Gazze’ye zalim saldırılar beşinci gününde de sürüyor

Gazze’ye zalim saldırılar beşinci gününde de sürüyor

Evleri, hastaneleri, camileri ve okulları vuran siyonist işgal rejimi, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına beşinci gününde de devam ediyor. İsrail’e destek veren Birleşmiş Milletler’den bir yetkili, Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak uyarısında bulundu.

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesine, Gazze kentinin batısına ve Han Yunus kentlerine hava saldırıları düzenledi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 950 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bin kişinin yaralandığı kaydedildi.

Ebu Hasna: Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak

AA muhabirine konuşan Birleşmiş Milletler, Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Abu Hasna, İsrail’in Gazze Şeridi’ne açılan tüm sınır kapılarını kapatmaya devam ettiğine işaret ederek insani yardım ulaştırılmasının imkansız hale getirildiğine dikkati çekti.

Abu Hasna, “Gazze Şeridi, su, sağlık malzemeleri ve gıda dahil insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmazsa eşsiz bir insani faciaya şahit olacak.” dedi.

“İlerleyen saatlerde Gazze’de benzinin biteceğini ve hastanelerin hizmet dışı kalacağını” vurgulayan Abu Hasna, durumun bu şekilde devam etmesi halinde Gazze Şeridi’nde iki hafta içinde yiyecek bulunmayacağını söyledi.

Gazze’de 260 binden fazla Filistinli yerinden oldu

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), yapılan açıklamada, “Gazze’de 263 bin 934’ten fazla kişinin evlerini terk ettiğine inanılıyor.” ifadesi kullanıldı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansından (UNRWA) gelen bilgilere göre ise Gazze’de 175 binden fazla kişinin BM’ye ait 88 okula sığındığını duyuruldu.

Gazze’deki İslam Üniversitesi bombalandı

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu. Haberde, saldırılarla enkaza dönüşen bölgeye kimsenin giremediğine işaret edildi.

İsrail ordusu: Gazze sınırı yakınlarında bir grup silahlı Filistinli ile çatıştık

Siyonist işgal ordu Sözcüsü Daniel Hagari, “Gazze Şeridi sınırında ve Askalan’da 18 silahlı ile çatışma yaşandı.” dedi. Gazze Şeridi’nden son iki günde herhangi bir sızma eylemi kaydedilmediğini aktaran Hagari, sınır yakınındaki beldelerin tahliyesinin tamamlandığını, bazı bölge sakinlerinin evlerinde kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Gazze’den işgalciye roket atışları sürüyor

İsrail’in Gazze sınırı yakınında bulunan Sderot şehrinde Filistinli gruplarca çok sayıda roket atıldı. Sirenlerin çalmasından sonra atılan roketler, İsrail’e ait “Demir Kubbe” savunma sistemince havada imha edildi. İsrail makamlarından şu ana kadar atılan roketler nedeniyle can kaybı veya maddi hasar oluştuğuna dair bir bilgi paylaşılmadı.

İsrail devlet televizyonu: ABD, Gazze’den Mısır’a insani koridor oluşturmak için çalışıyor

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Washington yönetimi son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları Gazze Şeridi’nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladı.

Söz konusu hazırlıklar, İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara operasyonu başlatacağına dair tahminlerin arttığı bir dönemde geldi.

Haberde, Gazze Şeridi’nden tahliyesine izin verilecek Filistinlilerin kimler olduğu ya da Mısır’dan sonra nereye yerleşeceklerine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.

İsrail, Kudüs ve Batı Şeria’yı kontrol altında tutuyor

Öte yandan, Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, işgalci İsrail güçleri, Kudüs’ün yanı sıra Batı Şeria’nın Tubas, Nablus, Eriha, Ramallah ve El Halil kentlerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi.

İşgalci, bu operasyonlarda 18’i El Halil’den olmak üzere 30 Filistinliyi gözaltına aldı.

Son rakamlarla birlikte Filistin operasyonunun başladığı 7 Ekim’den bu yana Kudüs ve Batı Şeria’da İsrail güçlerince gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 150’ye ulaştı.

Almanya, Brezilya ve Arjantin, işgal topraklarındaki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor

Spiegel’in haberine göre, Alman Dışişleri Bakanlığının talimatıyla, Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın perşembe ve cuma günleri tahliye amaçlı İsrail’e 4 uçuş gerçekleştireceği ifade edildi. Bakanlığın, İsrail’den ayrılmak isteyen Alman vatandaşları için günün her saati ulaşılabilen özel telefon hattı oluşturduğu kaydedildi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ise X sosyal medya hesabındaki paylaşımında, Brezilyalıların tahliyesi için ilk uçağın Tel Aviv’e indiğini söyledi. İsrail’e pazar gününe kadar 5 uçağın daha gönderileceğini belirten Lula da Silva, “Federal hükümet, bölgedeki barış süreci için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyor. Talep eden tüm Brezilyalıların ülkelerine geri gelmesini sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero da İsrail’deki Arjantinlilerin ülkeye getirilmesi için Savunma Bakanı ve Arjantin Hava Yolları ile durumu ele aldıklarını bildirdi. Cafiero, turistik ve iş amaçlı birçok Arjantinlinin İsrail’de bulunduğunu kaydederek, bu kişilerin ülkeye geri dönüş işlemlerinin sağlanması için Tel Aviv Başkonsolosluğu ve büyükelçilik ile çalıştıklarını duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *