Gazze’yi ‘enkaza çevirmekle’ tehdit eden işgalci, Batı Şeria’da da ateş açtı

Gazze’yi ‘enkaza çevirmekle’ tehdit eden işgalci, Batı Şeria’da da ateş açtı

Siyonist rejimin başbakanı, abluka altındaki Gazze sakinlerinden bölgeyi terk etmelerini istedi: Hamas’ın bulunduğu tüm bölgeleri enkaza dönüştüreceğiz ifadesini kullanırken, Batı Şeria’da Filistinlilere ateş açtı 6 Filistinliyi şehid etti. Öte yandan işgal rejiminde ‘bayrağın etrafında toparlanma’ beklenirken, istihbarat, ordu ve polisin neden vaktinde yanıt vermediği tartışılıyor.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, işgalciye yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonu için düğmeye bastı. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e roket ve havan topları atıldı. Fırlatılan roketler Askalan kenti başta olmak üzere birçok bölgeye isabet etti, duman ve siren sesleri yükseldi. Gazze’den atılan roketlerin bir kısmı Tel Aviv’e de düştü.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300’e yükseldiği bildirildi. Yaralananların sayısının 1864’e çıktığı, 345’inin durumunun ise ağır olduğu bilgisi verildi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ise 20’si çocuk 265 kişinin yaşamını yitirdiği, 121’i çocuk 1788 kişinin yaralandığı belirtildi.

İşgal ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerindeki İsraillileri tahliye etmeye başladığını ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu. Açıklamada, “Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Beiri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Hamas: İsrailli esirlerin sayısı Netanyahu’nun düşündüğünden fazla

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonu’na yaptığı açıklamada “Mescid-i Aksa’yı ve Filistinli esirleri savunmak amacıyla başlatılan “Aksa Tufanı” saldırısının devam ettiğini söyledi.

Saldırı sebebiyle işgalcinin derin bir krizle karşı karşıya kaldığını aktaran Ebu Ubeyde, onlarca İsraillinin esir alındığını ve “İsrailli esirlerin sayısının Netanyahu’nun düşündüğünden kat kat fazla olduğunu” öne sürdü. Ebu Ubeyde, esirlerin Gazze Şeridi’nin her yerinde mevcut olduğunu belirterek, İsrail Gazze halkına ne yapıyorsa aynısının İsrailli esirlere de uygulanacağını ifade etti.

Netanyahu’nun tehditlerine işaret eden Ebu Ubeyde, “Önümüze çekirge gibi düşen, yüzlercesinin silahlarını ve tanklarını direnişçilerimizin önünde bırakıp kaçtığı orduyla mı bizi tehdit ediyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi’ne bombalı saldırı

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, işgal rejimi savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze’nin güney ve orta kesiminde ev ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı.

Hedef alınan noktalar arasında Hamas’ın Gazze’deki yetkilisi Yahya es-Sinvar’ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze’deki “İslam Milli Bankası” ve “Üretim Bankası” binaları yer aldı.

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı. Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun’da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

Netanyahu’dan tehdit

İşgal rejimi başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” isimli saldırı nedeniyle ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Hamas’ın İsrail’e karşı savaş başlattığını, bugünkü durumun daha önce görülmediğini, bir daha tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Netanyahu, “Ordu Hamas’ın canını acıtmak için tüm gücünü kullanacak. Hamas’ın toplandığı, gizlendiği her yeri sakat bırakıp enkaza dönüştüreceğiz.” dedi.

Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi sakinlerine seslenerek “Gazze sakinleri şimdi orayı terk edin çünkü her yerde tüm (askeri) gücümüzle harekete geçeceğiz.” ifadelerini kullandı. Hamas’ın İsrail bölgelerini “işgal ettiğini” savunan Netanyahu, şöyle devam etti:

“Bu savaşı kazanacağız ama bedeli çok ağır. Bu hepimiz için zor bir gün. İsrail ordusu derhal Hamas’ın becerisini yok etmek için tüm gücünü kullanacak. Onları yıkım noktasına getireceğiz. İsrail’e ve vatandaşlarına yaşattıkları bu kara günün intikamını alacağız.”

Aralarının gergin olduğu Biden’la görüştü

İşgal ordusunun Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim bölgelerindeki silahlı unsurları temizlediğini öne süren Netanyahu, bu bölgede “yerleşimden yerleşime evden eve ilerlediklerini” dile getirdi.

Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer dünya liderleriyle İsrail’in bu harekatta hareket özgürlüğünü görüştüğünü söyleyerek, “bu savaşın vakit alacağını, zor olacağını ve kendilerini zorlu günlerin beklediğini ancak savaşı kazanacaklarını” savundu.

Eski bir diplomat olan Freilich: Hazırlıksız yakalandığımız için böyle oldu

Eski İsrail ulusal güvenlik danışman yardımcısı Chuck Freilich, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın bu sabah erken saatlerde başlattığı “Aksa Tufanı” saldırılarına ilişkin, “Saldırıya tamamen hazırlıksız yakalandığımız açık.” değerlendirmesinde bulundu.

Politico haber sitesine konuşan Freilich, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e saldırısıyla ilgili açıklama yaptı. Freilich, saldırının İsrail istihbaratının “başarısızlığı” olduğunu savunarak, “Saldırıya tamamen hazırlıksız yakalandığımız açık. Gazze’den sorumlu karargah işgal edildi, dağınık durumdalar ve bu yüzden müdahale gecikti.” ifadelerini kullandı.

Saldırının 1973’teki Yom Kippur Savaşı’nın 50. yıl dönümünden bir gün sonra yapıldığını belirten Freilich, İsrail kuvvetlerinin ele geçirilen bölgeleri “nispeten çabuk bir şekilde” tekrar geri alacağını bildirdi.

Freilich, bunun ardından “Hamas’a karşı büyük ölçekli saldırılar” yapılacağını ancak bu saldırıların amacının “Gazze’yi ele geçirerek Hamas’ı bitirmek mi yoksa yalnızca onlara büyük bir darbe vurmak mı” olacağının bilinmediğini söyledi.

Hamas’ın bu saldırıları tek başına gerçekleştirmiş bulunmasının “sürpriz” olacağını öne süren Freilich, ilerleyen günlerde İran’ın saldırıların koordinasyonunda yardım edip etmediği sorusunun gündeme geleceğini vurguladı.

Freilich, ayrıca bu denli bir güvenlik açığının hükümet için büyük sonuçlarının olacağına iddia ederek, “Bayrağın etrafında her zaman kısa vadeli bir toplanma olur ancak ortalık yatıştığında büyük siyasi sonuçlar olacak. Yom Kippur Savaşı’ndan sonra (dönemin İsrail Başbakanı) Golda Meir hükümetinin devrilmesi 3,5 yıl sürdü. Bu sefer o kadar uzun süreceğini sanmıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *