Aliya İzetbegoviç’in kızı, babasını anlattı

Aliya İzetbegoviç’in kızı, babasını anlattı

19 Ekim 2003’te vefat eden Aliya İzetbegoviç’in kızı Lejla Aksamija, vefatının 20’nci yılında babasını AA muhabirine anlattı.

Aksamija, “Babam Aliya İzetbegoviç, Bosna Hersek’in demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanıydı. Babamın geride bıraktığı ve tüm dünya dillerine çevrilmiş eserlerinde, insanlık için iyilik veya özgürlük ilkelerine aykırı olan hiçbir şeyi bulamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Merhum İzetbegoviç’in görüşlerinin kaynağının Allah’a olan derin inancından geldiğine dikkati çeken Aksamija, “Bütün kitaplarında görülen bu tutum, dünyadaki pek çok kişi tarafından da tanındı ve o aralarında ‘UIuslararası Demokrasi’ ve ‘Yılın İslam Düşünürü’ ödüllerinin de bulunduğu prestijli ödüller aldı.” diye konuştu.

Aksamija, “Bu nedenle okul kitaplarımızda, müfredatımızda, üniversite, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde babamın görüşlerinin ön yargısız şekilde yer almaması, bilimsel olarak okuyup inceleyecek bir içeriğin olmaması beni şaşırtıyor ama aynı zamanda endişelendiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Babamın kararlarına Bosna Hersek’in, tüm ırkların ve vatandaşların ülkesi olduğu gerçeği rehberlik etti”
İzetbegoviç’in sadece Boşnak halkının değil, ülkedeki Sırp ve Hırvatlar dahil tüm halkların lideri olduğunu kaydeden Aksamija, babasının herkesle kapsamlı ilişkisi bulunduğunu ve Bosna Hersek’i dünyada temsil eden bir lider vasfını üstlendiğini kaydetti.

Aksamija, babasının düşündüğü ve inandığı şeyleri kaleme aldığını ve hayatını da bunlara göre düzenlediğini belirtti. İzetbegoviç’in farklı dinlerden ve ırklardan halkların bir arada yaşayabileceğine inandığına işaret eden Aksamija, “Babamın kararlarına, her zaman Bosna Hersek’in, tüm milletlerin ve vatandaşların ülkesi olduğu, herkesin kendisi gibi olması ve annelerinin öğrettiği şekilde Tanrı’ya ibadet etmesi gerektiği gerçeği rehberlik etti.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *