Mavi Marmara saldırganlarından biri öldürüldü

Mavi Marmara saldırganlarından biri öldürüldü

2010 yılında Gazze blokajını kırma iddiasıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyen, işgal ordusuna ait Shayetet 13 adlı grubun üyelerinden, yarbay rütbesine kadar yükseltilmiş Eli Ginzberg, Hamas’ın operasyonu sırasında öldürüldü.

Hamas’ın başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonunda öldürülen askerlerinin listesini yayınlayan siyonist rejim, yarbay Elly Ginzberg’in ismini de saydı.

Ginzberg, 2010 yılında Türkiye’den gönderilen yardım gemisi Mavi Marmara’daki sivillere operasyon yapan İsrail’in Shayetet 13 adlı komando grubunun üyesiydi.

Mavi Marmara gemisi uluslararası sularda iken işgal rejimi tarafından düzenlenen saldırıda 10 kişi yaşamını yitirmiş, ölenlerin yakınları tarafından açılan davalar 2016 yılına kadar sürmüştü.

2016 yılı Ağustos ayında TBMM’de “Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” kabul edilmişti.

Buna göre,

Türkiye ve İsrail, diğer tarafa veya diğer taraf adına hareket edenlere hukuki veya başka bir sorumluluk yüklemeyecekleri ve bu anlayışın, taraflardan herhangi birinin ya da taraflar adına hareket edenlerin cezai veya hukuki sorumluluğu kabul ettiği veya üstlendiği şeklinde yorumlanmayacağı hususlarında mutabık kaldı.

Anlaşma, İsrail’in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından Mavi Marmara hadisesiyle ilgili kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacak.

Herhangi bir Türk gerçek veya tüzel kişisi tarafından veya bu kişiler adına, İsrail Hükümeti veya gerçek veya tüzel kişilerine karşı herhangi bir para talebi öne sürülmesi veya taleplerin sürdürülmesi halinde, yukarıdaki hükümlere bakılmaksızın, İsrail Hükümeti, onun adına hareket edenler veya İsrail vatandaşlarının tüm kayıpları, masrafları, hasarları ve harcamaları Türk Hükümeti tarafından karşılanacak.

Bu anlaşma, tarafların yürürlük için gerekli iç hukuk usullerinin tamamlandığına dair birbirlerine diplomatik kanallardan yaptıkları yazılı bildirimlerden sonuncusunun alındığı tarihte yürürlüğe girecek.

Bu anlaşmanın ardından, 2016 yılı Aralık ayında görülen ve dört İsrailli sanığın yargılandığı davanın düşürülmesine ve sanıklar hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmedilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *