NTV’de katıldığı programda Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin liderlik ettiği “Kalkınma Yolu” projesinden söz etti, Türkiye’nin Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle birlikte aylardır bir çalışma yürüttüğünü anlattı. Bakan Fidan da, İngiliz Bakanla görüşmesi sonrası, projeyle ilgili yoğun görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ABD liderliğinde, G-20 Zirvesi’nde gündeme getirilen “Hindistan – Orta Doğu – Avrupa Tren Hattı”nın zamandan tasarruf anlamında efektif olmadığını anlatan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin üzerinde çalıştığı Kalkınma Yolu’na ilişkin bilgi verdi.
Türkiye’nin Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle birlikte aylardır bir çalışma yürüttüğünü anlatan Uraloğlu, “Proje genel anlamda hazır diyebiliriz. Biz bunu yaparken de şunun altını çizmek istiyorum; bölgedeki hiçbir ülkeyi ötekileştirmeden bir süreç başlattık.” diye konuştu.
Uraloğlu, projeye ilişkin ilk imzaların Ekim ayında atılabileceğini söyledi.
Fidan: Yoğun görüşmeler sürüyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ve Katar’ın Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi konusunda yoğun görüşmeler içerisinde olduğunu söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile 13 Eylül’de Ankara’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, Kovid-19 salgını, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve ABD ile Çin, Batı ile Çin arasındaki rekabetin oluşturduğu son yıllardaki bu jeopolitik gelişmelerden sonra yeni ticaret yollarının önemli hale geldiğini belirtti. Söz konusu 3 gelişme üzerine yeni ticaret yollarına ilaveten eskiden de tartışılmış, düşünülmüş teorik tartışmaları yapılmış diğer ticaret yollarının da gündeme getirildiğini ifade etti.
Fidan, bir ticaret yolunun tek başına ticaretin karşılanması manasına gelmediğini aynı zamanda jeostratejik rekabetin de bir yansıması olduğunu dile getirdi.
Yeni Delhi’de 9-10 Eylül’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde mutabakat zaptı imzalanan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’na değinen Fidan, “Hindistan’dan başlayan ve son günlerde G20’de imzalanan projeye baktığımız zaman da orada hani birinci amacın, rasyonalite ve verimlilik konusunda uzmanların şüpheleri var. Daha çok jeostratejik endişelerin de yol aldığı görülüyor.” diye konuştu.
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 Liderler Zirvesi’nde katıldığı görüşmelerde, Kalkınma Yolu Projesi’nin gündeme geldiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Şu anda özellikle yine G20’de Cumhurbaşkanımızın katıldığı görüşmelerde gündeme gelen ve desteğimizin teyit edildiği başka bir koridor projesi de Irak üzerinden, Basra Körfezi’nden gelip, Irak üzerinden geçecek olan Kalkınma Yolu Projesi. Türkiye, şu anda bununla meşgul. Özellikle Irak, BAE, Türkiye, Katar bu konuda yoğun görüşmeler içerisinde.
Cumhurbaşkanımız özellikle BAE Devlet Başkanı (Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan) ile yaptığı görüşmede, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konudaki nihai resmi çalışmaların en azından evrak üzerinde bitirilip pratiğe geçmesi konusunda mutabık kaldılar. Bu ön görüşmeyi Irak makamlarına da ilettik.”
Buna benzer çalışmaların devam edeceğinin altını çizen Fidan, bu tür çalışmaların hem bölgeleri hem de insanlık için hayırlı olması temennisinde bulundu.
İngiltere’nin, Türkiye’nin Avrupa’da önde gelen ortaklarından olduğunu belirten Fidan, iki ülkenin, NATO’nun önemli müttefiki olduğunu söyledi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *