Harem-i İbrahim camii Müslümanlara kapatıldı, yahudilere açıldı!

Harem-i İbrahim camii Müslümanlara kapatıldı, yahudilere açıldı!

Yahudi bayramları gerekçesiyle işgal güçleri Batı Şeria’nın El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim camiini 24 saat boyunca Müslümanlara kapatıp yahudi yerleşimcilere açtı. Öte yandan Mescid-i Aksa’ya yeni bir baskını düzenleyen yahudiler, Gazze sınırında protesto edildi. İşgal güçleri Filistinli protestoculara da saldırdı.

AA muhabirine konuşan cami yetkilisi Gassan er-Recebi, Harem-i İbrahim’in Yahudi bayramları nedeniyle 15 Eylül akşam 10’da kapatıldığını, caminin erteci akşam 10’a kadar da kapalı kaldığını söyledi.

Recebi, İsrail güçlerinin görevlileri dahil camiyi tüm Müslümanlara kapatıp Yahudi yerleşimcilere açtığını kaydetti.

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın çevresi olarak nitelenen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa’dan sonra en önemli dördüncü cami kabul ediliyor.

İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994’te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.

Yahudiler, dini yılbaşı Roş Aşana için dün akşam resmi tatile girmişti. Yeni yılın hemen ardından gelen dini bayram “Yom Kippur” ise 24 Eylül’de idrak edilecek. Sukot (Çardaklar) Bayramı 29 Eylül-1 Ekim’de, Simha Tora ise 6-8 Ekim’de kutlanacak.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, “Roş Aşana” nedeniyle 15 Eylül’de öğleden sonra işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin giriş çıkışlara kapatılacağı, pazar gününe kadar da bu durumun devam edeceğini duyurmuştu.

Mescid-i Aksa’ya baskın

Yahudi yerleşimciler “Roş Aşana Bayramı” bahanesiyle işgal polisi eşliğinde Mescid-i Aksa’ya 17 Eylül’de baskın düzenledi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, konuya ilişkin yazılı açıklama yayınlayarak baskını kınadı.

Mecali, açıklamasında İsrail’e Mescid-i Aksa’ya yönelik tüm uygulama ve ihlallerini durdurması ve Mescid-i Aksa’nın kutsallığına saygı duyması çağrısında bulundu.

Bu ihlallerin devam etmemesi uyarısında bulunan Mecali, Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin otoritesine saygı gösterilmesi gerektiğine işaret etti.

Mecali, Mescid-i Aksa’nın tamamının 144 dönümlük alanıyla Müslümanlara ait ibadethane olduğunu yineledi.

Gazze sınırında gösteri düzenlendi

Siyonist İsrail ablukası altındaki Gazze sınırında Mescid-i Aksa’ya destek amacıyla Filistinliler gösteri düzenledi.

İşgal kuvvetleri, göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu, göstericiler de araç lastiği yaktı, taş atarak karşılık verdi.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail askerlerinin doğu bölgelerindeki gösterilere müdahalesinde 5 Filistinli çeşitli şekillerde yaralandı. Bakanlığın açıklamasında yaralıların durumuna ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre müdahale sırasında Filistinli gençlerden bazılarına plastik mermiler ile gaz kapsülleri isabet etti, gazdan etkilenenler oldu. İki basın mensubu da gaz kapsüllerinin isabet etmesi sonucu yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin doğu bölgelerinde gerçekleştirilen gösterilere müdahale etmek için ağır silahlı birlikleri ve keskin nişancıları sınırda konuşlandırdı. İşgal ordusu, konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Müdahalede AA muhabiri de yaralandı

İşgal askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında Mescid-i Aksa ve Filistinli tutuklulara destek amacıyla düzenlenen gösterileri takip ederken yaraladığı AA foto muhabiri Eşref Ebu Amra’nın da tedavisi sürüyor.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail askerlerinin gösterilere gerçek ve plastik mermiyle müdahalesinde 12 Filistinli yaralandı.

Müdahale sırasında 2013’ten bu yana Anadolu Ajansı için serbest çalışan Filistinli foto muhabiri Eşref Ebu Amra da elinden yaralandı. Olayın ardından çevredekilerin yardımıyla hastaneye nakledilip ameliyata alınan Ebu Amra’nın parmağını kaybetme tehlikesi sürüyor.

Öte yandan İsrail ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze sınırında meydana gelen “şiddet olayları” sırasında İsrail ordusuna ait bir uçağın Hamas’a ait askeri bir noktayı bombaladığı söylendi. Açıklamada, İsrail güçlerine el bombaları atıldığı ancak can kaybı yaşanmadığı aktarıldı.

‘Nazilerden farklı değiller’

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım ise İsrail’in Gazze’de harekete ait askeri bir noktaya hava saldırısı düzenlemesini ve sınırda düzenlenen gösterilere müdahalesini “Nazilerin suç içerikli eylemlerine” benzetti. Kasım AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in bugün gazetecileri ve barışçıl göstericileri barbarca hedef aldığını ve Gazze’yi bombaladığını belirtti.

“Bunlar, İsrail’in, Nazilerinkine benzer suç içerikli eylemlerinin bir parçasıdır. Ancak bu suçlar, halkımızı, haklarını geri almak için yürüttüğü mücadeleden alıkoyamayacaktır.” diyen Kasım, Filistin halkının, işgale karşı her türlü direniş yoluna başvurma hakkı olduğunu dile getirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *