Riyad’da düzenlenen KİK-ASEAN zirvesinden ‘kınama’ çıktı!

Riyad’da düzenlenen KİK-ASEAN zirvesinden ‘kınama’ çıktı!

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen KİK-ASEAN ortak zirvesine ilişkin iki sonuç bildirisi yayımlandı. Siyonist saldırılara değinilen bildiride, “Sivillere yönelik her türlü saldırının kınandığı” vurgusu yapmakla yetinildi.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da KİK-ASEAN zirvesi sonrası iki bildiri yayımlandı.

“Sivillere yönelik her türlü saldırının kınandığı” ilk bildiride, taraflar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılması çağrısı yapıldı. Bildiride, Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerine, “elektrik ve suyun yeniden verilmesi, yakıt, gıda ve ilaç yardımlarının engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına müsaade edilmesi” çağrısında bulunuldu.

Başta kadın, çocuk, hasta ve yaşlılar olmak üzere sivil rehinelerin ve tutukluların koşulsuz serbest bırakılması istenen bildiride, çatışmaya, 1967 sınırlarında iki devletli çözüm uyarınca barışçıl bir çözüm bulunmasının gerekliliği vurgulandı.

Zirveden çıkan diğer bildiride ise, KİK ve ASEAN ülkeleri arasında istişarelerde bulunma ve çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirme konusunda fikir birliği sağlandığı aktarıldı. Bildiride, zirvenin her iki yılda bir düzenlenmesine ve 2025’teki toplantının Malezya’da yapılmasına karar verildiği kaydedildi.

Körfez İşbirliği Konseyinde Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Bahreyn yer alıyor.

Asya’nın önde gelen ekonomik bloklarından ASEAN’ın kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur’un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Kamboçya ve Myanmar olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliğince (ASEAN) üyelerinden ortak açıklama

ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanları “Orta Doğu’daki silahlı çatışmanın kızışması” konulu ortak yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada ASEAN ülkelerinin, son dönemde Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerden endişe duyduğu bildirilerek, “daha fazla can kaybının önlenmesi için şiddetin derhal sonlandırılması ve insani koridorların açılması” çağrısı yapıldı.

ASEAN üyesi devletlerin, vatandaşları da dahil olmak üzere sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan şiddet eylemlerinin kınandığı açıklamada, “İsrail ve Filistinlilerin, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla tutarlı olarak yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşamasının sağlanması için müzakere edilmiş iki devletli çözüme desteğimizi yineliyoruz.” ifadesi yer aldı.

Açıklamada ASEAN’ın taraflara “bölgedeki sivillerin güvenliğinin ve emniyetinin sağlanması ve tüm esirlerin serbest bırakılması” çağrısı yaptığı bildirildi.

ASEAN üyesi ülkelerin bölgedeki vatandaşları için acil yardım sağlanması konusuna bağlı oldukları vurgulanan açıklamada, bölgede uzun ömürlü barış ve istikrarın sağlanması amacıyla uluslararası toplum barış sürecini desteklemeye davet edildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *