İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD, işgal rejimine açık destek verdi

İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD, işgal rejimine açık destek verdi

İngiltere İsrail’e açık destek verirken, dünyanın bu konuda ‘tek ses’ olmasına çalıştığını duyurdu. Pentagon savaş gemisini bölgeye gönderdiğini açıklarken, Fransa Eyfel kulesini kararttı. En sert açıklamayı ise Almanya yaptı. Hamas’ı barbarlıkla suçlayan Scholz, İsrailliler için ‘masum’ ifadesini kullandı, ülkede Filistin’e destek gösterilerini de şiddetle kınadı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas’ın saldırıları karşısında İngiltere’nin işgal rejimi İsrail’e ihtiyaç olan her konuda destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamada, Sunak ile Netanyahu’nun, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı saldırıların ardından, gelişmeleri ele alan telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmede Sunak’ın, İngiltere’nin yaşananlar karşısında koşulsuz desteğini ilettiği aktarılan açıklamada, “Başbakan (Sunak), Başbakan Netanyahu’ya İsrail’e ihtiyacı olan her konuda destek vermeyi teklif etti.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Sunak’ın, İngiltere’nin yaşananlar karşısında dünyanın “tek ses” olmasını sağlamak için yaptığı diplomatik çalışmaların altını çizdiği, Netanyahu’nun da İngiltere’ye desteklerinden dolayı teşekkür ettiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, Sunak, İngiltere’deki yahudi toplumunun güvenliği için atılan adımlardan da söz ederken iki lider, gelişmelerle ilgili yakın temasta bulunma konusunda mutabık kaldı.

Pentagon’dan işgal rejimine destek

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin, “Bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemek amacıyla Savunma Bakanlığının bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için adım attığı” kaydedildi.

Bakan Austin’in, Hamas’ın başlattığı saldırılarda işgal rejimine yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz’e gönderme talimatı verdiği belirtilen açıklamada, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile ona eşlik edecek kruvazör ve saldırı gemilerinin Doğu Akdeniz’e doğru yönlendirildiği vurgulandı.

ABD Hava Kuvvetlerinin bölgedeki F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarının artırılması yönünde de adımlar atıldığı bilgisine yer verilerek, “ABD, gerekirse bu caydırıcılık duruşunu daha da güçlendirmek için küresel olarak güçlerini hazır bulunduruyor.” ifadesi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca, ABD’nin bugünden itibaren işgal ordusuna mühimmat da dahil olmak üzere ek ekipman ve kaynak sağlamaya devam edeceği belirtildi.

İyon Denizi’nde İtalya ile geçen hafta deniz tatbikatları yürüten USS Gerald R. Ford taarruz grubu, ABD’nin en yeni ve en gelişmiş uçak gemisi olarak biliniyor.

Eyfel Kulesi İsrail’e destek için karartıldı

Fransa’nın başkenti Paris’teki Eyfel Kulesi’nin ışıkları İsrail’e destek amacıyla kapatıldı.

Almanya Başbakanı Scholz’dan İsraillilere ‘masum’ nitelemesi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz başbakanlıkta yaptığı açıklamada, “Yüzlerce İsrailli öldürüldü. Masum sivillerin evleri işgal edildi, kadın, erkek ve çocuklar ayrım gözetmeksizin öldürüldü ve Gazze Şeridi’nde onlarca kişi rehin alındı. Bu eylemler barbarcadır ve bunlar hiçbir şekilde haklı gösterilemez” iddiasında bulundu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefonda görüştüğünü kaydeden Scholz, kendisine, Almanya’nın bu korkunç saldırı karşısında kararlılıkla ve tereddütsüz şekilde İsrail’in yanında yer aldığını ifade ettiğini aktardı. Dünden bu yana İsrail’den aldıkları haberlerin kendilerini derinden sarstığını öne süren Scholz, işgal rejiminin güvenliğinin Almanya için devlet meselesi olduğunu savunarak, “Bu özellikle böyle zor zamanlarda geçerlidir ve biz de onu göre hareket edeceğiz. İsrail barbarca saldırılara karşı kendini savunma, vatandaşlarını koruma ve saldırganların peşine düşme hakkına sahiptir” diye konuştu.

Ayrıca “bu zor durumda arabuluculuk yapmaya ve gerilimi azaltmaya çalışan” Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile de görüşeceğini bildiren Scholz, bu konuda Mısır’a destek vermekten memnuniyet duyacaklarını söyledi. Scholz ayrıca durumu ele almak üzere ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile kapsamlı telefon görüşmesi yapacağını belirtti.

Hamas’ın eylemlerini “mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını” ifade eden Scholz, “Ancak her şeyden önce bu saldırının tüm bölge için hesaplanamaz sonuçlar doğuracak bir yangına dönüşmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Herkesi bu durumda terörü körüklememeleri ve yaymamaları konusunda uyarıyoruz” dedi.

Filistin’e destek gösterilerini kınadı

Cumhurbaşkanlığı, Federal Meclis ve Başbakanlık binalarında siyonist rejimin bayrağının göndere çekildiğine işaret eden Scholz, tüm bunların işgal rejimine yönelik sarsılmaz desteğin görünür işaretleri olduğunun altını çizdi. Almanya’daki yahudi ve İsrail kurumlarının korumasını da artırdıklarına dikkati çeken Scholz, ülkesinde işgal rejimine yönelik saldırıların kutlanmasını da eleştirerek, “İsrail’e yönelik iğrenç saldırıların sokaklarımızda kutlanmasını kabul etmiyoruz. Bu kadar çok insanın acı çekmesi, yıkıma uğraması ve ölmesi hiç kimse için sevinç nedeni olamaz.” ifadesini kullandı.

Öte yandan Alman hükümeti daha önce de Filistin topraklarına yaptığı kalkınma ve altyapı yardımlarını gözden geçirme kararı alarak ödemeleri durdurdu. Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, İsrail’deki son gelişmelerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Bu zor zamanda İsrail ile tam dayanışma içindeyiz. Filistin topraklarındaki halka verdiğimiz desteğin barışa hizmet etmesi konusunda her zaman hassas olduk. Ancak İsrail’e yönelik bu saldırılar korkunç bir dönüm noktasıdır. Bu nedenle Filistin topraklarına yönelik tüm taahhüdümüzü gözden geçireceğiz. Bu gözden geçirmede özellikle İsrail ile kalkınma projelerimizle bölgede barışa ve İsrail’in güvenliğine en iyi nasıl hizmet edebileceğimizi görüşmek istiyoruz. Mümkün olduğunca koordineli bir şekilde ilerlemek için uluslararası ortaklarımızla da koordinasyon içinde olacağız.”

Almanya bugüne kadar, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayanlar için su temini ve atık tesisi, sağlık sistemi, gıda güvenliği ve istihdam oluşturulması konularında destek sağladı. Almanya’nın kalkınma taahhütlerinin toplamı halihazırda 250 milyon avroyu buluyordu.

Siyonist lider ‘düşmana karşı birlik’ istedi

Siyonist işgal rejimi Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze’den işgalciye yönelik operasyonuna ilişkin, halka hitaben bir konuşma yaptı.

İsrail’in bugünlerde içerisinde bulunduğu gelişmelerin, geniş kapsamlı bir savaşın parçası olduğunu ileri süren Herzog, “Böylesi bir savaş göz açıp kapayıncaya kadar bitmez. Düşmanlarımız önemli psikolojik çabalar sarf ediyor; siber saldırı, gerçek olmayan görüntüler ve raporlar yayınlayarak. Bunların tüm amacı içimize korku ve endişeyi salmak” ifadelerini kullandı.

Herzog, “tartışmasız bir gerçek olarak, başarmanın dışında İsrail devletinin başka bir seçeneğinin olmadığını” söyledi. Rehavete kapılmamalarını isteyen Herzog, kendilerini zor günlerin beklediğini, “düşmana karşı birleşmenin ve tek yumruk gibi hareket edilmesi” gerektiğini kaydetti.

Polonya, işgal topraklarındaki vatandaşlarını tahliye edecek

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İsrail’de bulunan Polonyalıların tahliyesi için nakliye uçaklarının gönderileceğini bildirdi.

Duda, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tüm Polonyalıların huzur içinde evlerine dönebilmeleri amacıyla hareket ettiklerini belirtti.

Polonya Özel Kuvvetlerinin uçakta güvenliği sağlayacağını kaydeden Duda, “Şu anda İsrail’de bulunan Polonyalıların tahliyesini gerçekleştirmek üzere hava kuvvetlerine ait nakliye uçaklarını yönlendiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak da X hesabından yaptığı paylaşımda, “Ordumuz, Polonyalıları İsrail’den tahliye etmeye hazırlanıyor. Yurttaşlarımızı almak üzere C-130 Hercules nakliye uçakları gönderilecek.” bilgisini paylaştı.

Gelişen durumla bağlantılı olarak Polonya’nın ulusal hava yolu şirketi LOT, dünkü Tel Aviv uçuşlarını iptal etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *