İsrail, İbrahim camiini Müslümanlara kapattı yahudilere açtı

İsrail, İbrahim camiini Müslümanlara kapattı yahudilere açtı

Siyonist işgal rejimi Batı Şeria’daki Harem-i İbrahim Camii’ni 2 gün süreyle Müslümanla yasakladı. Yahudilerin tüm bölümlerde yüksek sesli merasimler ile bazı dini ritüeller yapacağı bildirildi. Binden fazla yahudi de polis korumasında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi, Filistinli Müslüman kadınlar tekbirlerle tepki gösterdi.

Harem-i İbrahim Camii Müdürü Gassan er-Recebi, yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail makamları, Sukot (Çardaklar) Bayramı sebebiyle Harem-i İbrahim Camii’ni bugün ve yarın kapattı.” dedi. Recebi, İsrail’in Harem-i İbrahim Camii’ni Müslümanların girişine kapattıktan sonra genellikle tüm bölümlerini Yahudi yerleşimciler için açtığını, yüksek sesli merasimler ile bazı dini ritüellerin gerçekleştirildiğini belirtti.

Filistinli yetkili, “İsrail, zaman ve mekan olarak devam ettirdiği bölünmüşlüğün bir parçası olarak farklı bayramlar bahanesiyle Harem-i İbrahim’i yılda 10 gün Müslümanlara kapatıyor; Yahudi yerleşimcilere açıyor.” ifadesini kullandı.

Yahudilerin 29 Eylül’de başlayan Sukot (Çardaklar) Bayramı bir hafta boyunca devam edecek.

Müslüman kadınlardan tekbirli tepki

İşgal polisi, baskınlar sırasında Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde demir bariyerler ile kontrol noktaları oluşturarak Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişine izin vermedi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin yazılı açıklamasına göre, 1142 yahudi yerleşimci Aksa’ya baskın düzenledi.

Mescid-i Aksa’yı yahudi yerleşimcilerden korumak için gönüllü nöbet tutan ve “murabıta” diye isimlendirilen bazı Filistinli Müslüman kadınlar, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yahudilerin Harem-i Şerif’e girdiği ve çıktığı yollarda tekbir getirerek yerleşimcilere tepki gösterdi.

İsrail polisi, güç kullanarak Filistinlileri alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada arbede yaşandı. İsrail polisi iki Filistinli kadını gözaltına aldı.

Yahudi yerleşimciler düzenli olarak Mescid-i Aksa’ya baskınlar yapıyor.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Sukot Bayramı’nın ikinci günü olan dün de, 859 yahudinin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediğini bildirmişti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi etkisiz

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003’ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail’in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor. Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.

Harem-i İbrahim Camii’ne yönelik ihlaller

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın çevresi kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa’dan sonra en kutsal dördüncü cami olarak değerlendiriliyor.

İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da bulunan cami, 25 Şubat 1994’te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Yahudi bir fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve açıldığında da yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde bölünmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *