İslam İşbirliği Teşkilatı toplanacak mı?

İslam İşbirliği Teşkilatı toplanacak mı?

Gazze’den işgal rejimine yönelik başlatılan operasyonun ardından Gazze 4 gündür yoğun bombardımana tutuluyor. İslam İşbirliği Teşkilatı olayların başladığı gün yazılı bir açıklama yapmakla yetinmiş, batılı kurumları sorumluluk üstlenmeye çağırmıştı. İran ve Suudi Arabistan, teşkilatı olağanüstü toplantı düzenlemeye çağırdı.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın açıklaması

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Filistin topraklarında işgalci olarak bulunan İsrail rejiminden kaynaklı gerilime ilişkin, “İsrail işgalinin devam etmesi ve uluslararası meşru kararlara uyulmamasının bölgedeki istikrarsızlığın temel nedeni olduğu” değerlendirmesinde bulunmuştu.

7 Ekim’de İzzeddin Kassam Tugayları’nın operasyonu üzerine İİT’den yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarındaki tehlikeli gelişmelerin derin bir endişeyle takip edildiği, yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açan İsrail saldırganlığının kınandığı kaydedilmişti.

Açıklamada, “İsrail işgalinin devam etmesi ve uluslararası meşru kararlara uyulmaması, söz konusu ülkenin Filistin halkına, topraklarına, kutsallarına ve meşru haklarına yönelik suçlarını sürdürmesinin bölgedeki istikrarsızlığın temel nedeni” olduğu vurgulanmıştı.

Olaylardan İsrail’in sorumlu tutulduğu açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistin halkına koruma sağlanması noktasında üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi istenmişti.

İran’dan İİT’ye çağrı

İran, Gazze’deki durumla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelere dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan ile İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Filistin’deki durum hakkında telefonda görüştü.

İİT’ye, Filistin halkına yardım için dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanması için çağrıda bulunan Abdullahiyan, ülkesinin toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınarken, konuyla ilgili İslam ülkeleri arasında işbirliği ve koordinasyonun gerekliliğini vurguladı.

Olağanüstü toplanma teklifini de olumlu karşılayan Taha, konuyu üye ülkelere bildireceğini aktardı.

Suudi Arabistan’dan İİT’ye çağrı

Suudi Arabistan’ın resmi televizyonu El-İhbariyye kanalının haberinde Suud yönetiminin çağrısına yer verildi. Haberde, Gazze’deki Filistin-İsrail çatışması kaynaklı gerilimi görüşmek için İİT’ye “dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı” çağrısı yapıldığı belirtildi.

Teşkilata üye devletler

İslam İşbirliği Teşkilatı, üyeler arasında işbirliğini ve dayanışmayı güçlendirmek ve İslam Dünyasının hak ve çıkarlarını korumak iddiasıyla 25 Eylül 1969 tarihinde Cidde/Suudi Arabistan merkezli kurulan bir teşkilattır. Toplam 57 üyesi bulunmaktadır:

Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei Darüsselam, BurkinaFaso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *