“Gazze’nin limanlarını açın” kampanyası

“Gazze’nin limanlarını açın” kampanyası

“Gazze Limanlarını Açın” sloganı altında 20’den fazla Arap ve Avrupa ülkesinde Filistin halkının Gazze’deki insani acılarına dikkat çekmek ve Gazze limanlarının açılması çağrısında bulunmak amacıyla kampanya düzenleniyor. Kampanyaya Kuveyt de katıldı.

Kuveyt’teki aktivistler, “Kuveyt’ten… Gazze’nin limanlarını açın!” sloganıyla yürütülen kampanyaya tam destek verdiklerini dile getirirken, uluslararası toplumu da Gazze’de olan bitenlerle ilgili sorumluluklarını yüklenmeye çağırdılar.

Gazze ablukasını kaldırmaya yönelik Yurt Dışındaki Filistinliler kampanyasının genel koordinatörü Ziyal Al-Aloul, kampanyanın temel amacının Filistin halkının havaalanı ve limana ilişkin yasal hakları konusunda farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. PIC muhabirine konuşan Al-Aloul, kampanyanın İsrail’in Gazze’ye yönelik haksız kuşatmasına son vermek için dünya çapında başlatılan girişimlerden biri olduğunu açıkladı. Kampanyanın Ürdün, Kuveyt ve Gazze’de başladığını ve kısa süre sonra Danimarka, Lübnan, İtalya, ardından Cezayir ve İspanya’da başlayacağını da sözlerine ekledi.

Kampanya başkanı Wael as-Saqqa da, Filistin halkının Gazze’deki insani acılarına dikkat çekmek ve Gazze limanlarının açılması çağrısında bulunmak amacıyla kampanyanın yakın zamanda 20’den fazla Arap ve Avrupa ülkesinde düzenleneceğini açıkladı. Saqqa, 22 Eylül’de başladığını ve aynı ayın sonuna kadar devam edeceğini söylediği kampanyaya katılma çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi’ndeki Kuşatmayı Kırmak İçin Yurtdışındaki Filistinliler Komitesi başkan yardımcısı Yasser Al-Satri’ye göre, kampanya, Gazze Şeridi’ndeki son derece zorlu yaşam koşullarına ilişkin endişeleri dile getiren çok sayıda sağlık, insani ve insan hakları raporuna yanıt olarak başlatıldı. Gazze Şeridi. Al-Satri, Gazze Şeridi’ne yakıt, gıda ve tıbbi malzemelerin düzenli olarak girişine izin vermek için Gazze Şeridi’ndeki liman ve geçişlerin açılmasının önemini vurguladı.

Kampanya, kuşatma altındaki bölgede işsizlik oranlarının benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığı, gençler arasında neredeyse %70’e ulaştığı ve ailelerin yaklaşık %64’ünün gıda güvensizliği yaşadığı bir dönemde başlatıldı.

İşgal altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail ablukası, İsrail’in kıyı bölgesine hava geçirmez bir kara, deniz ve hava ablukası uyguladığı 2007’den beri yürürlükte. İsrail, Gazze’nin hava sahasını ve karasularının yanı sıra üç sınır geçiş noktasından ikisini de kontrol ediyor; üçüncüsü Mısır tarafından kontrol ediliyor.

Kuveyt’ten destek

Filistin Enformasyon Merkezi’nin aktardığına göre, Kuveyt’teki Gazze Ablukasını Kırmak İçin Uluslararası Kampanya’nın başkanı Sa’d En-Nişvan, siyonist zulmün Gazze’ye yönelik olarak 17 yıldan beridir sürdürdüğü ablukanın bir benzerinin tarihte görülmediğini dile getirdi.

En-Nişvan, Quds Press Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Kuveyt’ten… Gazze’nin limanlarını açın!” sloganıyla yürütülen kampanyanın amacının dünyanın dikkatlerini burada mağdur durumda bir halk bulunduğuna ve burada bütün insan haklarının ve uluslararası hukukun çiğnendiğine çekmek olduğunu ifade ederken, Gazze’ye uygulanan ablukanın kırılması için uluslararası düzeyde büyük çapta bir hareketlilik başlatılması çağrısında bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *