Ürdün, Mısır ve Irak, İsrail sorununu görüştü

Ürdün, Mısır ve Irak, İsrail sorununu görüştü

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze Şeridi’nde yaşanan gelişmeleri ele aldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ikinci telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

Ürdün Kraliyet Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Irak Başbakanı ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Hamas ile İsrail’in karşılıklı saldırıları nedeniyle bölgede yükselen tansiyonu düşürme yolları değerlendirildi.

Bölgedeki tırmanışın barış ve istikrara olumsuz yansımaları olacağı, bu nedenle tansiyonu düşürmek için ortak çabaların arttırılması gerektiği vurgulandı.

Blinken-Fidan görüşmesi

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail ve Filistin’deki son gelişmeler ele alındı. Fidan, Blinken ile Hamas operasyonuna ilişkin dün de bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Hakan Fidan ayrıca, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile de telefonda görüştü.

Hamas’tan işgal rejimine operasyon

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, dün sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 370 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 200 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli kentlerinde ise İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 7 Filistinli yaşamını yitirmişti.

İsrail basınında Hamas’ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 600 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 2 bini aştığı duyurulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *