Müftüden vaize ‘laiklik’ ayarı!

Müftüden vaize ‘laiklik’ ayarı!

Zonguldak Ulu Cami’deki vaazında “Voleybolcu da olsa basketbolcu da olsa güreş yapan bir kimse de olsa başarıya ulaşmak için gayret gösteriyorsa Allah’ın yardımını bekliyorsa Allah’ın razı olduğu şekilde giyinmesi beklenir.” ifadelerini kullanan vaize, il müftüsü Aşır Durgun laiklik ikazında bulundu.

Zonguldak merkezde bulunan Ulu Cami’de vaaz veren Ali Koblay, A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın kıyafetini konu alarak İslam’ın tesettür emrini açıkladı.

Koblay, “Voleybolcu da olsa basketbolcu da olsa güreş yapan bir kimse de olsa başarıya ulaşmak için gayret gösteriyorsa Allah’ın yardımını bekliyorsa Allah’ın razı olduğu şekilde giyinmesi beklenir.” ifadelerini kullandı.

Bu sözler cemaat içinde rahatsızlığa ve tepkilere neden oldu, cemaatin bir kısmının camiyi terk ettiği iddia edildi.

Müftü Aşır Durgun’dan laiklik uyarısı

Olayın basında yer alması üzerine, Zonguldak İl Müftüsü Aşır Durgun bir basın açıklaması yaparak söz konusu vaazı ve vaizin yaklaşımını laikliğe uygun bulmadığını ifade etti. Durgun şöyle dedi:

“Kendisiyle görüşüp ikaz ettim. Çok üzgün olduğunu söyledi. Her kim olursa olsun ötekileştiren ifadeler kullanması doğru değil. Bizler Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Anayasa’nın 136’ncı maddesinde de belirtildiği gibi laiklik çerçevesinde her türlü siyasi düşünce dışında kalmak zorundayız. Milletimizin gururu olmuş milli sporcularımız hakkında hedef gösterilerek böyle bir konuşma yapılması kabul edilemez. Ama görevlimiz de böyle bir şey yapmadığını sadece genel ifadeler kullandığını söyledi. Biz görevlimize gerekli ikazımızı yaptık. Bundan sonra yanlış anlaşılmalara vesile olabilecek bu tarz ya da güncel konuları kürsüye getirmemenin gerekli olduğunu bu konuda daha dikkatli olması gerektiği konusunda gerekli uyarımızı yaptık.”

Vaizler Birliği’nden açıklama

Bu açıklama üzerine Türkiye Vaizler Birliği’nden geldi. Birliğin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Zonguldak İl Müftümüz, basının önüne çıkmadan önce keşke DİB Hukuk Müşavirimiz Adnan Üstün Beyi de dinleseydi … BUNLAR NORMAL ŞEYLER DEĞİL! Kuran’ın yakıldığı, Metrobüslerdeki örtülü kadınlara elle ve dille defalarca saldırıldığı; çıplak seviyesinde şortla dolaşılmaya alışıldığı ortamda, mahremiyetten, farz olan örtüden bahseden vaiz kınanırsa, kim konuşacak? Tesettürü millete kim anlatacak?”

Müftü’ye sendikalardan tepki

Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, Zonguldak İl Müftüsü Aşır Durgun’a tepki göstererek, “Biz hizmetlerimizi laikliğe göre değil Kur’an ve sünnete göre yürütürüz. Laikliği esas alan bir kurum İslam’ın hiçbir hükmünü anlatamaz. Tesettürü, sapkınlığı, faizi anlatamayacaksak ne anlatacağız? Yemek tarifi mi vereceğiz? Bu nasıl bir anlayıştır!” dedi.

Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin de, sosyal medya üzerinden görüşlerini şöyle aktardı:

“Zonguldak’ta inanmakta güçlük çektiğimiz bir gelişme yaşanıyor. Tesettür ayetlerini anlatan bir vaiz, il müftüsü tarafından ikaz ediliyor.

Zonguldak İl Müftülüğü Vaizi Ali Koblay’ın İslam’da kadının tesettürünü anlattığı esnada cemaatten birkaç kişinin kadın voleybol takımını öne sürerek Koblay’a tepki gösterip “senin arkanda namaz kılmayız” sözleriyle camiyi terk ettiğine yönelik medyaya yansıyan olay sonrası Zonguldak İl Müftüsü Aşır Durgun’un Allah’ın ayetlerini anlatan vaizi ikaz ettiğine dair açıklaması kabul edilebilir bir durum değildir.

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Zonguldak İl Müftüsü Aşır Durgun açıklamasında; “Vaize sordum sordum. ‘Allah bir Müslüman hanımefendiye nasıl giyinmesi gerektiğini Kur’an’ı Kerim’de açıklamış. Peygamber Efendimiz (sav) de bunun detaylarını ifade etmiştir. Dolayısıyla başarıya gidecek yolda Allah’ın yardımını isteyecek kişilerin bu yolda kullanacakları araçlarının da İslam’a ve Kur’an’a uygun olması gerekir. Voleybolcu da olsa basketbolcu da olsa güreş yapan bir kişi de olsa başarıya ulaşmak için Allah’ın yardımını bekliyorsa, Allah’ın razı olduğu şekilde giyinmesi gerekir şeklinde ifadeler kullandım’ dedi. Sonra yaşananları da ‘Cemaatten iki kişi bana tepki gösterdi. Senin peşinde namaz kılmayacağız diyerek camiyi terk ettiler. Bunun dışında da camide herhangi bir polemik yaşanmadı. Öğlen namazımızı kıldık ve oradan ayrıldık’ diye anlattı” şeklinde açıklama yapıyor ve açıklamanın devamında da “…Biz görevlimize gereken ikazımızı yaptık.” diyor.

Bir il müftüsü Allah’ın ayetlerini anlatan vaizi ne diyerek ikaz etmiş olabilir acaba…

ZONGULDAK İL MÜFTÜSÜ’NÜN VAİZE YÖNELİK İKAZI: MEVZUATA AYKIRI MI?

Madem Müftü Bey mevzuata atıf yaparak açıklama yapmış, biz de kendisine mevzuat çerçevesinde birkaç hatırlatma yapmak istiyoruz.

1- Mevzuatta vaizin görevleri nelerdir?

Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 32’nci maddesine göre Başvaiz, uzman vaiz ve vaizlerin ortak görevleri her türlü vasıtadan yararlanarak toplumu dini konularda bilgilendirmek, irşat ve rehberlik hizmeti sunmaktır.

2- Diyanet İşleri Başkanlığının görevleri nelerdir?

Cevap: Bilindiği üzere 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun “Görev” başlıklı birinci maddesinde yer alan “İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.” şekildeki düzenleme ile Diyanet İşleri Başkanlığının görevleri tadat edilmiştir.

3- İl Müftüsünün görevi emri altındaki görevlileri her şart ve koşulda ikaz etmek midir?

Cevap: İl müftüsünün birçok görevi olmakla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 29’uncu maddesinde “İl müftüsü görevli olduğu ilde, ilçe müftüsü görevli olduğu ilçede Başkanlığı temsil eder.” hükmü yer almaktadır.

Bağımsız Diyanet Sen olarak soruyoruz.

Bir İl Müftüsü bu şekilde mi Diyanet İşleri Başkanlığını temsil ediyor ya da etmeye devam edecek. Gerçekten sözün bittiği yerdeyiz.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *