Nijer cuntası ile ABD arasında anlaşma

Nijer cuntası ile ABD arasında anlaşma

Fransa destekli yönetime darbe yaparak yönetimi ele geçiren askeri cunta ile ABD arasında anlaşma sağlandı. ABD ordusunun, Nijer’deki üslerinin olağan görevlerine başladığı bildirildi.

ABD’nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı General James Hecker, ABD ordusunun Nijer’deki operasyonlarına yeniden başladığını, darbenin üzerinden geçen bir aydan fazla bir süre sonra ülkedeki hava üslerinden insansız hava araçları ve diğer uçakların göreve başladığını belirtti.

Nijer’deki darbenin ardından Fransa sert tepki gösterirken, ABD bir temsilci göndermiş ve cunta liderleri ile görüşmeye çalışmıştı. Darbe lideri dışında birçok isimle görüşen temsilci, ziyaretinin ardından ülkesine dönmüştü.

Öte yandan, cunta ile Fransa arasında gerginlik devam etti. Fransa Büyükelçisinin ülkeyi terk etmesini isteyen cuntaya, sert cevap veren Fransa Cumhurbaşkanı, büyükelçiyi geri çekmeyeceklerini söylemişti. Dışişleri Bakanlığı da, “askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını” öne sürmüştü.

Macron, dün de Semur-en-Auxois köyünü ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada, “Nijer’de şu anda sizinle konuştuğum sırada kelimenin tam anlamıyla büyükelçilikte rehin alınmış bir büyükelçimiz (İtte) ve diplomatik görevliler var ve gıda teslim edilmesine izin verilmiyor. Askeri erzakla yemek yiyorlar.” dedi.

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *