Fransa’nın Korsika Adası’nda çok sayıda patlama

Fransa’nın Korsika Adası’nda çok sayıda patlama

Fransa’nın Korsika Adası’nın Vico, Tavaco, Alata ve Bastelicaccia kentlerinde patlamalar meydana geldi.

İlk patlama dün yerel saat ile 22.30 sularında gerçekleşti. Adanın farklı kentlerinde itfaiye ekipleri patlamaların olduğu noktalara intikal etti.

Alata kentinde bir villa patlamada hasar alırken bölgeye bomba imha ekibi gönderildi.

Haute-Corse vilayetinde ise en az 6 patlama meydan geldi.

Bu vilayetteki Brando kentinde 14 hanenin olduğu alanda 4 patlama oldu, hane sakinleri tahliye edildi. Bomba imha ekipleri olay yerinde gaz şişesi buldu.

Lucciana kentinde ise inşaat halindeki bir villada ve Santa Reparata di Balagna kentinde patlama oldu.

Patlamalarda yaralanan olup olmadığı belirtilmedi.

Korsika adasında siyasi durum

Napoleon Bonaparte’ın doğduğu, dili, kültürüyle ana karadan farklılaşan ve coğrafi olarak İtalya’ya daha yakın olan Korsika Adası, 18. yüzyıldan bu yana Fransa’ya bağlı bulunuyor. Ada’nın yönetimi ise 2015’ten bu yana tam bağımsızlığı veya özerkliği savunan Korsika milliyetçilerinin elinde.

Üyeleri her 6 yılda bir genel seçimle belirlenen Korsika Meclisi ile meclis içinden çıkan İcra Konseyinin başkanı Gilles Simeoni da Erignac’ı suikastla öldürmekten yargılanan Colonna’nın avukatlığını da yapmış özerklik yanlısı bir siyasetçi.

Corse Matin gazetesinin bağımsız kuruluşlara yaptırdığı ankete göre, Ada halkı ya da Korsika kökenli Fransızların yüzde 71’i özerkliğe “evet” derken sadece yüzde 32’si tam bağımsızlığı olumlu karşılıyor.

Fransa genel nüfusunun yüzde 53’ünün Ada’nın özerkliğine “evet” dediğine işaret eden anket analistleri, bu oranın yüzde 18 olduğu 1989’dan bu yana neredeyse 3’e katlandığına dikkati çekiyor.

Fransa’nın en yoksul bölgesi

Öte yandan, Fransa’nın en yoksul bölgesi olan Korsika Adası halkının uzun süredir talep ettiği, Colonna’nın suç ortaklarının da aralarında bulunduğu siyasi mahkumlara af, Korsika diline resmi statü verilmesi, sadece Ada sakinlerinin Korsika’da mülk sahibi olmasına izin verilmesi ve Fransa Anayasası’nda Korsika’ya özel bir yer ayrılması taleplerinin hiçbiri şu ana kadar Paris yönetimince dikkate alınmadı.

Şimdiye kadar sadece Colonna’nın yaralanmasının ardından, iki suç ortağına uygulanan ve cezalarını Fransa ana karası dışında çekmelerini yasaklayan özel statüleri kaldırılarak, cezalarını Korsika’da da çekmelerinin önünü açacak düzenleme yapıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *