenecek “Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı” öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İlke Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile 2018’de dünya genelinde Müslüman toplumlardaki güncel tartışmaları ele alan kitap yayımlama projesi yaptıklarını anımsatarak, 2018’den 2023’e kadarlık 5 yıllık dönemde 11 cilt kitap yayımlandığını kaydetti.

Lütfi Sunar, projeye “dünyanın çok farklı yerlerinden nitelikli akademisyenlerin” katıldığını vurgulayarak, bir kısmı İngilizce yayımlanan kitapların YTB tarafından çıkarıldığını söyledi. Projenin başarıya ulaşmasının kendilerine fikir verdiğini dile getiren Lütfi Sunar, “Proje başarıya ulaşınca, çok ciddi ilgi görünce, dünya çapındaki isimleri bu projenin bir ileri aşaması olarak İstanbul’da toplayalım ve gündemi Müslüman toplumların meselelerini ele alan bir konferans düzenleyelim dedik.” diye konuştu.

Lütfi Sunar, kitaplara 127 yazarın katkı yaptığını, bunlardan 24’ünün konferansa konuşmacı olarak katılacağını bildirdi. Konferansa dünyanın çeşitli bölgelerinden katılımın olacağını ifade eden Lütfi Sunar, “Dolayısıyla çok ciddi uluslararası bir konferans.” ifadesini kullandı.

Lütfi Sunar, 2 gün sürecek programda oturum başkanları ve açılış konuşmacıları ile 35 konuşmacının yer alacağını anlattı. Konferansa farklı kesimlerden yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Lütfi Sunar, “Uzunca zamandır Türkiye’de böyle üst düzey bir konferans düzenlenmedi. Bu kadar güçlü katılımcıların olduğu, dünyanın farklı yerlerinden bu kadar nitelikli katılımcıların olduğu bir konferans olmadı.” dedi. Lütfi Sunar, konunun güncelliğine değinerek, dünyanın farklı bölgelerinde Müslüman toplumlarda “ciddi bir düşünce üretimi” olduğunu ve programın bu düşünce üretimini öne çıkarmayı amaçladığını iddia etti.

Konferans süresince farklı konuların ele alınacağına dikkati çeken Lütfi Sunar, “Demokratikleşme, insan hakları, katılım, modernite karşısında alınan tavırlar, sosyal grupların konumu ve işleyişi, Müslüman entelektüeller arasındaki ilişki ve işbirliği gibi konuları özel olarak farklı oturumlarda ele alıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

Lütfi Sunar, konferansta, geçmişi değerlendirmek yerine bugün ve gelecekle ilgili meseleleri ele alacaklarını belirtti.

Konferans hakkında

Kültür Bakanlığına bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Platform Dergisince 18-19 Kasım’da İstanbul’da İslam Araştırmaları Merkezi’nde düzenlenecek “Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı”, Müslüman toplulukları dünya genelinde etkileyen çağdaş meseleleri masaya yatırmayı ve çağdaş Müslüman düşüncesine ilişkin anlayışı derinleştirmeyi hedefliyor.

Konferansta da incelenecek olan ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Projesi, 11 ciltlik kitap serisinden oluşuyor.

2020’de yayımlanan projenin ilk dört kitabı Türkiye, Mısır, İran ve Hint Alt Kıtası düşüncesine yoğunlaşırken, ikinci dört ciltte Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya, Balkanlar ve Batı’da (Avrupa/ABD) Müslüman toplumların çağdaş birikimleri ele alınıyor.

2023’te yayımlanan son üç cilt Türk Dünyası, Mısır ve Kuzey Afrika dışındaki Arap Dünyası ve Sahra Altı Afrika’da güncel fikri eğilimler ve gelişmelere odaklanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *