Gazze’de protestolar devam ediyor

Gazze’de protestolar devam ediyor

İşgalci İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde, yahudilerin Mescid-i Aksa baskınını protesto etmek için İsrail sınırında düzenlenen gösteriler 5. gününde de sürdü. Öte yandan, Cenin’de bir köye baskın yapan işgal güçleri bir Filistinliyi şehid etti. Ayrıca İsrail’in Batı Şeria’da sadece bu yıl 18 bin 223 konutluk yahudi yerleşim planını onayladığı ortaya çıktı.

Sosyal medyada kendilerini “Asi Gençler” olarak isimlendiren grubun çağrısıyla onlarca Filistinli, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa baskını ve İsrail’in işgal altında bulunan Batı Şeria’daki ihlallerini protesto etmek için Gazze-İsrail sınırında toplandı.

Bazı göstericiler, Gazze sınırı yakınındaki yahudi yerleşim birimlerine içinde ses bombası bulunan balonlar fırlattı.

Gazze Şeridi’nin doğusunda gösteriler başladığından bu yana İsrail ordusu, gösterilere müdahale için sınıra ağır silahlı birlikler ile keskin nişancı birlikleri konuşlandırıyor.

İsrail güçlerinin salı günü düzenlenen gösterilere müdahalesinde açtığı ateş sonucu 1 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa baskını

Yüzlerce fanatik Yahudi yerleşimci, İbrani takvimine göre dini yılbaşı “Roş Haşanah Bayramı” bahanesiyle 17 Eylül’de işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya İsrail polisi eşliğinde baskın düzenlemişti. İsrail polisi, baskın öncesi Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek bazı Filistinlileri alandan zorla uzaklaştırmıştı.

Yahudi dini bayramları dönemi, İbrani takvimine göre yılbaşının kutlandığı “Roş Aşana Bayramı” ile 17 Eylül Cuma günü başladı. Yahudi bayramlarının art arda geldiği bu dönem, 8 Ekim’de sona erecek.

İsrail, Cenin’de bir Filistinliyi katletti

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde Cenin kentindeki bir köye düzenlediği baskında bir Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail askerleri Cenin’e bağlı Kefr Dan köyüne baskın düzenledi.

İsrail güçleri ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda bir Filistinli yaşamını yitirdi.

Görgü tanıkları da İsrail askerlerinin köye askeri araçlarla girdiğini ve bazı evlere baskın yaptığını kaydetti.

Tanıklar, Filistinli ve İsrail güçleri arasında olayların çıktığını, silah seslerinin duyulduğunu aktardı.

İşgal altındaki Batı Şeria’da yıl başından bu yana İsrail askerlerinin Filistin köy ve kasabalarına yönelik tekrarlanan baskınları ile Yahudi yerleşimcilerin saldırıları nedeniyle sık sık gerilim yaşanıyor.

İsrail, 2023’te Doğu Kudüs’te 18 bin 223 konutluk yerleşim planını onayladı

İşgal hükümetinin, 2023’ün başından bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs’te 18 bin 223 konutluk yasa dışı yahudi yerleşim birimi planını onayladığı belirtildi.

Kudüs meseleleriyle ilgilenen İsrailli sivil toplum kuruluşu Ir Amim’den yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin, 2023’ün Ocak-Eylül ayları arasında Doğu Kudüs’te inşasını onayladığı konut sayısına ilişkin bilgi verildi.

Onaylanan konut sayısının 18 bin 223 olduğu kaydedilen açıklamada, bunun, 2021’den bu yana Doğu Kudüs ve çevresinde yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşaatlarındaki artışı yansıttığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca bu gelişmelerin, bir gruba tüm sivil ve insani haklarını verirken diğer grubu (Filistinlileri) bunlardan mahrum bırakan baskıcı ve işgalci tek devlet gerçeğini pekiştirdiği vurgulandı.

Siyonist devlet, 26 Şubat 2023’te Ürdün’ün Akabe kentinde, 19 Mart 2023’te de Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde Filistin, Ürdün, ABD ve Mısır’ın da katılımıyla düzenlenen toplantılarda yerleşim faaliyetlerini bir süreliğine durdurmayı kabul etmişti.

İsrail’in verdiği bu sözlere rağmen, 2023 yılında yerleşim faaliyetleri son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs’teki hakimiyeti ve burada inşa ettiği yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *