Tayvan’dan Elon Musk’a: Satılık değiliz

Tayvan’dan Elon Musk’a: Satılık değiliz

Tayvan’ın ‘Çin’in ayrılmaz bir parçası’ olduğunu söyleyen, Çin’le işbirliği içindeki Elon Musk’a tepki gösteren Dışişleri Bakanı Wu, “Dinle; Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil” dedi.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Elon Musk’ın Tayvan ve Çin’le ilgili sözlerine yanıt verdi. Tayvan’ın Çin’in ‘ayrılmaz bir parçası’ olduğunu söyleyen Musk’a X (eski adıyla Twitter) üzerinden seslenen Wu, “Tayvan satılık değildir” diye konuştu.

The Guardian gazetesinin haberine göre, geçen hafta ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen ve videosu bu hafta YouTube’a yüklenen “All-In” (Hepsi İçinde) zirvesinde konuşan Musk, Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin’e işaret ederek, “Onların politikası Tayvan’ı Çin’le yeniden bir araya getirmek. Onların bakış açısına göre – ki bu Hawaii’ye benzetilebilir – Tayvan Çin’in ayrılmaz bir parçası gibi. Ama keyfi bir şekilde Çin’in bir parçası değil, bunun sebebi büyük ölçüde ABD Pasifik Filosu’nun her türlü birleşme çabasını durdurması” ifadelerini kullandı. Musk’ın bu açıklaması ise Tayvan’da tepkiyle karşılandı.

Musk’ın sahibi olduğu X sosyal medya platformu üzerinden Musk’a seslenen Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, X’in Çin’de yasaklı olduğunu hatırlatarak, Musk’ın Çin’i ‘X’i halkına açmaya’ çağırabileceğini söyledi. “Belki de yasaklamanın iyi bir politika olduğunu düşünüyordur, tıpkı Ukrayna’nın Rusya’ya karşı saldırısını engellemek için Starlink’i kapattığında olduğu gibi” diyen bakan, Elon Musk’a şu sözlerle seslendi: “Dinle; Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil!”

Çin’in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, “Tek Çin” ilkesini vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

(Gazete Duvar)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *