Erdoğan’ın ABD ziyareti 5 gün sürecek

Erdoğan’ın ABD ziyareti 5 gün sürecek

BM Genel Kurulu’n katılmak üzere ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gezisi 20 Eylül’de sona erecek. Erdoğan’ın ABD’de birçok kişi ve kurumla görüşmesi bekleniyor. Öte yandan, Beyaz Saray Danışmanı Sullivan, tahıl koridoru için “Türkiye ve Guterres bu alanda yoğun çalışıyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta düzenlenecek BM 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere, 16-20 Eylül tarihlerinde ABD’yi ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenin Yeniden Tesisi ve Küresel Dayanışmanın Yeniden Canlandırılması: 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Eyleme, Herkes için Barış, Refah, Gelişim ve Sürdürülebilirlik Doğrultusunda Hız Verilmesi” temasıyla gerçekleştirilecek Genel Kurul genel görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül’de BM Genel Kurulu’na hitap edecek.

Erdoğan’ın New York’ta bulunacağı süre zarfında başta mevkidaşları olmak üzere çok sayıda üst düzeyli temas ve görüşmede bulunmaları öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret vesilesiyle ABD’de mukim Türk toplumu temsilcilerinin yanı sıra iş dünyası temsilcileri, düşünce kuruluşlarının yetkilileri ve Amerikan toplumunun farklı kesimlerinden müteşekkil kanaat önderlerinin katılacağı etkinliklere iştirak edecek.

Tahıl Koridoru

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Karadeniz Tahıl Girişimi’ni canlandırmak için yoğun çaba sarf ettiğini kaydetti.

Sullivan, basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rusya’yı tahıl anlaşmasına döndürmek için baskı yapmaya devam ettiklerini ifade eden Sullivan, “Tüm dünyaya da bu yönde çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

Sullivan, “Türkiye ve Guterres bu alanda yoğun çalışıyor. Umarız bir sonuç elde edilir.” diye konuştu.

Diğer taraftan Rusya’nın “iyimser” olunabilmesi için çok fazla gerekçe sunmadığını aktaran Sullivan, Moskova’nın tahılın dünyaya ulaşımını sağlama konusunda isteksiz olduğunu savundu.

Batının verdiği sözlerde durmadığını belirten Rusya, 17 Temmuz’da anlaşmadan çekilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *