Çin de “uluslararası toplumun” harekete geçmesini istiyor!

Çin de “uluslararası toplumun” harekete geçmesini istiyor!

Filistin’de siyonist barbarlık sürerken, siyonist rejimi kınamaktan kaçınan Çin’in Orta Doğu Özel Elçisi Zhai Juan, Arap ülkeleri dahil uluslararası toplumla yakın teması sürdüreceğini belirterek uluslararası toplumun derhal harekete geçmesini istedi, İsrail sorununa uluslararası toplumun siyasi çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Çin’in Orta Doğu Özel Elçisi Zhai Juan, uluslararası toplumun Filistin ve İsrail arasındaki çatışmanın daha da tırmanmasını önlemek için, ortak adımlar atması gerektiğini belirtti.

Cri Turk’ün aktardığına göre, Zhai Juan, kısa süre önce yaptığı açıklamada, ‘Günümüzde Filistin-İsrail çatışması sürekli tırmanıyor ve Gazze’deki durum son derece ciddi. Bölgede büyük ölçekli karasal çatışma olasılığı artıyor. İsrail-Lübnan ve İsrail-Suriye sınırlarındaki askeri çatışmalar da artıyor ve bu çatışmaların bölge ve dünya genelinde olumsuz etkileri sürüyor, dolayısıyla çatışmanın perspektifi endişe verici. Uluslararası toplum bu konuda uyanık olup derhal harekete geçerek, ilgili tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka uymaya ve insani trajedileri önlemeye çağırmalı, durumun kontrol altına alınması için ortak adımlar atmalı.’ ifadelerini kullandı.

Zhai Juan, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’nin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Çin’in Filistin-İsrail çatışması hakkındaki tutumlarını belirttiğini aktardı. Wang Yi’nin, Mısır, Suudi Arabistan, İran, Türkiye, ABD ve Brezilya gibi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptığını ve ateşkes sağlanması, çatışmanın durdurulması ve sivil can kayıplarının önlenmesi için çağrıda bulunduğunu dile getirdi.

Buna paralel olarak, Zhai Juan da Çin hükümeti adına ilgili taraflarla koordinasyon sağladı. Zhai Juan bu konu hakkında basına verdiği demeçte, “Ben, Filistin, İsrail, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Norveç gibi ülkelerin dışişleri bakanlıklarının sorumlularıyla BM’nin Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü, AB’nin Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi ile birer telefon görüşmesi yaptım. Ben ayrıca, Arap ülkelerinin Çin’deki büyükelçileri ve Arap Birliği’nin Çin’deki temsilcisiyle bir araya geldim. Kısa süre önce Katar ve Mısır’ı ziyaret ettim ve Kahire Barış Zirvesi’ne katıldım, önümüzdeki günlerde de Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi bölge ülkelerini ziyaret edeceğim, ilgili tüm taraflarla ateşkes sağlanması, şiddetin sona erdirilmesi ve gerginliğin gevşetilmesi konularında koordinasyonu güçlendireceğim.” diye konuştu.

Zhai Juan, Gazze halkının karşı karşıya olduğu insani krizi hafifletmek amacıyla, Çin’in BM ve ikili kanallar aracılığıyla Filistin’e acil insani yardım sağladığını belirtti. Çin tarafının, Mısır’ın Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi için gösterdiği çabaları takdir ettiğini ve Mısır’ın Gazze’ye yönelik insani yardım koridorunu açma çabalarını desteklediğini ifade etti.

Zhai Juan, önümüzdeki aşamada, Çin tarafının gerginliği azaltma, ateşkes sağlama, şiddeti sona erdirme, çatışmanın genişlemesini önleme, daha ağır insani trajedilerin meydana gelmesini önleme ve Orta Doğu’da barış sürecini yeniden başlatma adına Arap ülkeleri dahil uluslararası toplumla yakın teması sürdüreceğini belirtti. Zhai, ‘Diyaloğu ilerletebilen, ateşkes sağlayabilen ve barışı yeniden kurabilen tüm iş birliklerine katılmaya hazırız. ‘İki devletli çözüm’ planının hayata geçirilmesine ve Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesine yardımcı olacak her çabayı harcamak istiyoruz.’ dedi.

21 Ekim’de Mısır’da düzenlenen Kahire Barış Zirvesi’ne katılan Zhai Juan, Filistin ve İsrail arasındaki mevcut gerginliklerin yaşandığı bir dönemde, zirvenin zamanında düzenlendiğini ve hayati önem taşıdığını vurguladı.

Zhai Juan, zirve hakkında basına da bilgi verdi. Zhai, “Zirvenin düzenlenmesi için harcanan yoğun çabalardan dolayı Mısır tarafına teşekkür etmek istiyoruz. Zirveye katılanlar, Filistin-İsrail çatışmasından ciddi endişe duyuyor ve ilgili tüm tarafları derhal ateşkese gitmeye, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka sadık kalmaya, sivilleri korumaya, Gazze’deki sakinlerin zorunlu tahliyesine karşı çıkmaya çağırıyor. Zirveye katılanlar, insani yardım koridorunun derhal açılması ve Gazze halkına daha fazla insani yardım sağlanması çağrısında bulundu.” dedi.

Zhai Juan, “Zirveye katılanlar, Filistin-İsrail çatışmasının esas nedeninin, Filistin halkının milli meşru haklarına öteden beri sahip olamaması olduğunu belirtti. Uluslararası toplum, Filistin sorununa siyasi çözüm bulunması, sorunun BM’nin ilgili kararları, Arap barış inisiyatifi ve ‘iki devletli çözüm’ planı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir şekilde bir an önce  çözülmesi için derhal çaba harcamalı.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *