Almanya’nın başkenti Berlin’de ilki düzenlenen Almanya ve Orta Asya Zirvesi’ne Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Kasım Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier ve Başbakanı Olaf Scholz başkent Berlin’de, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleriyle bir araya geldi.
Kahvaltının ardından 5 lider, Başbakan Olaf Scholz ile çalışma yemeğinde buluştu. Çalışma yemeğinin ana temaları arasında bölgesel ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi, Rusya Ukrayna arasında devam eden savaş ve Almanya için önemli olan bağlantı konuları masaya yatırıldı.
Ayrıca Alman başbakanın, Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev’le özel bir görüşme yaptığı bildirildi. Görüşme sonrası Tokayev, “Alman dostlarımızın isteği üzerine ülkemizin petrol sevkiyatını artırma ve bunu uzun vadeli yapma isteğini onayladım” derken, Scholz da Kazakistan’ı Almanya’nın açık ara en önemli Orta Asya ticaret ortağı olarak tanımladı.
Kırgızistan: İşbirliğini güçlendirmekten yanayız
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Almanya’nın başkenti Berlin’de ilki düzenlenen Almanya ve Orta Asya Zirvesi’nde konuştu.
Zirvenin önemine dikkati çeken Caparov, “Orta Asya ile Almanya arasındaki işbirliğinin tutarlı ve kapsamlı şekilde güçlendirilmesinden yanayız.” dedi.
“Bu format, işbirliğinin genişletilmesi ve stratejik bölgesel ortaklık düzeyine getirilmesi yolunda önemli bir aşamadır.” diyen Caparov, Almanların, Orta Asya bölgesiyle ekonomik alanda etkileşiminin yatırım, ticaret ve ekonomik çekiciliğini önemli ölçüde artıracağına inandığını ifade etti.
Caparov, modern tehditler bağlamında, mevcut tüm anlaşmazlıkların yalnızca müzakere masasında ve barışçıl şekilde çözülmesi gerektiğini de dile getirdi.
Dünyada geleneksel tedarik zincirinde yaşanan sorunlara da dikkati çeken Caparov, Avrupa Birliği ve üye ülkelerinin desteğiyle ticaret ve ekonomiyi çeşitlendirmenin mümkün olacağının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Caparov, Almanya’nın “Yeşil Orta Asya” girişimini desteklediklerine işaret ederek uluslararası partnerleri ve yatırımcıları çevresel projelere yatırım yapmaya çağırdı.
Zirve sonrası ortak açıklama
Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada, Almanya ile Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasında ilk kez Stratejik Bölgesel Ortaklık kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Açıklamada, “Almanya ve beş Orta Asya devletinin liderleri, ilişkilerinin genel kapsamı ve derinliğine dayanarak Almanya ve Orta Asya arasında bir Stratejik Bölgesel Ortaklık kurulması konusunda mutabık kalmışlardır.“ denildi.
Stratejik ortaklığın amacının Almanya ile bu ülkeler arasında 30 yıldır var olan diplomatik iş birliğini “güçlendirmek ve geliştirmek” olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu ortaklığın ekonomi ve enerji, doğal kaynaklar iklim ve çevre, bölgesel iş birliği ve beşeri ilişkilere odaklandığı ifade edildi.
Ortak açıklamada söz konusu amaca ulaşmak için düzenli toplantılar yapılacağı belirtilerek, bir sonraki zirvenin 2024‘te Orta Asya’da devlet başkanlarının katılımıyla yapılacağı bildirildi.
Orta Asya ülkeleri ile AB arasındaki ilişkilerin yoğunlaşmasını memnuniyetle karşılandığı belirtilen ortak açıklamada, liderlerin “refah ve bölgesel iş birliğine” odaklanan AB’nin Orta Asya Stratejisi’nin öneminin farkında oldukları belirtildi.
Ortak açıklamada, liderlerin, “Orta Koridor” da dahil olmak üzere AB ile Orta Asya arasındaki ulaşım bağlantısının devam eden önemi konusunda mutabık kaldıkları vurgulanarak, “Liderler Orta Koridor‘un geliştirilmesine ve AB‘nin Global Gateway girişimi kapsamında altyapı projelerine finansman sağlanmasına yönelik ilgilerini teyit ettiler. “ifadesine yer verildi.
Beş ülkenin yüzölçümü Avrupa kadar
Öte yandan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın toplam nüfusu yaklaşık 80 milyon olurken, Almanya’nın nüfusu ise yaklaşık 84,5 milyon. Bunun yanında, Söz konusu Orta Asya ülkelerinin yüzölçümü 27 üye ülkeyle birlikte tüm AB’nin kara alanına karşılık geliyor.
Alman iş dünyasına göre Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bu ülkeler Alman şirketleri için alternatif iş yapma yerleri ve ticaret ortakları olarak yeni bir önem kazanıyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *