Türkiye genelinde İsrail ve ABD protestoları

Türkiye genelinde İsrail ve ABD protestoları

Siyonist işgal rejiminin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan vatandaşlar, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırıyı güçlü bir şekilde protesto etti. Türkiye’nin birçok şehrinde siyonist rejim ve onun arkasında durarak tam destek veren ABD telin edildi.

İşgal rejiminin Baptist Hastanesi’ne düzenlediği hava saldırısında en az bin kişi hayatını kaybetti.

Siyonistlerin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan vatandaşlar, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırıyı protesto etti. İsrail’in abluka altındaki Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesi’ni bombalamasının ardından harekete geçen vatandaşlar, Beşiktaş’taki konsolosluk binasının önüne ellerinde Filistin bayraklarıyla geldi.

Protestoculara biber gazı

Haber7’nin aktardığına göre, Gazze’de hastanenin bombalanmasına tepki gösteren katılımcılar, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganları atarken zaman zaman tekbir de getirdi. Bazı vatandaşlar ellerindeki yumurtaları konsolosluk binasına atarken, alanda İsrail bayrağı yakıldı.

Kalabalıktan bazıları konsolosluğu çevreleyen güvenlik bariyerlerini aşmak istedi. Polisle grup arasında arbede yaşanırken, güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı. Polis ekipleri, trafiğe kapatılan caddede geniş güvenlik önlemleri aldı. Kalabalığın protestosu sloganlar eşliğinde sürdü.

Akademisyenlerden çağrı

Aralarında 134 Türk akademisyenin bulunduğu “Gazze için son çağrı. Tüm Uluslararası Kamuoyu Vicdanına Acil ve Açık Davet” başlığıyla açıklama yapıldı.

Akademisyenler olarak, her ne gerekçeyle olursa olsun, uluslararası hukukun hiçe sayılıp Gazze’nin bir açık hava hapishanesine çevrilmesine “Hayır” dediklerinin belirtildiği açıklamada, savaş hukukunun hiçe sayılarak, sivil insanların üzerine on binlerce bomba yağdırılmasının vicdanları derinden yaraladığı kaydedildi.

Açıklamada, “Sivil vatandaşlarına saldırı olduğu gerekçesiyle binlerce sivil Filistinliyi katleden, yüz binlercesini yurdundan eden İsrail’in katliamlarına ve insan hakları ihlallerine sessiz kalmayacağımızı ilan ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in bir devlet gibi davranmaya ve uluslararası hukuka uymaya davet edildiği açıklamada, insanlık değerlerine ve hukuka inanan devletlerin ve uluslararası kamuoyunun bu korkunç katliamı bir an önce durdurması ve gelişmelerin daha vahim boyutlara ulaşmaması için İsrail’e diplomatik baskı uygulanmasının talep edildiği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Gözlerimizin önünde yaşanan ve tarihte eşi benzeri az görülmüş bu vahşete ‘Hayır’ demenin insani, entelektüel ve akademik bir sorumluluk olduğu şuuruyla tüm ulusal ve uluslararası akademik camiayı, aydınları, medyayı ve sanatçıları İsrail’e güçlü bir tepki vermeye çağırıyoruz. Tarih, şahit olduğumuz bu gözü dönmüş vahşete sessiz kalanları da kalmayanları da not etmektedir. Biz vicdan, hukuk, insanlık safında yerimizi aldığımızı deklare ediyor, bu anlayış ve şuurla dünyanın tüm üniversitelerini ve akademisyenlerini adaletin ve vicdanın sesini yükseltmeye davet ediyoruz.”

İstanbul Valiliğinden açıklama

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, dün akşam Gazze’deki bir hastanenin İsrail tarafından bombalanması sonucu 500 kişinin öldüğü saldırıya yönelik İsrail İstanbul Başkonsolosluğu önünde yapılan protestolar sırasında 1 kişinin kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği, 43’ü polis toplam 63 vatandaşın da yaralandığı belirtildi. Ayrıca polis bariyerini aşarak emniyet güçlerine saldırdığı tespit edilen 5 kişinin de gözaltına alındığı kaydedildi.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde, İsrail’in Gazzeli sivillere yönelik bombardımanlarını protesto etmek için toplanan vatandaşlardan bir grubun, konsolosluk binasına girmek için harekete geçtiği, emniyet güçlerine, çevredeki binalara, konsolosluğa taşlı, sopalı, meşaleli ve havai fişekli saldırıda bulunduğu belirtildi.

Emniyet kuvvetlerinin de telafisi mümkün olmayacak olayların önüne geçebilmek için gruba müdahale ederek konsolosluk binasına girişleri engellediğinin kaydedildiği açıklamada, “Ayrıca polis bariyerini aşarak emniyet güçlerimize saldırdığı tespit edilen 5 kişi gözaltına alındı. Protesto gösterisi sırasında olay yerinde bulunan Eshabil Tüfekçi (65) isimli vatandaşımız geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılmış, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Olaylarda ayrıca 43’ü polis toplam 63 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu müdahaleye, içimizin kanadığı şu zaman diliminde mecbur kalmak, bizleri de yürekten yaralamıştır. İsrail’in sivillere yönelik uyguladığı, terör saldırılarını andıran bombardımanlarına tepki göstermek isteyen vatandaşlarımızdan, tepki gösterirken telafisi mümkün olmayacak hareketlerden kaçınmasını önemle rica ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Diğer illerdeki protestolar

Ankara

İşgal rejiminin saldırısı Ankara’da Seğmenler Parkı’nda protesto edildi. Protestoda “Allahu ekber” sloganları atıldı, sala okundu. Çevik kuvvet, protestoculara müdahale etti. Anka’nın aktardığına göre bazı vatandaşlar ABD bayrağı yaktı.

Bingöl

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Bingöl’de, Genç Caddesi Türk Telekom Kavşağı’nda bir araya gelen İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu üyeleri tekbir getirdi ve “Kahrolsun İsrail” sloganı attı.

Sinop

Sinop’ta bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırıyı protesto etti.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli

Trakya’daki kentlerde de gösteriler düzenlendi. Edirne’de Saraçlar Caddesi’nde toplanan bir grup, “Kahrolsun İsrail” ve “Aksa tufanı İsrail’i yakacak” sloganları atarak Selimiye Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada Cihannüma Derneği Edirne İl Başkanı Ataman Alkan, Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş ve İHH Edirne Temsilcisi Abdülkadir Akdi konuşma yaparak İsrail’in saldırılarını kınadı. Saldırılarda ölen kişiler için dua edildi, Kur’an-ı Kerim okundu.

Tekirdağ’da Üç Kemaller Parkı’nda toplananlar, İsrail’in saldırılarını kınadı.

Konya

Konya’da bazı sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar, İsrail’in Gazze’deki hastaneye yönelik saldırısını protesto etti.

Kayseri

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde İsrail protesto edildi. Hastanenin bombalanmasına tepki gösteren eylemciler, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganları attı. Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin konuşma yaptığı eylem Kur’an-ı Kerim okunmasıyla sona erdi.

Antep, Maraş, Urfa

Gaziantep Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen protestocular, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısına tepki gösterdi. Türkiye ve Filistin bayrakları sallayıp tekbirler getiren eylemciler, “Kahrolsun İsrail”, “Filistin’e selam”, “Katil İsrail Gazze’den defol” sloganları attı.

Urfa’da Rabia Meydanı’nda toplananlar, ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla, tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı. Siverek ilçesinde de İsrail’i protesto edenler, saldırıda hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Urfa’nın Siverek ilçesinde, İsrail saldırısında ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kahramanmaraş’ta, sosyal medya üzerinden yapılan çağrıyla, ellerinde Filistin bayraklarıyla Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi önünde toplananlar, tekbirler getirerek sloganlar attı. Grup, basın açıklamasının ardından araç konvoyu yaparak dağıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır’da İsrail saldırısını protesto edenler sokaklara çıktı. Eylemciler, ellerinde Filistin bayrakları ile Kayapınar ilçesinde bir alışveriş merkezi önünde toplandı.

Malatya, Kilis, Adıyaman

Malatya Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan eylemciler, İsrail karşıtı sloganlar attı, araçla konvoy yaptı. Adıyaman’da bir araya gelenler Demokrasi Parkı’nda İsrail’i protesto etti. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Kilisliler ise Filistin’deki katliamın bir an önce sonlandırılmasını istedi.

Bursa

İsrail’in abluka altındaki Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesi’ni bombalamasının ardından Bursa’da, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda protesto düzenlendi. Türkiye ve Filistin bayraklarıyla meydana gelenler, “Katil İsrail Filistin’den defol”, “Bursa’dan Gazze’ye direnişe bin selam” sloganları attı.

Eskişehir

İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısı Eskişehir’de de protesto edildi. Vilayet Meydanı’nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri, İsrail aleyhine sloganlar attı. Gazze’deki saldırılarda hayatını kaybedenler için sala okunarak dua edildi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Durmuş Aydın, yaptığı konuşmada, İsrail’in 11 gündür gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle bir katliam ve dram yaşandığını söyledi. Protestoya AKP İl Başkanı Süleyman Reyhan, Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Akar, Eskişehir İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Başkanı Mehmet Şirin Aslan da katıldı.

Balıkesir

Balıkesir’de İsrail’i protesto edenler, Zağnos Paşa Camii Meydanı’nda toplandı. Gazze’deki saldırılarda hayatını kaybedenler için sala okunarak dua edildi. Alandaki eylemciler, İsrail aleyhine sloganlar attı. Kur’an-ı Kerim okunması sonrasında, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirildi.

Kütahya

Kütahya’da Zafer Meydanı’nda toplanan bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, hastane saldırısı nedeniyle İsrail’i protesto etti. Atatürk Bulvarı’nda yürüyüşe geçen grup, İsrail aleyhine sloganlar attı. Yürüyüş sonunda saldırıda hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu, İl Müftüsü İrfan Açık dua etti.

Amasya

Amasya’da, İsrail’in abluka altındaki Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasının ardından harekete geçen vatandaşlar, ellerinde Türkiye ve Filistin bayrakları ile Yavuz Selim Meydanı’nda toplandı.

Çanakkale

Çanakkale’de aralarında İHH, Türkiye Gençlik Vakfı, Eğitim Bir Sen, Cihannüma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti ve Anadolu Gençlik Derneği’nin de yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İskele Meydanı’nda toplandı. Üzerinde “Fetih Yürüyüşü” yazılı pankart taşıyan protestocular, İskele Meydanı’ndan Kordonboyu’ndaki Truva Atı’na yürürken “Kahrolsun İsrail”, “Gazze’ye selam direnişe devam”, “Oluk oluk kan aksa kurtulacak El Aksa”, “İnsanlık uyuma kardeşine sahip çık” sloganları attı. İHH İnsani Yardım Vakfı Çanakkale Şube Başkanı Numan Yaşar, grup adına yaptığı açıklamada, “İsrail’in yaptığı soykırımı lanetlemek, Filistinlilerin yanında olduklarını göstermek için alanlarda olduklarını” söyledi.

Bilecik

Bilecik Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, saldırı nedeniyle İsrail’e tepki gösterdi. Milli İrade Platformu adına Tahir Karaaslan açıklamada bulundu. Karaaslan, Filistinlilere desteklerini ilan etmek için toplandıklarını belirterek, saldırıyı kınadıklarını dile getirdi.

Bolu

Düzce’de Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırı protesto edildi.

(T24)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *